Politiskt ledarskap är en kombination mellan att följa och att leda. Ingen politiker blir framgångsrik om han eller hon saknar förmågan att läsa av väljarkåren. Men än mindre framgångsrik blir den politiker som bara stoppar upp ett vått finger i luften för att känna vi vilken riktning politiken ska drivas. Ibland måste vindriktningen vändas och detta görs genom opinionsbildning. Idag kom två mindre glädjande undersökningar om dagens vindriktning. Den ena undersökningen avhandlade Natofrågan och här har stödet för medlemskap minskat och tveksamheten ökat. Detta är enligt mig en av de viktigaste försvars- och säkerhetspolitiska frågorna. Dock har bland andra mitt eget parti, Moderaterna, valt en mycket passiv linje i frågan. Frågan om Natomedlemskap är inte akut, men det är just då man ska ta tag i frågan inte när den har blivit akut. Det krävs en aktiv och långsiktig opinionsbildning om ett medlemskaps konsekvenser. I gårdagens debatt på Folk och Försvar jämförde jag vår nuvarande solidaritetsdeklaration med ett farligt mellanstadium. Vi är varken larv eller fjäril.
Den andra opinionsundersökningen gäller partisympatierna. De rödgröna samlar nu ett större väljarstöd än Alliansen och Socialdemokraterna är åter största parti. Detta gör nog att tuppkammen växer ytterligare på Håkan Juholt. Vi får se vad det har för konsekvenser.
DN SvD SvD Expressen Aftonbladet SvD SvD
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
NATO-frågan kräver framför allt att NATO slutar leta konflikter att blanda sig i.
Att sälja ett medlemskap i en organisation som verkar leta efter bråk är något av en PR-mässig uppförsbacke.
Tanken med att dra ner på försvaret var väl att NATO skulle försvara oss om det skulle bli nödvändigt. Det är klart att på sikt så kräver det ju ett fullvärdigt medlemsskap. Att tro något annat är naivt. Frågan är väl om man verkligen måste fortsätta på den linjen. bara för att den en gång är påbörjad?
De flesta svenskar skulle nog helst se att vi försvarar oss själva.
Skicka en kommentar