torsdag 27 augusti 2009

"Erlanderskt nu med Internet"



Idag startar Moderaternas partistämma. Min riksdagskollega Karl Sigfrid bidrar till inramningen genom en artikel i Svenska Dagbladet om Internet. Från statsministerns kansli kommer signaler om att en av statsministerns förebilder är Tage Erlander. Inför den moderata kommunala rikskonferensen tidigare i år skrev jag och Karl Sigfrid en gemensam debattartikel där vi tog upp diskussionen om att vi skulle bli ett statsbärande parti och vilka krav det ställer. Den artikeln äger fortsatt giltighet. Jag ser fram emot att höra partiordförandens tal på stämman. Hur kan det komma att låta? ”Vi ska bli ett statsbärande parti som Socialdemokraterna på Erlanders tid men anpassat till dagens värld och förutsättningar. Erlanderskt fast med Internet.” I eftermiddag vet vi svaret.

Intill dess kan du lyssna på tre avsnitt av ”Den politiska talradion – dinledamot.se” där vi diskuterar utvecklingen av politiken framförallt mot bakgrund av utvecklingen av informationssamhället.

I det första avsnittet samtalar vi med Nicklas Lundblad om Internets betydelse för politiken. Niklas är precis på väg att lämna ett jobb European Policy Manager på Google för att tillträda som vice VD för Stockholms Handelskammare.

Du startar programmet genom att klicka på den här länken. Programmet startar automatiskt efter cirka 30 sekunder. Det går också att lyssna på programmen via hemsidan för ”Den politiska talradion – dinledamot.se”.


I det andra avsnitt samtalar vi med Karl Sigfrid. Karl har nyligen startat Facebook-gruppen e-moderaterna. Vad har du för planer med den gruppen Karl? Hur ska Moderaterna gå tillväga för att ta tillbaka initiativet i IT-frågorna?

Du startar programmet genom att klicka på den här länken. Programmet startar automatiskt efter cirka 30 sekunder.

I det tredje avsnittet utvecklar MUF Stockholms ledarduo Tina Ghasemi och Jessica Rosencrantz ungdomarnas krav på utvecklingen av Moderaterna. Det programmet startar du genom att klicka på den här länken.

DN
__________________________________________
Just nu pågår en omröstning om Svenska Podradiopriset. ”Den politiska talradion – dinledamot.se deltar i tre klasser. I kategorin Bästa Nyheter, Ekonomi och Samhälle tävlar vi mot två program från Sverige Radio. Du är hjärtligt välkommen att lägga en röst på oss. Du finner tävlingen på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset/2009

Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Tage Erlander medverkade som riksdagsman till Svensk Uppslagsbok under 1930 talet. Behöver jag tala om att detta verk är kraftigt rasistiskt och under hans regeringstid så lobotomerade man och steriliserade "svaga" individer helt enligt raslagarna som paret Myrdal drog upp.

Är det detta samhälle ni vill ha tillbaka?

Ps. Historia är inget ämne man ska hoppa över i skolan Ds.

Peter sa...

Tage Erlander och Olof Palme var de som med rättighetsvidrig lagstiftning slog till mot den spirande privatradion och bland annat kastade Radio Syds Britt Wadner i fängelse.
Och därmed försenade radioutvecklingen med 30 år i Sverige.
Just snygga förebilder.

Anonym sa...

"Hur ska Moderaterna gå tillväga för att ta tillbaka initiativet i IT-frågorna?"

M skulle ju kunna lyssna på insikter som ändå tycks finnas inom de egna leden. Citat från Niklas Wykman, MUF

"Integritetsdebatten har på många sätt format unga människors uppfattning om Moderaterna. Vår politik på området tilltalar inte unga eftersom den saknar bäring på deras verklighet. Vi har inte sett nätet som en arena för frigörelse där kunskap och affärsmöjligheter sprids och skapas. I stället har det misstänkliggjorts som en mötesplats för terrorister, mobbning och spelberoende. För att lyckas attrahera unga behövs en nyfikenhet om framtiden och en inställning att ny teknik innebär nya möjligheter. Flera av regeringens reformer har varit misslyckade och teknikfientliga. Moderaterna måste förnya engagemanget för den personliga integriteten och vara aktiva i debatten om en modern upphovsrätt."

Eller det gamla gardet, som fick mig att tro på M som ett parti som stod upp för den enskilda individen i motsats till den totalitära staten som nya M förespråkar. Citat från Gösta Bohman.

"Ju mer myndigheterna i effektivitetens intresse samkör dataregister, ju mer de telefonavlyssnar, ju mer de flygspanar, ju mer de detaljkontrollerar och luskar i människornas privata livsföring, desto nödvändigare blir det att garantera hundraprocentig rättssäkerhet i gammal god mening. Ingenting är viktigare än detta rättsstatens krav. Vi vill inte leva i ett genomreglerat samhälle. Vi vill inte leva i en polisstat. Människans krav på skydd mot statens anspråk är viktigare än statens ekonomiska intressen. … Rättssäkerhet ingår i demokratins kvalitetskrav. I sin tur är detta beroende av synen på individen. Är han eller hon till för staten eller är staten till för de enskilda människornas skull?"

Fast sådana här assymetriska åsikter är väl inget att bry sig om...