onsdag 24 juni 2009

Obama strikes back

Hade jag varit amerikansk medborgare hade jag röstat på John McCain i förra årets presidentval. Men trots att min kandidat inte vann så är jag rätt nöjd med resultatet. Jag tycker att Obama har valt ett bra lag och utrikespolitiskt så här långt varit en bra president. Jag är mer skeptisk till hur han kommer att klara av den amerikanska finanspolitiken men vi får väl se. Han verkar dock vara av rätt virke för att vara överbefälhavare för världens överlägset mest slagkraftiga militära förmågor.

Moderata Studenters ordförande Caroline Garsbo gästar "Den politiska talradion - dinledamot.se"


Denna vecka gästades vi av Caroline Garsbo. Hon berättar bland annat vad Moderaterna måste göra för att vinna tillbaka ungdomsväljarna. Dessutom svarar hon på frågan hur det är att ledas av en regering där flera saknar en akademisk examen.

Du kan lyssna på programmet genom att klicka på playknappen på spelaren ute i högermarginalen eller genom att besöka radions egna hemsida.

söndag 21 juni 2009

Politikens bonus stavas valfläsk

I dagens DN Debatt slår Antonia Ax:son Johnson ett slag för det personliga ägandet och det ansvar det medför. Jag har lätt för att instämma i hennes resonemang. Anledningen till hennes skrivande är regeringens egendomliga beslut att politisera AP-fonderna genom att ge dem direktiv för hur de ska agera i bolagen som ingår i placeringsportföljerna. Antonia Ax:son Johnson framför att de största riskerna tas när man kopplingen är svag mellan det personliga ägandet och maktutövandet. Hon lyfter fram riskerna med tjänstemannastyrda bolag där kopplingen till den personliga ekonomiska risken är liten. Man kan fråga sig var vi politiker kommer in på denna skala? Är politiken att jämföra med ett familjeföretag eller ett tjänstemannastyrt bolag med otydliga ägare? Jag tycker inte att svaret är uppenbart. Jag kan nog tycka att politiken delvis har haft drag av familjeföretaget, inte för att uppdragen gått i arv, utan därför att ansvaret mot parti och nation haft någon sorts högre värden förknippade med sig. I takt med att partierna alltmer har utvecklats till kampanjorganisationer och politiken blivit mindre övertygelsestyrd så har det dock skett en förskjutning. Politiken har alltmer kommit att likna ett tjänstemannastyrt bolag som i första hand ser fram emot nästa kvartalsrapport. Målet är inte längre samhällsförändringen, eller möjligen förhindrandet där av, utan väljarsiffrorna och nästa val. Målet blir valresultatet och ledningens bonus stavas ”valfläsk”. På annat sätt kan jag inte tolka min regerings klåfingrighet när det gäller politiseringen av ägandet i AP-fonderna. Jag hoppas att denna trend av kvartalspolitik snart blir omodern och att vi redan vid nomineringarna inför valet 2010 kommer att få uppleva en renässans för övertygelsepolitiker med ansvar och långsiktighet.

För några veckor sedan så gästade Svenska Dagbladets politiske chefredaktör PJ Anders Linder mig och Jacob i ”Den politiska talradion”. Vi talade då bland annat om AP-fonds beslutet och inslaget av personval i den svenska politiken. Programmet går att lyssna på direkt på nätet och återfinns på sidan http://dinledamot.wordpress.com/2009/05/20/pj-anders-linder-gastar-den-politiska-talradion/

fredag 19 juni 2009

Aftonbladet briljerar!

Dagens ledare i Aftonbladet är strålande. Tänk om svensk politik till vardags kunde innehålla humor av samma klass. Det politiska budskapet går fram utan av vara plumpt eller genomtråkigt.

torsdag 18 juni 2009

Den som sa det var det!

