onsdag 17 oktober 2012

Twitterduell med Monica Green

Göran PetterssonGöran Pettersson@Dinledamot
Reinfeldt talar om betydelsen av förändringsförmåga. Låter nästan som Schumpeter. Bravo!
 
ja Reinfeldt kanske låter som historia Schumpeter, född 8 februari 1883 i kejsardömet Österrike-Ungern, död 8 januari 1950
 
Ja Schumpeter är född fyra år senare än Albert Einstein. Bådas idéer lever än.

måndag 15 oktober 2012

Ekonomipriset till Grekland

Med motiveringen:
Genom en väl genomförd strategi där löften utställts som senare dragits tillbaka har Grekland lyckats hålla sig i den ekonomiska debattens centrum under flera år. Långivarna har dessutom förmåtts att skriva ned sina fordringar utan att avskräckas från att ge nya lån.

Uppdaterad 13:04
Jag var tydligen felaktigt underrättad. Tur var väl det!

Uppdaterad 16 oktober 7:47
Jag borde nog ha försett inlägget med en liten ;-)
Norrtelje Tidning återger idag mitt blogginlägg på sin ledarsida. Men kan aldrig vara nog försiktig när man försöker att skämta :-)

lördag 13 oktober 2012

Utrikes- och säkerhetspolitik

I veckan hade jag förmånen att samtala om utrikespolitik i allmänhet och säkerhetspolitik i synnerhet med ordföranden för utrikesutskottet Sofia Arkelsten. Det var ett samtal som för min del gav mersmak och jag hoppas att återkomma med nya program i ämnet. Svensk försvarspolitik har ofta en slagsida åt näringspolitik och ofta saknas en tydligt uttalad strategisk inriktning. Kan det måhända bli ändring på det? Här följer i alla fall lite helglyssning i ämnet.

Starta programmet i en extern spelare genom att klicka på denna länk.

onsdag 10 oktober 2012

Flera tankar i huvudet samtidigt

Stefan Hedlunds Brännpunktartikel om Ryssland får idag kritik från en annan rysslandskännare, Jan Leijonhielm. Leijonhielm lyfter i sin artikel upp de lite långsiktiga konsekvenserna av den ryska upprustningen och också osäkerheterna med att bedöma hot. Hoten utgör en kombination av förmåga och avsikt men medan förmågan är möjlig att bedöma så är avsikterna snabbt föränderliga. Det är därför enligt min uppfattning nödvändigt att hålla ett par tankar i huvudet samtidigt. Viktigast för säkerheten i vårt närområde är den inrikespolitiska utvecklingen i Ryssland. Om Ryssland fortsätter att utvecklas i en auktoritär riktning så ökar riskerna. Därför är det av största vikt att utvecklingen vänder och att fönstret mot Europas demokratier inte stängs. Samtidigt med denna öppenhet måste Europa undvika att skapa osäkerhet genom svaghet. Theodore Roosvelts uttryck "Speak softly and carry a big stick" är mycket giltigt även i denna situation.

Leijonhielms artikel
Hedlunds artikel
Min och Yuliya Barsukovas artikel
Försvarsradion från i somras om hur ryssarna tänker

söndag 7 oktober 2012

Hur hantera Putin

Rysslandskännaren Stefan Hedlund resonerar på dagensBrännpunkt runt utvecklingen i Ryssland. Han landar i att den militära upprustningen i Ryssland i första hand inte är driven av expansionistiska skäl utan till stor del är ägnad att stärka Putins ställning i Ryssland. I somras framförde jag och riksdagspraktikanten Yuliya Barsukova liknade tankar i en brännpunktartikel. Den svåra frågan är hur vi ska förhålla oss till utvecklingen i Ryssland. Jag anser att det är viktigt att vi på många fronter arbetar för att utvecklingen i Ryssland vänds och börjar gå i demokratisk riktning. Samtidigt måste vi och andra stater i Europa förhålla sig till den ryska militära upprustningen. Här kommer försvarsberedningen att ha en utmanande uppgift att lösa.