onsdag 17 september 2008

Det bidde en tummetott!

Igår var den stora dagen för det massiva folkliga motståndet mot FRA. I månader hade planeringen pågått. På i stort sett alla landets debattsidor hade braskande debattartiklar uppmanat till deltagandet i den stora demonstrationen i Stockholm. Landets ledarskribenter hade nästan samfällt beskrivit det stora folkliga motståndet mot den av riksdagen beslutade lagen. Demokratin är i fara och diktatur står för dörren om man ska tro de mycket ordrika debattörerna. Igår synades korten. Av den massiva folkliga protesten blev en tummetott. På Sergels Torg talade hela 27 talare inför några hundra protesterande, en publiksiffra som i storlek är jämförbar med den som åser första maj-talet i Norrtälje.

Imorgon ska jag debattera FRA med Mark Klamberg. Vi får se om vi drar fler än det cirka 10-tal åskådare/talare som FRA-demonstrationen på Segels Torg drog.
SvD Aftonbladet DN
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

39 kommentarer:

Inte din ledamot sa...

"cirka 10-tal åskådare"

Enligt nyhetsprogrammen var det ca: 500 i Stockholm och enligt dagens GP var det ca:1000 demonstranter i Göteborg. Däremot har jag inte sett några demonstrationer för massavlyssning/FRA. Eftersom kritikerna till stor del är era egna väljare, så kan det finnas en viss ovana att gå ut och demonstrera på gatorna, det kan jag ge dig rätt i. Dagens AB rapporterar dessutom om 6 folkpartister som nu är beredda att stoppa lagen, men gläd dig du åt din "seger" i stället.

Det finns ett uttryckssätt, något i stil med att om du står i ett hål med skit upp till halsen. Sluta gräv djupare.

Göran Pettersson sa...

Citera åtminstone rätt!
Jag skrev "Vi får se om vi drar fler än det cirka 10-tal åskådare/talare som FRA-demonstrationen på Segels Torg drog"

Anonym sa...

Det är ingen bra idé att håna motståndet mer en ren lögn när fakta finns ett knapptryck bort.

Talarlistan bestod av 27 talare, sedan tillkom 10st under dagen som ville säga några ord till stöd.
Bla språkröret för Unga Rörelsehindrade och Ordföranden för RFSL.

Ska du inte skriva något i samma stil om dessa personer?
Jag är säker på att det hjälper dig i dina fortsatta kontakter med väljarkåren.


En tips är att läsa åtminstone en av dagstidningarna innan du skriver något här nästa gång, som riksdagsledamot förväntar man sig att du har någonting du kan stödja dina uttalanden på.

Inte din ledamot sa...

Jag missförstod ditt citat, det ber jag om ursäkt för. Tur att det inte var fler som talade, för då hade ju protesterna blivit ännu svagare (per talare).

I går rapporterades att M hade tappat ca: 110.000 väljare till S sedan valet. Det blir ca: 1134 bortskrämda väljare per M-ledamot. Tur att ni inte är fler...

Anonym sa...

En flopp skall kallas flopp. Många invandrargrupper som brukar samlas på S Torg för att demonstrerar har fler personer på plats.
Eller när St Clara Kyrka kommer med kaffe och smörgåsvagnen till de hemlösa.

Anonym sa...

Lite goda råd från partiledningen!

"men, hur ska vi göra med moderat politik?"

- ni har två val med moderat politik, antingen pratar ni om det och då kommer frågorna att leva till 2010 eller så pratar ni inte om det och då är det förhoppningsvis borta till 2010.

- men det är det enda vi får frågor om, vad ska vi svara?

- ignorera frågorna bara, svara ingenting, och ni verkligen måste svara så svara något tekniskt.

Anonym sa...

Göran,

För att sitta i vårt högsta beslutsfattande organ har du ibland en både tramsig och besynnerlig inställning. Jag förstår att du inte nominerats på ett folkigt mandat utan snarare av partiledningen och din lojalitet uppåt kan väl knappast ifrågasättas, kanske beror på din bakgrund, där civil verksamhet verkar ganska frånvarande.