Mona Sahlin anklagade Fredrik Reinfeldt för att vara mästrande under partiledardebatten. Samma retorik, att anklagas för att vara mästrande, utsätts jag för i Norrtälje kommunfullmäktige. Är det så att Socialdemokraterna har använt en retorikexpert som gett dem detta debattips. Personligen tycker jag att det är ett oskick att inte bemöta sakargumenten utan istället med debatteknik gå till personangrepp. Det gamla talesättet "Den som sa det var det" gäller nog både för Mona Sahlin och Olle Jansson.

söndag 14 juni 2009

Mycket har hänt på ett år

Ibland är det nyttigt att titta bakåt. Jag gjorde det tidigare idag. Anledningen var att byrån Daytona öppnat nomineringen för 2009 års version av Svenska Podradiopriset. Förra året deltog mitt och Jacobs program “Den politiska talradion - dinledamot.se” och jag ville se hur vi hade placerat oss då. Därför letade jag bland ett år gamla inlägg här på bloggen och snart var jag förlorad i att läsa om andra ämnen. Ett av ämnena rörde den årliga fotbollsmatchen mellan riksdagens majoritet och opposition. För ett år sedan så vann oppositionen med 3-1. Spelet var jämnare än året dessförinnan men segern var odiskutabel. I år så vann oppositionen igen, denna gång blev resultatet 3-2. Matchen var avsevärt jämnare än de två tidigare under mandatperioden och jag tror att flertalet som såg matchen nog tyckte att resultatet inte riktigt speglade spelet. Sanna Rayman i SvD poängterar en annan viktig skillnad. För ett år sedan var de socialdemokratiska spelarna tongivande i oppositionen vid årets match gjorde miljöpartiets Peter Eriksson två av oppositionens mål.

I ett annat blogginlägg från juni 2008 finner jag kommentarer från en då färsk opinionsundersökning. Ledningen för de rödgröna är då 16 procentenheter. Socialdemokraterna noterade 43,9 % medans vi moderater fick nöja oss med 22,4 %. Idag ett år senare väger det helt jämnt opinionsmässigt mellan blocken. Då var S 21,5 procentenheter större än M, idag är avståndet nere i 4,6 procentenheter. Precis som på fotbollsplanen så är det jämnt mellan blocken och inom det rödgröna laget så har Miljöpartiet stärkt sin roll.

Slutligen hittade jag informationen jag sökte. Förra året hade “Den politiska talradion - dinledamot.se” tävlat i klasserna “Bästa Nyheter, Ekonomoch Samhälle”, “Bästa Originalkanal” och “Bästa Svenska Kanal”. Det blev ingen klasseger men väl en andraplats i klassen “Bästa Nyheter, Ekonomoch Samhälle”.

Om trenden från opinionsundersökningarna och fotbollen också gäller för Podradiopriset så är nog chansen stor att vi vinner en av klasserna vid årets omröstning.

SvD DN GP

lördag 13 juni 2009

Vem vann och vem förlorade?

I veckans avsnitt av “Den politiska talradion – dinledamot.se” analyserar jag och Jacob resultatet av EP-valet. Det bör dock sägas att denna typ av val är synnerligen svåranalyserade.

Våra intervjuer med kandidaterna har dock varit mycket uppskattade och intervjun med Anna Maria Corazza Bildt är ett av våra mest nedladdade program så här långt.

Du startar radioprogrammet genom att trycka på playknappen på spelaren här under. Programmet startar efter cirka 30 sekunder.











