tisdag 12 juli 2011

Mycket kvar att göra


Försvarsmaktens personalförsörjning kommer att bli en av de stora utmaningarna. Jag har under lång tid förespråkat att vi skulle göra värnplikten vilande och istället införa ett professionellt försvar byggt på frivillighet. Tyvärr var det en väldigt segdragen process som slutligen genomfördes i mycket högt tempo. Detta har medfört att system som borde funnits på plats vid införandet saknas. Det är därför av största vikt att såväl politiken som Försvarsmakten både är uppmärksamma och handlingskraftiga för att efterhand införa lösningar som krävs för att det nya personalförsörjningssystemet ska fungera. Ledamoten av försvarsutskottet Johan Forssell har uppenbarligen förstått uppgiften. Istället för att bara stämma in i hyllningskören över de initiala rekryteringsframgångarna arbetar han aktivt för att hantera de framtida utmaningarna. På SvD Brännpunkt skriver han tillsammans med Ylva Forsberg från Svensk Soldat om behovet av att göra den militära tjänstgöringen civilt meriterande.

Nyligen medverkade Johan Forssell som gäst i Försvarsradion. Där utvecklade han sina tankar runt personalförsörjningen. Du kan lyssna på programmet om du följer denna länk.

1 kommentar:

David sa...

Inte för att göra nån besviken men uppgiften att det har kommit in 22000 ansökningar till 2400 platser stämmer inte. Jag tycker också att om man sitter i försvarsutskottet så bör man ha bättre koll på läget.
De 22000 som har visat intresse är personer som nån gång har klickat på en länk på nån hemsidebanner där fråga har ställts om de är intresserade av försvarsmakten.
När dem har gjort det har de fått en länk och ett lösenord mailat till sig där de kan logga in och fylla i personuppgifter om sig själv.
Det är inte ens hälften av de 22000 som har valt att gå vidare till detta steget.
Av dem kanske 10 000 som har gjort detta har flertalet kunnat sorteras bort omgående pga av dålig fysik, sociala problem eller tex att dem är dömda för brott.
Sen är det några tusen som har gått vidare för tester och av dem har man plockat bort många som inte heller håller måttet.
Man har därefter påbörjat GMU utbildningarna. Det har inte varit 2400 som har påbörjat utbildningarna utan redan där har man haft för få deltagare. Lägg sen till att man har 20-30% avhopp. Då är det inte många soldater kvar.

För att lyckas i rekryteringen kan man inte som försvarsmakten förlita sig på reklambyråer och internetkampanjer.
Man måste ha ut folk bland ungdomar och berätta om vad det innebär att bli soldat. Hade man lagt lika mycket pengar på att utveckla en fältrekryterar organisation som man har lagt på reklam så hade man definitivt lyckats bättre i rekryteringen.

Sen måste man vara lite realistisk också. De finns väldigt få kompetenser som kommer att vara civilt efterfrågade. Tyvärr kommer det att vara så att soldat kommer att bli låglöne jobb. Då är det viktigt att kunna erbjuda soldaterna annat.
Det kan vara att dem får möjlighet att läsa på högskola samtidigt som de jobbar. Att dem får möjlighet att gå en yrkesutbildning samtidigt.
Det tragiska är att det finns inget sånt planerat från försvaret, det finns inga ideer hur man ska kunna få folk att söka och stanna.
Flashiga reklamfiler kommer aldrig att funka.

Därför kommer vi att dras med dålig rekrytering i flera år. Insatsorganisationen 2014 kan vi bara glömma. Vi kommer inte klara det.
För att nå upp till det målen som vi har ställt kommer vi dessutom att behöva skjuta till mycket mer pengar. Detta kalaset komemr att bli mycket dyrare än vad vi tror.