måndag 4 oktober 2010

Fyra praktikanter

Under veckan gästas Göran av fyra praktikanter från Norrtälje. Förutom att få en inblick i riksdagsarbetet genom att delta i olika aktiviteter faller det på praktikanternas lott att varje dag tillsamman eller enskilt att författa ett blogginlägg. Nedan kan ni läsa dagens inlägg innehållande deras intryck och reflektioner.

Det har varit en händelserik och spännande dag full av olika intryck. Vi har fått vara med och sett på under valet av talman, och det är en stor händelse. Inte bara för att det sker en gång var fjärde år utan också för att talmannen är en så viktig person. Vi hade fått höra att det skulle vara en massa demonstrationer under dagen och trodde att det skulle buas under valet, men det gick förvånansvärt lugnt och vi kunde sitta och kolla i lugn och ro, gäspandes. Härligt att Per Westerberg blev vald.Det enda som hände var att Mona Sahlin ett par gånger fick säga till alla att vara tysta, tredje gången på skarpen. Det var väldigt roligt att få se alla politiker och se hur det går till, även fast det här kanske inte är så här det brukar gå till under en vanlig dag i riksdagen.Vi tycker att det har varit väldigt intressant med alla intryck som vi fått. Bara en sån sak att försöka hitta runt i byggnaden är ett äventyr i sig, förhoppningsvis så kommer vi lära oss under veckans gång. Nu sitter vi här i slutet av dagen i KD’s gamla fikarum och skriver blogginlägg. Vi ska alla få skriva en varsin motion och en debattartikel. Vi ska också förbereda oss inför en radioinspelning på torsdag, skriva lite frågor och så. Ska bli skönt att åka hem, men vi längtar redan tills vi får komma tillbaka imorgon!

Av: Lina Fagerberg, Lovisa Palmberg och Sandra Hedlund.
-----------------------

Mina 5 dagar i Riksdagen!

Blogg inlägg 1, dag 1.
Det har varit en mycket spännande dag idag!
Vi kom först upp framför Riksdagen och mötte Göran. Sedan fortsatte vi in i Görans rum och fick lämna våra väskor och jackor och vi fick sedan en praktikbricka.
Vi gick sedan en liten runda runt riksdagen där vi hann se ca 50-60%. Det är väääääldigt stort och det finns jätte många gångar, trappor, rum och massa mer.
Runt kl 10 hamnade vi i kammaren för att vara med på ”val av talman” som var mycket händelserikt och spännande. Nackdelen med det var att det tog extremt lång tid och det blev lite uttjatat och långtråkigt, men samtidigt var det ändå rätt häftigt att sitta där bland folk som hade makt över Sverige. Det har varit skithäftigt att se hur riksdagen ser ut inomhus, och ändå har vi inte sett hela husen. Jag ser verkligen framemot de kommande 4 dagarna, de kommer bli lite tuffa, men dem kommer absolut vara minnesvärda och jag kommer lära väldigt mycket om politik och om hur alltid fungerar, det är jag säker på.
Med en sammanfattning av dagen så är jag mycket nöjd. Jag var väldigt nervös på morgonen när jag var påväg hit, hur skulle bete sig?, var kläderna OK?, hur kommer folket bete sig mot mig?, hittar jag dit?
Fast jag hade faktiskt ingenting att oroa mig för, jag fick är vänligt mottagande och alla verkar jätte snälla och trevliga. Att hitta dit var inte svårt alls. Det har varit toppen helt enkelt!

// Amanda Trenter

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi väntar fortfarande på de dagliga inläggen från praktikanterna....