Det jag dock respekterar med din blogg är att du är villig att exponera dig och framföra dina åsikter, du verkar även lägga en hel del möda på detta. Vad som förundrar mig är din ovilja att ta intryck och lyssna. Visst finns det många som ger utryck för ilska snarare än konstruktiv kritik och visst får du ta en del skit, det medges. Men ibland får jag intrycket av att du inte förstår vem du är och vem vi är?

Jag tvivlar starkt på att vänsteraktivister bemödar sig med din militaristiska högerblogg, snarare är det väl så att vi som intresserar oss för sina åsikter är borgliga och liberala väljare, med andra ord de som i val 2006 möjliggjorde din plats i riskdagen. Borde du inte rimligen, även om det bär emot, lyssna på kritikerna till en lag som fullstädigt går emot de grundläggande värderingar som just gjorde oss till Alliansens väljare 2006.

Vi behöver inte rabbla argumenten längre, de är väl kända, integritetskränkningar, mänskliga rättigheter, grundlagar m.m. Tydligen är detta ett problem för Alliansen väljare och sympatisörer, hur kan det då inte vara ett problem för dig?

...och nej, jag känner ingen dragning till vare sig demonstrationer eller liknande aktiviteter i ett avlägset Stockholm, kanske är det som Betnér sa ”kul att det är så många här. Från så många olika håll och olika organisationer. Ok, mest vänster. Men de andra är väl på jobbet…”.

Mikael

Anonym sa...

Citerar dig rätt. "Av den massiva folkliga protesten blev en tummetott"

Sorry Göran.. Jag anser snarare att du är en tummetott eller snarare en struts med huvudet i sanden.
Refererar till vad Mikael Elmlund skrev av ren lättja. Jag slipper således skriva samma sak.

Unknown sa...

Är det inte lite märkligt att du som folkvald väljer att vara direkt oförskämd mot dina väljare?

Gårdagen var ingen första maj, där man får ledigt för att demonstrera. Inte heller var det runt semestertider, då folk har lite ledighet att spendera.

Det hade kunnat komma flera, men jag misstänker att många med mig hade förhinder. Själv la jobb och sjuka barn hinder i vägen.

Det du kanske inte greppar är att de farligaste av FRAs kritiker, vad alliansen anbelangar, är era egna kärnväljare. De flesta av oss har inte direkt för vana att gå i demonstrationståg. Men oavsett om vi var på Sergels Torg eller inte, så kommer vi inte att tystna och knappast heller ge upp. Dessutom kommer många av oss inte att lägga vår röst på något parti i alliansen, så länge ni hånar våra hjärtefrågor -- varav personlig integritet och frihet kanske är den allra främsta.

Nedslag sa...

Hörru raj raja ns fält kompis. Vet inte men det känns som om du behöver läsa på några kapitel i den senaste utgåvan av Pedagogiska grunder.

I synnerhet sid 235. Som behandlar destruktiva lydnadsreflexer och groupthink. Samt dessutom tar upp några fält som kallas organiserande och ledande. Jag tar upp det i förhoppning att du själv ska göra ett tredje ordningens lärande. Kapitlet är författat av några snubbar Du borde känna till från FM LOPE.

" En variant är att människor låter formella regler och bestämmelser överflygla egna ställningstaganden I princip möter vi i detta (läs ditt fall) samma destruktiva lydnadsreflex.

Att människor på ett negativt sätt låter sig behärskas av regelsystemet är lika problematiskt som att behärskas av en annan människa eller ledning. Också här läs i (ditt fall) om en lärd vana att systemets belöningar och sanktioner fungerar avtrubbande på autonoma ställningstaganden"

West Point vink. Utgår vänster höger om. Uppriktigt vresigt. Ska gå och käka falukorv och studsa till en låt som heter Buffalo Stance.

http://www.youtube.com/watch?v=Y9BaAZvNZ0s&feature=related

Tindra Annette Broström.

Anonym sa...

Ja, trots protestovana väljargrupper, en något abstrakt fråga, ruggigt väder, och att det var mitt på en vardag när de flesta jobbar, så var det väl litet färre än vad man hade hoppats på. Men å andra sidan är det ganska anmärkningsvärt med folk som tar ledigt veckor i förväg för att kunna åka från Göteborg, bergslagen och allt vad det var till Stockholm för att kunna protestera som de gjorde nu. Det var ju inte precis folktomt heller:
vid Storkyrkan, vid Sergels torg.

