USA och Eurozonen befinner sig båda i statsfinansiell brygga. För att ta sig ur de uppkomna situationerna så kommer det krävas ett starkt politiskt ledarskap. Frågan är om de politiska systemen är starka nog för att hantera utmaningarna. I USA finns det tecken på att president Obama är redo att axla uppgiften och utmana kongressen. Om han lyckas och får ordning på de amerikanska statsfinanserna kan han mycket väl komma att räknas till de stora presidenterna. Om han misslyckas kan hans presidentperiod få ett slut redan vid nästa års presidentval.
Inom EU och Eurozonen är läget än mer tilltrasslat. Den gemensamma penningpolitiken har kollapsat. Skälet till kollapsen är att de regelverk som omgärdat Euron varit för begränsade och dessutom så har efterlevnaden varit otillräcklig. Eurozonen står nu inför ett antal mycket avgörande beslut. För att få ordning på Euron torde det krävas långtgående samordning av finanspolitiken. Hur detta ska åstadkommas med EU:s komplicerade system för politisk ledning är svårt att tänka sig. Läget kompliceras ytterligare av det inrikespolitiska läget i Grekland. Den folkliga uppslutningen för reformpaketen verkar vara synnerligen begränsad. Börjar det bli dags att statuera ett exempel, jag börjar luta åt det hållet.
DN SvD Affärsvärlden SR SvD
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Statuera vad för exempel?
Utesluta Grekland ur Euron?
Tvinga fram en tvågsförvaltning av Grekland?
Skriva av skulder och konkursa de mest risktagande bankerna i EU?
Införa en rädda euron skatt för att visa medborgarna vad som gäller?
Något annat?
Om Grekland saknar förmågan att ställa upp på de reformer som krävs så anser jag att de borde skickas ut från Eurozonen.
Ett i sanning märkligt inlägg.
Om Obama utmanar Kongressen, så ser jag inga fördelar med det. Å ena sidan vill du att USA (Obama, i likhet med de svenska sociala demokraterna) skall ta från de rika i form av ändrat skattesystem. Detta i motsats till Kongressen, som vill göra det du själv vill att Grekland skall göra; dra ner på utgifterna. Ser du själv att ditt resonemang är ologiskt och saknar en sammanhållande princip?
Varför skulle det vara bättre i USA att köra ut rika människor och framgångsrika företag ur landet, när det inte gynnat vårt land att vi jagat ut Tetrapak, IKEA m.fl p.g.a. samma resonemang som Obama nu presenterar.
Nu när Obama redan fått Nobels Fredspris, kanske det är lika motiverat att ge honom Ekonomipriset? Han verkar ju lika bra på Fred som på Ekonomi.
Märkligt åsikter du framför, för att komma från en borgerlig politiker. Det stärker mig i min uppfattning att svenska partier trängt ihop sig på vänsterkanten på senare tid. Först ut till avgrunden har vunnit.
Till Sumatara:
Det förslag som Obama föreslår har förhållandet 83 % nedskärningar och 17 % skattehöjningar (källa the Economist).
Den tidningen som efter svenska mått i ekonomisk politik skulle klassas som en högertidning skriver vidare: "Both parties have in recent months been guilty of fiscal recklessness. Right now, though, the blame falls clearly on the Republicans. Independent voters should take note."
Jag delar The Economist's uppfattning i denna fråga.
Enligt min uppfattning är det ett slösaktigt hanterande som lett USA dit där det är idag, inte för lågt skatteuttag. Barack Obama har brännt iväg 3.700 miljarder dollar av upplånade pengar, vilket fått upp den federala skulden till 14.300 miljarder dollar - 46,000 dollar per individ i USA. På något sätt får man nog inse att detta är en ohållbar utveckling.
Att Obama kommer att räknas som en stor president känns väldigt avlägset. För vilka insatser då? Däremot finns nu en historisk möjlighet att Kongressen får upp landet på rälsen igen, även om det kommer att ta tid.
The Washington Times skriver:
"House Republicans are prepared for a Tuesday vote on their signature debt-reduction plan that calls for a balanced-budget constitutional amendment, despite Democratic opposition and a White House veto threat".
"The House Republicans’ “cut, cap and balance” plan would raise the debt ceiling $2.4 trillion, but only after significant and immediate spending cuts and the adoption by Congress of a constitutional amendment requiring a balanced federal budget".
En sådan lösning tror jag på.
Det är mycket skådespel i denna process just nu. Att genomföra ett tillägg till konstitutionen är en lång och mödosam process.
Visst är det ett skådespel, men vägvalet är viktigt.
Det verkar som att din partikamrat förstår att slöseri inte motverkas av höga skatter.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ny-eu-skatt-fel-losning-pa-grekiskt-sloseri_6332940.svd
Vad vi förstår när det gäller Europa, verkar inte äga sin tillämpning när vi tittar på USA. Då gäller av någon anledning motsatsen. Fortsätt att slösa och höj skatterna.
Skicka en kommentar