onsdag 2 januari 2008

Nykterhetsgruppen skapar uppmärksamhet

Vid frukostbordet möttes jag i morse av Svenska Dagbladets första nyhet om riksdagsledamöternas alkoholkonsumtion. Mikael Oscarsson (kd) säger till SvD ”På kvällstid bjuds man i princip utan undantag på alkohol. Man får be om alkoholfritt. Om man vill kan man gå varje kväll.” Jag kan inte säga att jag riktigt känner igen mig i beskrivningen men sanningen finns ju alltid i betraktarens öga. Jag har personligen ingen stark uppfattning om vilka alkoholregler som ska gälla i riksdagen. Men det rimliga är väl att vi har samma regler och lagar som de vi i form av lagstiftare bestämmer att andra statliga myndigheter ska ha.

Det är alltid tankeväckande när ens förutfattade meningar ställs på huvudet. Jag hade uppfattningen att nykterhetsvännerna var kraftigt överrepresenterade i riksdagen. Men när jag kom hit blev jag varse att det hörde historien till. Om jag inte misstar mig så har riksdagens skoterklubb i stort sett lika många medlemmar som riksdagens nykterhetsgrupp. Ännu mer överraskad blir jag av statistiken från Sorad vid Stockholms universitet som visar att barnskötare är den yrkeskategori bland män som dricker mest, vi politiker kommer på tredje plats. Kan den statistiken verkligen stämma?
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hördudu Göran,

Om man har ett "vanligt" jobb ute i verkligheten kan man inte samtidigt dricka alkohol under veckorna och samtidigt sköta detta jobb på ett oklanderligt sätt. På något mirakulöst sätt kanske politiker klarar detta. En annan faktor i sammahanget är den ekonomiska. En "vanlig" människa har oftast inte en ekonomi som tillåter alkoholkonsumption i den grad som tydligen förekommer inom politiken. Vem står igentligen för kostnaden när politiker kan dricka sprit i stort sett varje kväll på festligheter ordnade av riksdagen? Kan det månne vara jag som bidrar med en del av den skatt jag betalar?

Göran Pettersson sa...

Hej Krille 70!

Som jag skrev så har jag inte riktigt samma uppfattning om läget som den riksdagens nykterhetsgrupp. När det gäller det ekonomiska så bjuder staten ytterligt sällan på alkohol. Om du läser artiklarna lite noga så finner du att det rätt mycket handlar om vad riksdagsledamöter gör på sin fritid för sina egna pengar. Här tror jag att vi riksdagsledamöter rätt mycket är som folk är mest. Den alkoholkonsumtion för manliga politiker som redovisas i statistiken i SvD ligger rätt nära genomsnittet för svenska män.

Anonym sa...

"Kan det verkligen stämma?"

Antagligen stämmer det. 12,8 liter ren alkohol (eller 100 liter vin per år - tre flaskor i veckan) är så klart inte vad *de flesta* politiskt arbetande dricker. Förklaringen är att ett fåtal dricker 2-3 flaskor vin per dag och därför drar upp genomsnittet en hel del.

"Jag kan inte säga att jag riktigt känner igen mig i beskrivningen men sanningen finns ju alltid i betraktarens öga."

Det är inte så lätt att innifrån organisationen bara se sanningen med ögonen. Statistik är nog ett bättre verktyg att hitta abnormaliteter som detta, än att sitta och tycka att "vi dricker väl som alla andra".

Eftersom undersökningen från Stockholms Universitet gäller politiskt arbetande, så skulle det vara intressant att se hur undergruppen riksdagsmän ligger till, eftersom dessa ofta bor hemifrån och därför kanske oftare söker kompisen i flaskan än kommunalrådet som ska hem till frun på kvällen.

Jämför man med mitt jobb så är det *noll* alkohol inom kontorets väggar. Tar man ut gäster på representation så betalar företaget två drinkar per person vid middagen, inget vid lunch. Vid julfesten fick man ett glas vin/öl, ville man ha mer fick man köpa själv i baren. Företaget ligger "ändå" mycket bra till i rankinglistorna över företag folk helst vill jobba på.

Göran Pettersson sa...

När jag skrev "kan det verkligen stämma" avsåg jag inte i första hand volymen. Det som förvånade mig var framförallt yrkeskategorin i topp, barnskötare. Jag trodde (och tror)att alkoholkonsumtionen var högre hos journalister, restaurangpersonal m.fl. än hos barnskötare.