måndag 22 november 2010

Besk medicin kan behövas

Det finns goda skäl och ett starkt stöd för att motverka en fastighetsbubbla. Däremot är i stort sett alla åtgärder antingen ineffektiva eller impopulära. Det glöms ofta bort i debatten att Alliansregeringen genomfört en åtgärd som bidragit till att minska trycket på bostadsmarknaden. Åtgärden jag avser är begränsningarna att få skatteuppskov på reavinster samt skatten på givna uppskov. Denna åtgärd var när den infördes mycket hårt kritiserad. Personligen tycker jag att åtgärden var bra av två skäl, dels bidrar uppskovsskatten till att de som gör entré på bostadsmarknaden får något mindre svårt att priskonkurrera med dem som redan gjort bostadskarriär dels gav uppskovssystemet möjlighet till avancerad skatteplanering som ledde till att man kunde undvika att betala reavinsten.

Nu föreslås ett antal olika åtgärder för att lätta på trycket på bostadsmarknaden. Många talar om att det ska införas amorteringskrav. Jag är tveksam till om denna åtgärd har någon större effekt, det är ju fullt möjligt att ta upp nya lån för att kompensera för amorteringen. Några effektivare men impopulära åtgärder är troligen en ytterligare åtstramning av uppskovsreglerna och en sänkning av avdragsrätten för utgiftsräntor.
SvD

4 kommentarer:

Fredrikl sa...

Är det inte som så att kraven på ökad amortering bygger mer på den internationella skuldkrisen än förhållanden i Sverige? Det är inte första gången som krav på ökad amortering samt begränsningar av avdragsrätten.

Den internationella skuldkrisen som bygger på fastighetsspekulationer skiljer inte den från svenska förhållanden? Jag menar att vi inte har, vad jag vet, en spekulation som går att jämföra med Irland, Island och USA.

Göran Pettersson sa...

Du har rätt i att omfattningen på spekultationen varit större i Irland, Island och USA. Men samtidigt går det inte långsiktigt att ha en lånetillväxt på 10 % om året då inflationen är under 2 % och ekonomin växer med runt 3-5 %.

Anonym sa...

På vilket sätt menar du att inflationen skulle vara under 2%? Menar du att trollerikorgen KPI som RB använder är under 2%, i så fall skall du nog skriva att det är det måttet du använder. För jag kan berätta att reala inflationen är betydligt högre än 2%. Du kan ju t.ex. titta på prisuppgången på basvaror och råvara istället för KPI. Bopriserna spelar också inflationen, om än priserna stigit något mer.

Anonym sa...

Flyttskatten är ett tokigt påfynd som bara kan försvaras om man väljer att inte tänka hela vägen. Exempelvis en barnfamilj som säljer sitt radhus för 3 mille och köper ett annat likvärdigt radhus för 3 mille, tex. för att komma närmare jobb/dagis/ändrad familjebildning etc. drabbas enbart av kostnader (flyttkostnad, stämpelavgifter etc) och får INTE loss några pengar att betala denna skatt på en fiktiv vinst resten av livet.

Man kan INTE göra boendekarrriär genom att köpa en tex. en billig 1:a, sen byta jämnt med en 3:a, ett radhus och slutligen en villa. Det krävs alltid pengar emellan och skillnaden ÖKAR över tid, så länge priserna stiger. Dvs. du bör köpa ditt slutgilltiga boende så tidigt som möjligt i livet, utan kostsamma mellanlandningar.

De mest kapitalstarka är de som tjänat mest på avskaffandet av fastighetsskatten, från kanske +100.000:- per år ner till 6.000:- för en flott Lidingövilla. Detta ger givetvis en skjuts uppåt på priset för dessa objekt, inte nedåt.

Sedan kan de rikaste sitta där med havsutsikt, ferrari och swimingpool och garva åt barnfamiljen i förorten som får betala 3ggr så mycket i samlad boendeskatt för ett sunkit radhus.

Även priserna på radhuset hålls uppe eftersom pensionärerna som kanske hellre skulle vilja flytta till en mindre nyproducerad bostadsrätt inte har råd med detta, pga den nya höga flyttskatten.

Uppskovet infördes en gång i tiden just för att öka rörligheten och göra det möjligt för att flytta med "jobbet", så det är för mig obegripligt att en regering som säger sig företräda arbetslinjen, valde att motverka rörligheten på bostadsmarknaden.

Att den som säljer UTAN att plöja ner allt i ett nytt boende betalar skatt på "vinsten" har jag inget emot, men så fungerade det ju även tidigare.