fredag 12 mars 2010

Ny socialdemokratisk utrikespolitik

Igår vann Mona Sahlin en omröstning i riksdagen, tillkännagivandet om folkmord i anslutning till det Osmanska rikets sammanbrott. Jag tror att det kommer att visa sig att det var en dyrbar vinst. Det som gjorde Mona Sahlins seger möjlig var bland annat att den politiske vilden Göran Thingwall röstade med oppositionen. När Göran Persson var statsminister och Mona Sahlin satt i regeringen så rådde en annan ordning. Då höll man på att det inte är riksdagen som ska skriva historien utan historiker och forskare. Med Mona Sahlin vid rodret så är det en annan ordning. Nu visar det sig att Socialdemokraternas talesperson i utrikespolitiska frågor Urban Ahlin inte var närvarande vid denna historiska omröstning. Det var till och med så att så pass många socialdemokrater var utkvittade att vi var ett antal moderater som trots att vi fanns på plats fick avstå från att rösta (kvittningssystemet innebär att blocken frivilligt reglerar antalet röstande så att majoritetsförhållandena består trots frånvaro för sjukdom etc). När Urban Ahlin av Svenska Dagbladet får frågan hur han skulle ha röstat om han varit närvarande vägrar han att svara. Han säger visserligen att han aldrig svarar på sådana frågor men visst ger det besynnerligt intryck då oppositionens ledande utrikespolitiker är frånvarande vid en principiellt viktig omröstning om utrikespolitiken. Genom det rödgröna samarbetet har Mona Sahlin brutit upp från den traditionella socialdemokratiska linjen i regeringsfrågan. Genom omröstningen igår visar hon att detta gäller även utrikespolitiken. Jag hoppas att väljarna hinner uppfatta detta innan det är för sent.
SvD

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tecken på att det nu är kommunisterna som för taktpinnen i den rödgröna utrikespolitiken

Anonym sa...

Tyvärr GP så är nog alltför stor del av väljarkåren inte tillräckligt receptiv för att uppfatta detta.

Johan Westerholm sa...

Göran

Emotser kommentar på denna:

http://aip.nu/default.aspx?page=3&nyhet=41179

mvh

Johan

Johan Westerholm sa...

Göran

(M) och framför allt (KD) uttalanden och hållning blir alltmer bisarra.

Se: http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/03/mars-13-2010-reinfeldt-2006-erkann.html

samt i anslutning till detta (KD) pressmedelande som hyllar riksdagens beslut som "anslöt sig till (KD) linje"

Emotser klarlöggande postning av dig. Sannolikt en utmaning när jag ser närmare på flödet av kommentarer från regeringen och dess stödpartier.

mvh

Johan

Anonym sa...

Johan Westerholm !

Riksdagens yttrande beror ju på att Dina partikolleger skrivit motioner ihop med bl.a. v & mp allierade. Jag skulle vilja veta om Du och Dina rödgröna alliansvänner är lika angelägna att lägga en motion om att klassa Stalins agerande med bl.a. folkomflyttningar i SSSR som folkmord, då skulle det kunna bli riktigt intressanta reaktioner i närområdet.

Emotser klarläggande postning av dig. Sannolikt en utmaning när jag ser närmare på flödet av argument i Turkietfrågan från Dina vänstervänner och Era stödpartier.

Göran Pettersson sa...

Hej Johan!

Du har en poäng. Jag kan väl bara konstatera att min partiledare har skaffat sig en kompetent utrikespolitisk expert som han dessutom lyssnar till.

Johan Westerholm sa...

Göran (och anonym, f.ö märkligt att ställa krav bakom en anonymitetens slöja,ren fegehet?)

Min personliga position är att denna fråga borde ha undvikits. Vilka mekanismer som ligger bakom (S) ställningstaganden har jag ingen insyn i.

Däremot tycks inte regeringens (KD) beståndsdelar lyssna på nämnde utrikesminister.

mvh

Johan

Leif Ekstedt sa...

Man kanske skall fråga sig vilka
skäl ligger bakom Reinfeldts förändrade syn på frågan om folkmord i Osmanska riket. Pressen är besvärlig SvD har liksom DN redogörelse för oppositionsledaren Reinfeldts åsikt i frågan om folkmord.
Förändringen i dagsläget kan vara
kontraproduktiv. 2006 ja - 2010 nej
samt förklaringar från Stasministerna att han förlorat en votering? Förefaller vara taktik - å ena sidan - eller å andra sidan känner jag inte igen från M.
Då hade det varit bättre med en förklaring till varför läget förändrats (för pressen tappar inte bort sådan förändring)

Anonym sa...

@ Johan Westerholm 20.56

Det är OK att kalla mig feg - jag blir inte det minsta provocerad av det.

Som gammal underrättelseofficer så borde Du dock kunna begripa att vissa av oss som deltar debatten i "Bloggosfären" har mer att vinna på att fortsätta vara anonyma än att försöka profilera oss och vår person av detta eller andra mer eller mindre goda skälet. Den tiden kommer....

Ola Grankvist sa...

Vilket meddelande skickar erkännandet till omvärlden och Turkiet? De folkmord som vi inte erkänt ännu, har inte dessa hänt? Amerikanernas mord på indianerna? Vi europeers mord på urbefolkningen under kolonialtiden? kristnas mord på religösa minoriteter?


Antingen röstar man igenom alla vilket skulle lämnar frågan hur långt bak i historien ska man ska gå? 100 år? 300? 2000?

Eller så röstar man inte igenom någon av dem och låter gjort vara gjort, visst, lära sig av misstag men sen lämna det bakom än

//
Ola Grankvist (fd. praktikant hos Göran Pettersson)