Det är svårt att jämföra med första maj eftersom det både är en tradition och ett tillfälle att ge uttryck för en väldigt allmän kritik snarare än som i det här fallet i en specifik fråga. Man kan göra tankeexperimentet att riksdagen avskaffade en viktig, men för de flesta juridiskt teknisk, del av rättssäkerheten. Även då skulle vi höra massiva protester i olika media, men hur stora skulle demonstrationerna blir mot en sådan sak?
Det hör nog till sakens natur att kritiken framförs på ett annat sätt. Själv, har jag aldrig demonstrerat förut, och är mer bekväm med att försöka föra en sansad diskussion än att ropa slagord.

Jag tror att FRA-lagskritiken alltjämt åtnjuter ett stort stöd bland allmänheten.

Göran Pettersson sa...

Lite blandade kommentarer

Många tycks utgå från att jag i frågan om FRA inte representerar mina väljare. Det tycks vara som så att endast den som är emot lagen representerar sina väljare. De undersökningar som gjorts visar dock att en majoritet av moderaternas väljare är för lagen. Jag har inte stött på någon som är emot lagen och som sagt att de röstat på moderaterna just för att jag kandiderade.

När det gäller åsikten att partiledningen placerat mig högre på listan än vad folket skulle gjort så kan jag bara hänvisa till valresultatet. Jag stod på 13:e plats på valsedeln och jag hamnade på 5:e plats när det gäller antalet personröster. Jag tycker inte att det säger särskilt mycket men om något så skulle det väl vara att mitt stöd från "partiledningen" är relativt sett svagare än från folket.

Anonym sa...

Göran, också jag vill minnas att stödet för FRA-lagen tyvärr var ganska starkt bland moderata väljare. Det är naturligtvis bara att beklaga. Man kan fråga sig hur det skulle se ut om kunskapsläget var litet bättre (vilket naturligtvis gäller båda sidor). Jag minns inte riktigt vilken undersökning det gällde. Kan du ange någon referens?

Min gissning är att fler och fler moderata väljare blivit kritiska efter den allmänna diskussionen och inte minst SvD:s sedermera kritiska hållning. Skulle vara intressant att bli påmind om vid vilken tidpunkt den där undersökningen som du åsyftar gjordes.

Göran Pettersson sa...

Till Tor:
Här får du en länk till undersökningen http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive//00671/grafik_671819w.gif

Sedan undersökningen gjordes har i och för sig protesterna fortsatt men inte med samma intensitet. Dessutom har synen på säkerheten delvis förändrats genom Ryssarnas invasion i Georgien.

Jag tro snarast att de som är helhjärtat emot är det minst lika starkt som tidigare emedan den stora allmänheten fäster mindre och mindre vikt vid frågan.

Anonym sa...

Du som gammal militär borde förstå konceptet "Force Multiplication".

Ni har inte någon sådan alls. Vi som är emot er har det. Ni äger inte media landskapet längre. Vi gör det. De flesta jag såg där är bloggare. Vi har en publik. Vi är det moderna, ni är det uråldiga. Ni har inte förstått det moderna samhället. Vi förstår det moderna samhället.

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Jag tycker att du har helt rätt när det gäller Force Multiplier. Nejsidans mediaövertag är massivt. I stort sett alla ledearredaktioner är på er sida. Likaså är huvuddelen av journalisterna som skriver på nyhetsplats. Bland bloggarna finns det ett fåtal som pläderar för lagen.
Däremot tror jag att den breda allmänheten inte brinner särskilt starkt för frågan.

Mary X Jensen sa...

Det ruskiga är att allmänheten inte tycker att det är så farligt att ha en mikrofon inkopplad hemma som man inte vet om den är av eller på.

