onsdag 16 december 2009

En Pyrrhusseger?

De senaste veckornas debatt runt socialförsäkringarna har inledningsvis inte gynnat regeringen. Men frågan är om Socialdemokraterna inte är på väg att vinna en Pyrrhus-seger. När debatten fokuseras på alternativen kommer två faktum att framträda tydligare. Det ena är den tydliga skiljelinjen i svensk politik mellan Alliansens arbetslinje och Socialdemokraternas gömma problemen linje. Det andra är Socialdemokraternas överdrivna retorik. När deras budgetalternativ granskas närmare så kommer man upptäcka att det inte finns täckning för allt de yvigt lovar i den upprörda debatten. Med anledning av socialförsäkringsfrågans aktualitet tänkte jag ägna veckans avsnitt av Den politiska talradion till att kommentera frågan. Programmet kommer att finnas tillgängligt här på bloggen imorgon. Intill dess får du hålla till godo med förra veckans program där vi samtalar med Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström.

Expressen
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på http://dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Kraxpelax sa...

Varning för den psykiatriska kliniken vid Danderyfds Sjukhus!

Nils Matsson, moderat sa...

Ser fram emot det nya programmet! Vi pratar litet om det i Blå Timmen som går kväll kl 18 på 107,8 och 104,1 i Roslagen.

Anonym sa...

Vet inte hur du definierar Pyrrhusseger men om Alliansen satsar all sin heder på att driva igenom en rad impopulära beslut som gör att S vinner makten och hela härligheten om 9 månader så är det väl Alliansens strateger som bör titulera sig Kung Pyrrhus eller?

Göran Pettersson sa...

Till Anonym:
Jag definierar en Pyrrhusseger som en seger i ett slag som för en närmare en förlust i ett krig. Socialdemokraterna skördar nu stora framgångar i sin kritik av reformeringen av socialförsäkringssystemet. Om debatten bidrar till ökad uppmärksamhet på förändringarna och vilka effekter de haft för antalet sjukskrivna etc så kan det leda till långsiktiga förluster för S.