måndag 10 juni 2013

Rätt antagande redan 2008


När debatten om den så kallade FRA-lagen rasade som intensivast 2008 så brukade jag påpeka att svensk Internettrafik på internationella nät troligen redan var avlyssnad av utländska underrättelsetjänster. Den senaste tidens avslöjande visar att svensk Internettrafik på internationella nät var avlyssnad oavsett vilket beslut riksdagen fattade om försvarsunderrättelsetjänsten. 
 
Ekot      Aftonbladet                                                                                                                                                                                                                                                

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag får väl gratulera dig att vi nu fått bekräftat att världen (USA) tagit ytterligare ett steg mot det totala övervakningssamhället. Nu är det bara för "nya M" att köra på och ge FRA obegränsade befogenheter, så de slipper hymla och skulle någon nämna "personlig integritet" så är det antagligen bara någon rättshaverist som är emot personnummer, fildelar och dessutom en "nyttig idiot"

Anonym sa...

Då jag ser dig som en varm förespråkare av massavlyssning/FRA/Bodströmsamhället skulle jag vilja ställa följande frågor.

1. Anser du att den nyligen avslöjade avlyssningen av politiker på G20-mötet i London 2009 är exempel på god/etisk samhällsnyttigt användande av signalspaning eller ett exempel på att även demokratiska stater missbrukar massavlyssning?

2. Hur vet vi att nästa Snowden/Mannings också är "goda visselblåsare" och inte går till främmande makt eller kriminella organisationer, med den information de har tillgång till. Det ekonomiska utbytet (och demokratiska skadorna) torde bli nästan oändligt om tex. Maffian kan utpressa ett stort antal ledande politiker.

3. Enligt tidigare tidningsuppgifter surfar ca: 500.000 svenskar via anonymiserings-tjänster, som exploderat sedan FRA-lagen infördes. Hur ser du på detta ur ett brotts-bekämpningsperspektiv? Ur ett förtroendeperspektiv (stat-medborgare)?

4. Ser du massavlyssning som enbart positivt för samhället (stat & polis får mer information om medborgarna) eller finns det även en negativ vågskål där tex. misstroende, minskad lojalitet, anonymisering etc. är kontraproduktivt då det gäller att förebygga/avslöja brottslighet/terrorism?

Tack på förhand.

Kapten Pyrrhus

Göran Pettersson sa...

Till Kapten Pyrrhus:
1. Det senare
2. Vet vi inte. Snowdon är enligt uppgift redan på väg till Moskva
3. En naturlig teknikutveckling. IT-hoten ökar.
4. Nej

Vad jag ville säga med mitt inlägg var att jag tyckte att debatten inför FRA-beslutet var naiv.