Allvarligt Göran. Det är väl ändå underrättelsetjänst och signaspaning och spioneri som är det viktiga? Inte lagen i sig, den är inte ens färdig, långt ifrån komplett. Jag är helt övertygad om att den går att göra bättre så att den tillfredsställer såväl den personliga integriteten och signalspaningsbehovet. Det värsta är att jag kännerm ig osäker på om alla som beslutat om lagen verkligen förtsår vad den innebär. Inte syftet alltså utan konsekvenserna av den.

Anonym sa...

Göran:

Du behöver inte tro:

SIFO har i undersökning 8/8 konstaterat 51% emot och bara 32% för!

Andelen EMOT hade då ökad med 4% på en månad. Det är troligen idag minst 55% emot! MINST

Förresten.. Kan man samåka med dig till Sandviken?

Anonym sa...

Angående storleken på demonstrationen får man heller inte glömma att det skedde en viss omsättning av personer. Hade demonstrationerna lagts efter arbetstid och komprimerats litet mer tidsmässigt så tror jag att man hade fått en annan bild av deltagandet.

Jag tror inte att Georgien-krisen påverkar FRA-frågan nämnvärt. Snarare gör den moderata kärnväljare mer kritiskt inställda till partiledningen eftersom dessa väljare alltid har värnat den militära beredskapen. Jag tror inte att så många gör den koppling till FRA som du verkar göra.

Tack för länken förresten.

Anonym sa...

Suck Göran!

Du tycks av någon anledning få alla emot dig, oavsett om det gäller FRA-lagen eller andra frågor på din blogg. Antingen söker du medvetet konfrontation eller också gästas din blogg bara av dåligt informerade medborgare eller knäppskallar. För att du skall slippa göra kommentaren är jag medveten om att även jag är inne på din blogg.

I vilket fall hoppas jag att det kommer riktigt mycket folk till FRA-debatten på Folkets Hus i Sandviken i morgon. Mark Klamberg är verkligen mycket värd att lyssna på.

Gunnar Hellström

Anonym sa...

Tycks gå ännu sämre för somliga.......
”FRA frågan har skadat väljarnas tilltro till regeringen, enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av GP. Var tredje tillfrågad, 32 procent, svarar att de fått minskat förtroende för regeringen Reinfeldt till följd av FRA-frågan. Endast fyra procent svarar att de fått ökat förtroende för regeringen.” Källa GP 080821

Svenska folkets förtroende för regeringen nådde en ny bottennivå i månadsskiftet augusti/september.
"Det är den lägsta förtroendebalans som noterats för den borgerliga alliansregeringen sedan riksdagsvalet 2006" Källa: SKOP 080916
”FRA-motståndet kommer inte att lägga sig. Gång på gång upprepade gårdagens olika talare att de skulle hänga i och tålmodigt fortsätta arbeta för frågan. Jag såg inte en tillstymmelse till tvekan någonstans. Beslutsamheten hos motståndet är minst lika stor som envisheten i regeringskansliet.
Detta handlar inte, som författaren Johan Norberg påpekade, om ett gatans parlament som vill upphäva demokratiskt fattade beslut – tvärtom:
–Vi tror på lag och ordning. Vi tror på det så mycket att vi är beredda att protestera när regeringen bryter mot den rätta lagen och den rimliga ordningen.
Sådan beslutsamhet dör inte ut. Inte ens till 2010. Regeringen måste släppa taget om sin prestige och lyssna.” SvD idag

Anonym sa...

Göran:

Det får väl erkännas att resultatet var mindre än väntat på Sergels Torg.
Själv tog jag ledigt och reste 70 mil för att närvara.

Men dina hånfulla uttalanden klär dig inte och är inte passande för en Riksdagman.

Jag tycker du skall stanna upp och tänka efter vad din uppgift är, (en ledtråd: det är INTE att håna människor)!
Står ni och pekat finger åt varandra i Riksdagen också efter omröstningar?

VÄX UPP och ta din uppgift på allvar!

Anonym sa...

Dessutom är din siffra felaktig. Det var väsentligen fler men utspridda under de nästan fem timmar som demonstrationen pågick. Med facit i handen så skulle man kanske ha haft en enda demonstration under en kortare tid. Det är många som likt mig inte har någon direkt vana vid att vara demonstranter och för egen del var det mitt livs andra. Den första för 25 år sen....Men du kapten! (det var väl kapten du blev? ) Detta tar vi med oss till nästa tillfälle för du tror väl inte att motståndet lägger sig....?

