lördag 6 mars 2010

MP:s framgång ett potentiellt problem för S

Det kommer hinna komma många opinionsundersökningar innan valdagen 19 september. Resultaten i dessa kommer att skifta. Dels beror detta på osäkerheter i mätningar dels beror det på väljarkårens rörlighet. Denna rörlighet har ökat och idag så är den svenska väljarkåren väsentligt mer lättrörlig än för trettio år sedan. Det innebär att vi redan om ett par veckor kan komma att få se opinionsundersökningar som visar på andra trender än dagens undersökning från Demoskop. Idag är dock Miljöpartiet och de Rödgröna vinnare. Undersökningen är huvudsakligen utförd innan debatten om slopandet av RUT- och ROT-avdragen tog rejäl fart. Om några veckor kommer det troligen andra undersökningar och då kan vi kanske se resultat av Lars Ohlys ökade inflytande hos de Rödgröna. Socialdemokraterna kommer ställas inför en tuff utmaning om Miljöpartiet går in i valrörelsen med ett väljarstöd runt 10 %. Hur kommer IF Metall och Pappers medlemmar ställa sig till ett rödgrönt regeringsalternativ där Miljöpartiet står för en femtedel av väljarunderlaget och därigenom kan kräva ett rejält inflytande? Jag tror att Moderaterna kommer att ha stora möjligheter att göra en rejäl inbrytning bland industriarbetarna och det kan mycket vara hur väl den inbrytningen lyckas som kommer att avgöra valet.
Expressen SvD DN
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com

Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Göran

Jag håller med dig om en sak, att en trend en specifik månad mycket väl, och till och med sannolikt, kommer att följas av en annan trend nästkommande månad.

Som du kanske sett intar jag en väldigt försiktig hållning i dessa undersökningar eftersom jag i grunden bara anser att SCB och eventuellt SIFO håller en kvalitet som borgar för relevans med de statistiska modeller dessa använder.

Men någonstans kan jag inte låta bli att höja på ögonbrynen i din analys. Du väljer att fokusera på problemen i det block som har en "bedömd" majoritet och inte på det block som idag representeras av lite drygt 44 %.

Du är en klok karl Göran, jag hade faktiskt förväntat mig en kommentar på de egna utmaningarna som borde kunna utläsas ur de sammanvägda undersökningarna. Annars blir du lite väl mycket partimegafon.

mvh

Johan

Göran Pettersson sa...

Tack Johan för fylliga kommentarer.

När det gäller opinionsinstituten delar jag i princip dina synpunkter. Dock är det så att väljarbeteendena ändras vilket gör att tidigare framgångsrika statistiska metoder kan visa sig ha svagheter. Inför förra valet underskattade vissa metoder stödet för Moderaterna. Skälet var att man korrigerade för vad den röstande sa att han/hon röstat på vid valet 2002. Många moderater hade glömt bort att de inte röstade på Moderaterna 2002.

När det gäller dagens opinionsläge så är det så att de Rödgröna har en klar och tydlig ledning. Om jag fick välja så skulle jag hellre ta deras opinionssiffror än Alliansens, inget snack om det. Inom Alliansen finns det dessutom en risk för viss intern konkurrens då FP, C och KD alla kommer att kämpa för att nå upp till minst sina respektive valresultat från 2002. Det kommer att bli Moderaterna som får ta sig an huvuduppgiften att vinna väljare från det Rödgröna-blocket. Jag tror vi har goda chanser att bli framgångsrika med det och att det kommer att avgöra valet. Jag tror att det finns ett ganska stort antal väljare som av tradition röstar på Socialdemokraterna. De är inte särskilt ideologiska men de har uppskattat regeringsdugligheten som framförallt Göran Persson utstrålade. Många av dessa väljare har idag större förtroende för Fredrik Reinfeldt och Anders Borg än de har för Mona Sahlin och Thomas Östros. Många av dem är också skeptiskt inställda till antingen Vänsterpartiet eller Miljöpartiet. Ju tydligare det blir att en socialdemokratisk enpartiregering inte längre är aktuell desto större är sannolikheten att dessa väljare kommer att rösta på Reinfeldt och därigenom Moderaterna.

Moderaternas utmaning blir att inte låta sig distraheras när de andra Allianspartierna försöker omfördela mandaten inom Alliansen utan hålla fokus på den riktiga och viktiga motståndaren, Socialdemokraterna.

Duger det som analys Johan?
Hur ser du på era egna utmaningar?