Sverige har under de senaste tjugo åren blivit mer ekonomiskt liberalt. Utvecklingen har ofta skett i form av små steg och utan ideologisk argumentation. I vissa fall har förändringarna varit påtvingade p.g.a. medlemskapet i EU (t.ex. den oberoende Riksbanken). Den ekonomiska liberaliseringen har även fortgått under socialdemokratiska regeringar och många av de reformer som genomförts av Alliansregeringen har senare blivit en del av den socialdemokratiska ekonomiska politiken. Den ekonomiska liberaliseringen och den striktare synen på de offentliga finanserna har medfört att Sverige haft en, relativt likvärdiga länder, positiv ekonomisk utveckling. Nu kommer dock signaler om att det politiska läget i Sverige är på väg att förändras. Signalerna från Socialdemokraterna tyder på att partiet är på väg att genomföra en markant kursändring. Valet av Håkan Juholt till ny partiledare uppfattas av de allra flesta som en vänster- och nostalgisväng. Hans tal om social demokrati är väl snarast nya ord för ett samhälle där stat och kommun tar över från medborgarna och näringslivet. Det klassiska ordet för detta är socialism och kommunism. Det är därför inte förvånande att vänsterledaren Lars Ohly hyllat det kommande valet av Håkan Juholt. Nu kommer även signaler om att Socialdemokraterna avser byta ut sin ekonomisk politiske talesperson Thomas Östros. Detta kan vara ett tecken på att Socialdemokraternas omorientering i socialistisk riktning blir markant. Thomas Östros är i allt väsentligt en politiker som tror på marknadsekonomin. Han är en stark anhängare av frihandel och att lönebildningen sköts av arbetsmarknadens parter utan politisk inblandning. Dessa åsikter passar kanske inte så bra in i ett mer socialistiskt orienterat Socialdemokraterna.
De senaste opinionsundersökningarna visar att avståndet mellan blocken krympt. Opinionsundersökningar och valresultat är inte samma sak och normalt sett så spelar undersökningarna i mellanvalsperioden en marginell roll. Men denna mandatperiod är läget lite annorlunda. En samlad opposition har majoritet i riksdagen och kan därigenom fälla regeringen och framtvinga ett extraval. Därför kommer troligen opinionssiffrorna analyseras noggrant av partisekreterare och opinionsanalytiker.
SvD sifo PJ Anders Linder DN DN Expressen
Thomas Idenås (S) Moderata perspektiv Ekonomisten
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Ja vad skall Socialdemokraterna gör för att komma till makten. Det är nog tänkbart att de väljer vänstersängen. Alliansen kan med en väl övervägd putsning av vissa klantigheter enkelt försvara sin ställning.
Konsten är att inte ryckas med av de krafter som stirrar sig blinda på uppdraget att till 120% genomföra ideologin. Lagom är bäst.
Det kan ju också vara så att Östros får gå då han är minst lika ansvarig som Sahlin för fiaskot i det senaste valet genom sitt gnäll och negativa attityd i debatterna mot Borg där han blev förnedrad. Det tycker jag känns som en mer rimlig förklaring.
Men det är klart, ni nyliberaler är ju kända för att se 'kommunister' och 'socialism' i de mest skillda sammanhang. Måste vara jobbigt att vara så rädd hela tiden :)
Problemet med socialdemokraterna är att de uppfattas som ett bidragsparti och som är helt och hållet beroende av inkomster (skatter) från de som inte röstar på dem. Hur ska detta vända? Med en gammal fackpamp som vill blåsa liv i den gamla klasskampen (tillsammans ska vi ro på kapitalisterna)?? Vi får väl se om svenskarna vill ha tillbaka detta.Men allt prat om fattigdom (och speciellt barnfattigdom) är helt i linje med den hjärntvätt vi kommer att få se framöver för att frammana en bild av Sverige som inte stämmer.
Till Martin (v):
Valberedningens förslag verkar tyda på att Mikael Damberg blir ny ekonomisk politisk talesperson. Det skulle troligen innebära att man inte låter vänsterfalangen dominera totalt.
Skicka en kommentar