Anonym sa...

Tack och lov har ju Amnesty funderat ett varv extra på FRA-Lagen och ni som är för den kommer att ha svårt att använda Amnesty som referens längre.

Vet inte vilka referenser ni skall/kan använda.

Länk till pdf om FRA-lagen.

http://www2.amnesty.se/externt/aiglobal.nsf/(sidor)/9F986A6DB4ABC29FC12574C40073200B/$file/FRA.pdf

/Perty

Leif Ekstedt sa...

Du gillar att retas och spela en aning överlägsen. Som Riksdagsman för ett parti jag omfattar med glädje framtonar Du i dagsläget
som en stropp. Ut i skog och mark igen till dess du rastat av Dig.

Anonym sa...

Nej till FRA var ett fiasko!

Om man räknar snällt så var det det typ 10 pers per talare men då måste man räkna med talarna som deltagare i demonstrationen..:-D

Anonym sa...

Den där undersökningen från 27/6 visar varför man ska låta statistiker behandla statistik...

Hur som helst visar den att alliansen då hade tappat c:a 1% av väljarkåren till oppositionen, 0,5-1% till piratpartiet, och att c:a 2% av väljarkåren funderade på att byta från alliansen till oppositionen eller piratpartiet.

Sedan dess har en hel del nya saker framkommit, och det är åtskilliga (inklusive sådana som inte invänder mot lagen) som stör sig på (m):s arroganta sätt att hantera frågan. Risken finns att detta betyder fler tappade röster.

På ett sätt är det dock ointressant hur många som tycker vad om lagen (i den meningen har Reinfeldt rätt) eftersom vad det till syvende och sist rör sig om är om lagen är bra eller inte. Och på den punkten finns ganska övertygande historisk bevisning av varför avlyssning är dåligt, vilket är anledning till grundlagar och Europakonvention. Om man kan tråckla sig förbi grundlagens bokstav eller inte spelar ingen roll i detta sammanhang, eftersom det för oss in i det träsk som grundlagen var skriven för att hindra. Påminner lite om norrmannen med hög lastbil som skulle under bron med 3,8m i maxhöjd:
-Ser du någon polis?
-Nej.
-Bra, då kör vi.

Vi får hoppas att (fp)-kvinnorna fäller lagen. Min bedömning är att annars har alliansen 0% chans att vinna 2010. Eller, ojdå, jag glömde bort att jag ju egentligen är vänstersympatisör enligt Tolgfors så jag ska väl inte klaga...

Anonym sa...

Visst var det en besvikelse att inte fler var där. Själv deltog jag i min livs första demonstration.

Ni måste känna er rätt missförstådda ni som vill ha denna lag. Listan på motståndare är lång; alla ungdomsförbunden, hela oppositionen, väldigt många i era egna partier, våra grannländer, näringslivet, journalistkåren, kyrkan, terroristexperter, säpo, bloggare, vanligt folk, IT-experter, advokatsamfundet...
Har säkert glömt många andra.

Vilka är det nu som är för...hmmm.... de flesta i 4 riksdagsgrupper och FRA själva. Har jag missat någon?

Om detta inte bör leda till eftertanke...

Anonym sa...

Göran.. Du skriver i inlägg

"I stort sett alla ledearredaktioner är på er sida. Likaså är huvuddelen av journalisterna som skriver på nyhetsplats"

Kan du gissa varför det är så?
Uppmanar dig än en gång. Läs grundlagen och tänk efter så kanske du förstår varför.

Vad lagrådet än yttrat som du valt att "TRO" så starkt på. FRA lagen står i stark stid mot både yttrandefrihet och källskydd.

Anonym sa...

Citat från inlägg från Göran i annan bloggtråd.