fredag 12 juni 2009

Det lönar sig att besöka Norrtälje

Jag har botaniserat lite i personavalsstatistiken rörande de moderata kandidaterna. När man jämför resultatet för landet som helhet med resultatet i Norrtälje framträder några skillnader. De på nationell nivå tre framgångsrikaste kandidaterna har även gått bra i Norrtälje ja till och med betydligt bättre än i landet som helhet. I topp ligger Anna Maria Corazza Bildt som fått 23,05 % av de moderata rösterna, detta är hela 8,74 procentenheter högre än i landet som helhet. Anna Maria besökte Norrtälje två gånger under kampanjen och dessutom så var hon intervjuad i Norrtelje Tidning samt hade en debattartikel i samma tidning. Trean på listan Christofer Fjellner fick 7,3 % av moderatrösterna i Norrtälje mot 6,73 % i hela landet. Även Christofer besökte Norrtälje under kampanjen. Dessutom bidrog han med en artikel i tidningen. Lite längre ned på listan återfinner vi Arba Kokalari, hon fick tre gånger så hög andel av moderatrösterna i Norrtälje 0,25 % som i hela landet. Arba höll under kampanjen ett öppet möte i Rimbo samt hade en debattartikel i Norrtelje Tidning. Även valsedelns etta, Gunnar Hökmark, fick ett högre resultat i Norrtälje, 19,52 % mot 15,17 %. Gunnar besökte inte Norrtälje under valkampanjen däremot hade han debattartiklar i Norrtelje Tidning. Det går säkert att dra ett antal olika slutsatser av resultaten. Men visst är det slående att kandidaterna som kampanjat i Norrtälje även har fått högre resultat här än i landet som helhet.

onsdag 10 juni 2009

Årets match

Idag spelas årets fotbollsmatch. Jag tänker då inte på VM-kvalmatchen mellan Sverige och Malta utan på den årliga matchen i riksdagen mellan majoriteten och oppositionen. För tredje året i rad är jag uttagen till startelvan såsom högerback. Dagens regn förebådar en tuff match med många glidtacklingar. Oppositionen kommer troligen till spel med sin stora fotbollsbegåvning Thomas Bodström. Gissningsvis får vi höra den numer klassiska hejarramsan om han lyckas göra mål ”Ni har Bodström – Vi har Rosenbad”. Efter två näsliga 3-1 förluster vore det roligt att få bryta av med en seger. En som kanske skulle uppfatta det som lite genant är vår statsminister. Han har deltagit vid de senaste två årens förluster men idag har han tyvärr förhinder. För egen del blir min start i matchen lite av en chansning. Jag har en bristning i låret, men lite smärta få man väl tåla. En lek är ingen rolig lek om man inte tar den på allvar!

tisdag 9 juni 2009

Personvalet avgjort?

Trots att mindre än hälften av valdistrikten är räknade (2430 av 6060)och Susanna Haby ligger mycket nära 5 %-gränsen (4,81 %) så tror jag att loppet är kört. Anledningen till detta är att rösterna i Göteborg redan är röstade. Resterande röster är avlagda i övriga landet inkulusive resten av Västra Götaland. Även om förbunden i Västra Götaland ställt upp för en gemensam kandidat för länet så tror inte jag att det kommer räcka till. Om jag har rätt så skulle det innebära att Anna Ibrisagic försvarar sitt mandat även om Susanna Haby skulle få fler personkryss (men ej nå upp till 5 %-spärren).

måndag 8 juni 2009

Läget klarnar men långt kvar

Nu har knappt 20 % av distrikten räknats och den moderata personkrysstriden tätnar. Mycket tyder på att Gunnar Hökmark och Anna Maria Corazza Bildt kommer att placera sig som etta och tvåa och med god marginal till 5 %-spärren. Därefter är det dock avsevärt jämnare. Christofer Fjellner ligger på en tydlig tredjeplats med Susanna Haby har knappat in och ligger nu på den fjärde platsen och över 5 %-spärren. Anna Ibrisagic har hamnat efter och om nuläget skulle bli slutläget så skulle Moderaternas två på valsedeln förlora sin plats i EU-parlamentet.

Bloggens läsare får rätt?

Trots att mindre än 4 % av valdistriktens personröster har räknats så tror jag att man redan nu kan utgå från att personrösterna kommer att avgöra vilka moderater som kommer att skickas till Bryssel. Jag har under hela valrörelsen haft en omröstning här på bloggen och om dess resultat skulle gälla så blir det Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark, Anna Maria Corazza Bildt och Anna Ibrisagic som tar platserna. Du kan följa sammanräkningen av personrösterna på sidan http://www.val.se/val/ep2009/slutresultat/personroster.html

söndag 7 juni 2009

Snart kommer svaren!

