Förra veckan genomfördes Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. I efterdyningarna av konferensen har försvarsfrågorna fått visst ökat utrymme på debattsidorna. Det finns all anledning att bidra till att de viktiga försvars- och säkerhetsfrågorna inte förpassas än längre bort från händelsernas centrum. När många stater tvingas genomföra dramatiska bantningar av sina statsbudgetar så finns det en uppenbar risk att de redan historiskt små försvarsbudgeterna i många europeiska länder bantas ytterligare. Fredsåterbäringen från kalla krigets slut är sedan länge intecknad och jag är av uppfattningen att det är hög tid för flera länder i Europa att börja satsa mer på sin säkerhet.
För svensk del är det viktigt att vi vet vart vi ska ta vägen med vår säkerhet. Sedan slutet på 90-talet så präglas utformningen av det svenska försvaret av en mycket egendomlig strategisk idé. Å ena sidan så tyder all planering på att man i händelse av en konflikt kommer att ingå i ett större sammanhang där Sverige inte kommer att stå ensamt. Å andra sidan håller man fast vid doktrinen att vi inte ska bli medlemmar i den västliga försvarsalliansen Nato. Denna tvehågsenhet har ett antal nackdelar för såväl vår egen säkerhet som säkerheten för våra vänligt sinnade grannländer. Det är hög tid att temperaturen i den svenska försvars- och säkerhetspolitiska debatten höjs.
Jag tänkte att jag själv skulle bidra till höjandet av debattemperaturen. Därför kommer jag att den närmaste tiden att ägna ett antal avsnitt i Den politiska talradion till samtal runt försvars- och säkerhetspolitik. Först ut är SvD:s Claes Arvidsson. I fredags samtalade jag med honom om försvarets utveckling. Du kan lyssna på programmet på sidan http://dinledamot.wordpress.com/2011/01/24/815/Du kan också starta en spelare direkt i datorn genom att klicka på denna länk http://traffic.libsyn.com/dinledamot/Claes_Arvidsson.mp3.
På ledarsidan i dagens SvD intervjuar Claes Arvidsson Folkparitets försvarspolitiske talesperson Allan Widman. Intervjun görs som en del i serien Det nya borgerliga uppdraget.
I Dagens Nyheter argumenterar Svenska jurister mot kärnvapen emot ett svenskt Natomedlemskap.
Här är också min egen riksdagsmotion i ämnet.
Slutligen en liten videosnutt där jag och Claes Arvidsson introducerar veckans avsnitt av Den politiska talradion
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
"Dags att höja temperaturen i försvarsdebatten"
Vilken försvarsdebatt???
Det f.d. försvarsvänliga partiet Moderaterna har inte briljerat precis. Sist nån slog ett slag för försvaret var Fp i samband med Georgien-kriget. Och då med det pinsamma förslaget att förrådsställa ett gäng stridsvagnar på Gotland.
Vad anser Moderaterna om att Iskander-robotar nu är operativa i Västra militärdistriktet sen strax före jul. Iskander har en räckvidd i dagsläget på 50 mil. Det räcker in i södra Sverige. Men också in i norra Sverige från området nära finsk-ryska-gränsen(t.ex. ryska basen Alakurti). F21 ligger alltså sen nån månad tillbaks inom räckhåll för Iskander.
Med en handfull Iskander-robotar kan Gripen-hangarerna på F21 förintas. Ungefär på samma sätt som ryska robotar slog ut viktiga delar av Georgiens väpnade styrkor hösten 2008.
Var är analysen??
Var är handlingsplanen??
Var är det långsiktiga tänket??
Har Moderaterna/Alliansen somnat in i oändlig fruktstund/fikapaus??
Skicka en kommentar