"Till Lennart:
Du skrev "Leges sine moribus vanae"
Jag håller med. Men varför ägnar du då så mycket kraft åt att nagelfara lagen. Om Sverige fick en regering som ville bedriva massavlyssning så som de värsta kritikerna beskriver då skulle det ju inte spela någon roll vad som stod i lagen"

Du lät lagrådet bestämma åt dig att besluta utan att nagelfara deras yttrande då du trots allt visste att lagrådet var oenigt. Påläst beslutande riksdagsman?
Grundlagen skapades inte av dumskallar. Den är viktig, viktig för mig och för alla medborgare. Det spelar således stor roll vad grundlagen avhandlar. Det spelar även en stor roll hur en regering läser, tolkar och handlar mot och emot grundlagstexter.

Så för mig är det således viktigt att nagelfara ditt omdöme om FRA.
Lagrådet var oenigt angående grundlagsfrågan, i vilken fråga i gundlagstexten var de oeniga om?

Ignorantia legis non excusat

Anonym sa...

Kan lägga till Amnesty International och Human rights watch på listan av lagens hårda kritiker. Har inte lyckats komma på fler som är anhängare av lagen ännu....

gardebring sa...

Jag röstade borgerligt, men inte på moderaterna. Det kan man ju vara glad för när man ser sådana här folkföraktande inlägg. Er partiledare har inte heller direkt imponerat de senaste dagarna. All heder dock åt de moderater i de egna leden som läcker ankorna om pistolskott och att vägra svara på frågor till media. Det kanske trots allt finns en och annan frihetlig liberal som ännu inte rensats ut från "de nya moderaterna/sossarna". Jodå, jag är besviken över att det inte blev mer än drygt 3000 personer i Sthlm, Gbg och Malmö. Med tanke på att en stor majoritet av befolkningen enligt alla undersökningar som har gjorts faktiskt inte vill ha lagen skulle man ju kunnat önska sig lite mer. Samtidigt vill jag ge ett litet tips till arrangörerna till nästa gång. De flesta har ett arbete att gå till. Att lägga en demonstration över större delen av en hel dag på en vanlig vardag är ingen lysande idé om man vill ha folk...

Anonym sa...

Är det här en människa/politiker som har rent mjöl i påsen?

http://www.svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?&d=96297&a=1249998&lid=puff_1250013&lpos=extra_0

Leif Nixon sa...

Tja, det var väl något av en besvikelse att det inte blev en större demonstration. Ett par-tre tusen personer om man summerar de olika demonstrationerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag hade gärna varit där, men som pappaledig med en ettåring är det lite besvärligt att fara på dagsutflykt till Stockholm.

Men man ska kanske också notera *vilka* personer det var som faktiskt var där; från Johan Norberg via representanter för alla de politiska ungdomsförbunden till Lars Ohly. Ordföranden för Journalistförbundet *och* VD:n för Tidningsutgivarna (uppriktigt sagt, hur ofta har de samma åsikt om nånting överhuvudtaget?). Mona Sahlin skymtade också förbi.

Till slut, och kanske framför allt: Jag förstår att du gärna vill bagatellisera motståndet i den här frågan, men allt tyder på att du faktiskt har riksdagsmajoriteten mot dig.

En liten gnutta mer ödmjukhet vore kanske på sin plats, trots allt. Tror du inte det?

Josef Boberg sa...

Tja... - Göran Pettersson - Det är som det är med det här med folkstyre i mitt kära fosterland Sverige i dags dato, tyvärr tyvärr...

Mer om det i sak här.

Mer i sak om hur wår så kallade "öppna demokrati" fungerar i dags dato här.

Tänkvärt ?

Ha det... :-) /önskar tankefrihets-vännen Josef - med humor, tror jag...

Anonym sa...

@Gardebring


Hela idén med Demonstrationen den 16 var att visa riksdagen att vi vare sig glömt eller låtit debatten lägga sig.

Den 16 september kommer nu, även om det var lite dålig uppslutning, att för alltid i historieböckerna stå som den dagen då riksdagens öppnande välkomnades av samma demonstranter alliansregeringen försökt ignorera i 3 månder, nu med skillnaden att hela det politiska spektrat verkligen fanns på plats och uttalade sig mot FRA-lagen.

Ja, det var en risk vi tog som lade demonstrationen på en vardag, men det var värt det.

Det roliga är att det finns några som tar fasta på att vi inte blev så många som vi räknat med och använder det som ett argument.