Vallokalerna håller öppet ännu knappa fyra timmar. Därefter påbörjas sammanräkningen, tidigast 22.00 så kommer valmyndigheten att börja redovisa resultatet. Gissningsvis blir valet ganska snabbräknat, det är bara ett val och antalet röster torde vara runt hälften av vad det brukar vara vid ett riksdagsval. Det ska bli intressant att studera resultaten på valdistriktsnivå. Hur har Socialdemokraternas massiva dörrknackningskampanj slagit. Har man lyckats höja valdeltagandet i sina starka distrikt och vart har i sådana fall rösterna gått. Det blir också spännande att se hur inflyttningen i centrum har påverkat valresultaten i de berörda distrikten. Vid förra valet till Europaparlamentet blev vi moderater fjärde största parti i mitt hemvaldistrikt Lohärad-Malsta (1:a Centerpartiet och delad 2:a Junilistan och Socialdemokraterna). Vid 2006:s års riksdagsval blev vi störst. Hur går det idag? Slår vi resultatet från 2004 då vi fick 33 röster? Riksdagsvalets 175 röster torde dock vara svårt att nå, vid valet 2004 avgavs endast 218 röster i Lohärad-Malsta.

torsdag 4 juni 2009

Christofer Fjellner på besök på RHS gymnasiet i Norrtälje


Idag kom Moderaternas kampanjbuss till Norrtälje. I strilande regn delade ett antal tappra kampanjare ut flygblad på Knutby Torg. Bussens huvudattraktion, Christofer Fjellner, begav sig istället iväg till RHS gymnasiet där han frågades ut av ett antal ungdomar. Samtalet spelades in och om du klickar på playknappen här nedanför så kan du lyssna på programmet. Vi passade också på att ta ett gruppfoto med alla som var med vid radioinspelningen. Kan du lista ut vem av deltagarna som är medlem i SSU?













__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

onsdag 3 juni 2009

Två bra exempel?

Partierna har haft dåligt med tittare på sina Youtube-filmer. Kanhända beror det på att de ofta är fruktat tråkiga, likt svensk politik ofta är. Jag tycker dock att Gunnar Hökmark lycktas med att göra en riktig kultfilmsnutt. Extra rolig blir filmen för den som sett Gunnar Hökmark leverera sina anföranden. Vid månadsskiftet mellan mars och april gjorde jag och min politiske sekreterare Jacob en egen liten Youtube-film. Den fick oväntat stort genomslag. Till dags dato har den setts av nästa 500 tittare. Vad som förvånade ännu mer än tittarsiffran var att innehållet fick en väldigt stor spridning. Än idag får jag frågan ”Vad gör du här, är inte du i Finland?”

Expressen


måndag 1 juni 2009

SPE07A på besök i riksdagen

Idag träffade jag klassen SPE07A från Rodengymnasiet i riksdagen. Jag passade på att fråga hur många av dem som tänkte rösta i EP-valet. Ungefär halva klassen hade rösträtt, fyllda 18 år senast på söndag, och av dem skulle nästan alla rösta. Är det måhända så att vi kommer att få se ett högre valdeltagande från ungdomar än vad som har varit väntat? I övrigt kretsade samtalet mycket runt de vanliga frågorna. Jag brukar fråga om tips till hur man blir en bättre riksdagsledamot. Idag fick jag ett tips jag aldrig fått tidigare, bli målskytt för LEIF (Lohärad/Estuna IF). Jag har visserligen spelat fotboll i AIK som pojkspelare men då som back och idag vid 49 års ålder tror jag inte att jag har min fotbollsframtid framför mig. Däremot så kommer jag att spela högerback när riksdagsmajoriteten möter oppositionen den 10 juni.

SPE07A var ytterligare en trevlig erfarenhet och kanske någon av eleverna kommer att höra av sig för att vara med i Moderaternas traineeprogram. I stort sett alla eleverna hade Facebook så de kanske dyker upp på traineeprogrammets grupp http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=133153795412