Euron genomlider nu sin första stora kris. Läget är mycket kritiskt och den uppkomna situationen visar på svagheten med gemensam penningpolitik kombinerad med nationell finanspolitik. Tanken var att systemet skulle fungera genom att länderna band sig att följa vissa grundregler när det gällde finanspolitiken. Denna överenskommelse visade sig vara bräcklig när Tyskland och Frankrike tillät sig själva att utan påföljd bryta mot reglerna.
Dagens problem för euron beror på att vissa länder i skydd av den gemensamma valutan misskött sin finanspolitik. Istället för att genomföra ekonomiska reformer för att förbättra sin konkurrenskraft så har den privata och offentliga konsumtionen fortsatt tack vare låga euroräntor.
Jag är mycket tveksam till de räddningspaket som nu diskuteras. Att på konstlad väg ge de länder som misskött sig låga räntor har många svagheter. Länder som Grekland har tidigare visat att man saknar den politiska styrkan att ta tag i sina problem. När man väl fått vad man önskat (medlemskap i EU och euron) så har man slagit av på reformtakten. Utan rejäla reformer av den nationella finanspolitiken och fungerande myndigheter så kommer inga räddningspaket att vara långsiktigt hållbara.
Inom eurozonen pågår nu ett veritabelt chicken race. Eurons framtid står på spel. Erfarenheten talar emot att sätta all för stor tilltro till löften utan säkerheter.
SvD SR Expressen DN
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Tycker det är naivt att skylla krisen på att vissa länder misskött sig. Världens finansiella elit har (med hjälp av svaga politiker) skapat ett ekonomiskt system där pengar skapas som skuld. Pengar till ränta skapas dock inte. Resultat= ett rent pyramidspel då skulden alltid är större än mängden pengar. Inte bara ett europroblem alltså. Tex USA 14,298 trillion dollar i statsskuld och derivat omsättningen 614 trillion dollar.
Kräv penningreformer i stället!
Skicka en kommentar