Men argumenten står kvar, det finns inte ett reellt uttalat hot mot Sverige som nation idag, ekologisk obalans är fortfarande inte definierat, argumentet att spana mot valutaspekulation är rent av korkat (spana på marknadsekonomi är ganska lätt, man läser börssidorna och det analytikerna säger är skitsnack).


Kort sagt, vi har fortfarande inte hört ett enda hållbart argument från förespråkarsidan, vare sig tekniskt, etiskt, lagligt eller retoriskt.

Däremot börjar bevisen mot FRA-Lagen och på det nästan absurt många sätt den bryter mot konventioner och principer bli nästan pinsamt många.


2009 och 2010 är det valurnorna som berättar vilket förtroende vi har för våra politiker.

Hur många i riksdagen och EU-parlamentet har egentligen råd att åka ut?
Det är ju ganska mycket pengar det handlar om i månaden.

Anonym sa...

http://www.fokus.se/2008/09/spelet-om-fra/

Stor villervalla i lekstugan...

Anonym sa...

Menar Du verkligen Göran, att Du inte träffat en moderat som är mot lagen??? Jag arbetar i IT-branchen och alla jag känner är borgerliga, de flesta moderater, och jag har inte hört någon uttrycka sympati för denna lag. De flesta är mycket expressivt negativa till den.

Jag röstar inte i din valkrets utan i Stockholms stad och röstade för första gången inte moderat i riksdagsvalet utan på Fredrik Federley, vars namn stod på en centerpartistisk valsedel. Det satt långt inne men moderaternas vandring till vänster hade blivit för mycket för mig. Innan dess hade jag aldrig tagit annat än moderata valsedlar i min hand. Jag röstade dock moderat i kommunalvalet och det tänker jag fortsätta med. De gör ett bra jobb här även om de går lite för försiktigt fram.

Likväl är det omöjligt för mig att stödja alliansen i riksdagsvalet om denna lag står kvar som den är på valdagen. Jag kommer att läsa den. Jag komer inte att bedömma den eftet den muntliga utsagor om den. Sådana har hittills varit felaktiga. Det gör mig mycket ledsen att inte kuna stödja alliansen. Jag hade stora förhoppningar om att den skulle vara en nytändning i politiken och bryta sossarnas semipermanenta maktmonopol, att det skulle kunna bli en ny vår där sossarnas ofrihet och maktmissbruk succesivt vädras ut och att allianspartierna efter hand skulle slås ihop. Nu fick allianskonceptet rinna ut i sanden och den viktigaste händelsen under mandatperioden var att alliansen drev igenom en gammal sossepropoposition som låter staten automatiserat tjuvläsa alla svenskars korrespondens. Dessutom: alla lögner, all vårdslöshet, allt vi hört från riksdagsgruppen. Besvikelse och sorg!

De enda jag har träffat som sympatiserar med lagen är mina åttioåriga föräldrar. De använder inte datorer och tror att lagen går ut på att polisen skall övervaka farliga muslimer. De har båda konsekvent röstat på moderaterna/högerpartiet hela livet.

Hur kommer det sig att Du säger dig inte ha träffat någon moderat som inte stöder massavlyssningslagen och jag har inte träffat någon moderat som inte är kritiska mot den? Är ditt umgänge kanske mest i mina föräldrars kategori medan jag nästan uteslutande rör mig i IT-branchen?

- snälla, svara inte spydigt.

Göran Pettersson sa...

Till nyliberale Jan:
Varifrån har du fått att jag inte skulle träffat någon moderat som var emot lagen. Jag är t.ex. god vän med Karl Sigfrid och han kan man räkna som kritisk till lagen.

När jag är ute och talar om FRA-frågan i partiföreningarna möter jag också kritiska moderater av olika gradering. Däremot bedömer jag att de kritiska är klar minoritet bland medlemmarna jag träffat.

Det verkar som om de moderater jag träffar tillsammans utgör ett ganska representativt urval av de moderata väljarna. Enligt de undersökningar som gjorts är det ju en majoritet av de moderata väljarna som är för FRA-lagen.

Du uppmanade mig att inte vara spydig, jag avstår därför från att fråga hur du ser på representativiten hos ditt umgänge.