torsdag 29 maj 2008

Niklas Wykman gästar dinledamot.se


Veckans gäst i den politiska talradion är Moderata ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman.

Du kan lyssna på programmet genom att trycka på playknappen på spelaren här nedanför.










onsdag 28 maj 2008

Den politiska talradion på väg mot topplacering

Omröstningen om Svenska Podradiopriset 2008 går vidare. Vårt program ”Din Ledamot” är nominerat i tre klasserna och där är ställningen i skrivande stund enligt följande (uppdaterad 2 juni 07:00):
BÄSTA SVENSKA KANAL
Här leder P 3 Dokumentär. Din Ledamot ligger på 4:e plats 120 röster efter ledaren.

BÄSTA ORIGINALKANAL
Här leder Spelradion. Din Ledamot ligger på 2:a plats 109 röster efter ledaren.

BÄSTA NYHETER, EKONOMI OCH SAMHÄLLE
Här leder P 3 Dokumentär. Din Ledamot ligger på 2:a plats 320 röster efter ledaren.

Lite grann känns det som att vara inne i en valrörelse. Omröstningen pågår till den 15 juni och precis som i en valrörelse gäller det att lägga in en högre växel under spurtveckorna.

Omröstningsproceduren har visat sig vara lite svårare än beräknat. Flera personer som avsett att rösta på vårt program har missat att få sina röster korrekt registrerade. Av den anledningen har jag skrivit en detaljerad instruktion i kolumnen till höger. Om du vill rösta på vårt program, "Din Ledamot", i de tre ovanstående kategorierna så går det också bra att skicka ett epostmeddelande med rubriken "Podradioröst" till Jacob.

Bättre men ännu inte bra!

För en dryg månad sedan skrev jag ett blogginlägg med titeln ”Dags för tillnyktring om spritbilarna”. Jag framförde där det skattemässigt orimliga i att ge skattesubvention till inköp av bilar vars bränsle var radikalt lägre beskattat än bensin och diesel. Tyvärr är det politiskt populärare att ge subventioner för det man vill premiera än att beskatta det som är skadligt. Erfarenheten med detta subventions- och bidragstänkande är dock att man skapar ryckigheter i marknaden som långsiktigt är skadliga för branschen.

Idag presenterar Globaliseringsrådet en rapport i vilken man enligt uppgift kommer att förorda fördubblad miljöbilspremie för elbilar. Detta innebär att inköp av en ny elbil skulle berättiga till en premie på 20 000 kronor emedan inköp av andra miljöbilar skulle ge 10 000. Förslaget är både bra och dåligt. Det är bra att man styr över i riktning mot en energiform som klarar av att betala sina kostnader. Däremot gillar jag inte att man fortsätter med premiesystemet och framförallt inte att man håller kvar det för etanolbilar. Men som sagts tidigare, i politiken får man inte alltid som vill i alla frågor.
DN Sydsvenskan

––––––––––––––––––––
Jag hoppas att du lyssnar på den politiska talradion och lägger din röst för oss i omröstningen om Svenska Podradiopriset. Du finner mer information om programmet och omröstningen i kolumnen till höger.

tisdag 27 maj 2008

Klokt besked från regeringen!

Så kom då det väntade beskedet. Regeringen kommer att tilldela åklagarväsendet medel så att de kan lösa sina viktiga uppgift. Rikåklagaren har begärt 59 miljoner i extra anslag. Jag uppskattar att regeringen bedriver en stram budgetpolitik men när det gäller rättsväsendet så får inte medelsbrist sätta stopp för verksamheten. Dock vidhåller jag vad jag skrev i ett tidigare inlägg. Rättsväsendet måste genomgå samma regelförenkling som görs på företagarsidan. Lagstiftningen och regelverken måste granskas för att regering och riksdag därefter ska kunna undanröja dålig lagstiftning som leder till en dyr, ineffektiv och i vissa fall rättsosäker rättskedja.
SvD DN SvT

Just nu pågår en Internetomröstning om Podradiopriset. Du finner mer information om den politiska talradion och omröstningen om du följer denna länk.

fredag 23 maj 2008

Dinledamot.se Podradion


Sedan ett halvår tillbaka producerar jag och Jacob Birkeland varje vecka ett radioprogram. Vi kallar format för politisk talradio. I programmet tar vi upp aktuella rikspolitiska frågor. Ofta har vi andra politiker eller experter med som gäster i programmet.

Personer som hittills har varit gäster i programmet:
Johan Pehrson – folkpartiets gruppledare i riksdagen
Reidar Carlsson - Politisk chefredaktör för Norrtelje Tidning
Jens Hedström – VD för näringslivets regelnämnd (trots namnet arbetar de för regelförenkling)
Mike Winnerstig – säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut
Wictor Phalén – Ordförande för Sveriges reservofficerare
Anna König Jerlemyr – moderat riksdagsledamot från Stockholm och bland mycket annat välkänd bloggare via Expressen
Karl Sigfrid – moderat riksdagsledamot från Solna, förkämpe för fildelning
Gustav Blix – moderat riksdagsledamot från Stockhom, ledamot av utrikesutskottet
Sofia Arkelsten – moderat riksdagsledamot och moderaternas miljötalesperson

Den politiska talradion dinledamot.se har blivit nominerad till Svenska podradiopriset 2008. Vinnaren utses genom en omröstning på Internet. Programmet som i omröstningen benämns "Din Ledamot" är nominerat i klasserna "BