Läget på finansmarknaden överskuggar nu all annan amerikansk politik. Nu kommer signaler om att kongressen är nära att komma överens om ett gigantiskt räddningspaket. Tanken är att vara klara med detta innan marknaderna öppnar på måndag. På tisdag kommer finansminister Anders Borg till oss i finansutskottet för att orientera om läget på såväl den internationella som svenska finansmarknaden. Trots att den svenska bankkrisen nu har femton år på nacken saknas ännu lagstiftning runt finanskriser. Socialdemokraterna lyckades inte under sina senaste tolv år i regeringsställning ta fram ett förslag. Alliansregeringen har nu drivit på arbetet men tyvärr torde det krävas ytterligare ett tag innan lagstiftningen är klar. Därför var det mycket bra att Anders Borg i fredags var tydlig när han deklarerade hur regeringen kommer agera om någon svensk bank kommer på obestånd. Signalen från finansministern var tydlig. Om staten ska gå in och rädda en bank så kommer det endast ske om aktierna lämnas över till staten. Det är bra, det får inte vara så att vinsterna ska vara privata emedan förlusterna ska kunna skyfflas över på staten. Ett sådant beteende riskerar att leda till ett osunt affärstänkande med ett alltför högt risktagande med andras pengar. Ett tydligt privat ägande bidrar till ett ansvarsfullt agerande.
När det nu är mycket oroligt på världens finansmarknader är det positivt att Sverige har ett mycket rutinerat lag på plats. Riksbankschefen Stefan Ingves och riksgäldens chef Bo Lundgren hade centrala roller när Sverige genomled bankkrisen i början av 90-talet. Deras agerande då tjänar nu som exempel för hur en stat kan agera i samband med ett sammanbrott i bankväsendet.
SvD E24 DagensPS DN
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om: politik finanspolitik Anders Borg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Och var det inte så att vi skattebetalare lämnade ett 60-tal millarder till banker under vår 90-talet kris utan någon återbetalningskrav? Amerikanska skattebetalare förhoppningsvis är lite smaartare med deras lösning.
Svenska staten gick in och tog över Gota- och Nordbanken. De pengar som staten gick in med har återvunnits, troligen till och med med viss vinst. Det svenska bankstödet var mycket strikt och i de fall banker behövde räddas av staten så var det bankernas ägare som stod för förlusten och tvingades överlämna ägandet.
Skicka en kommentar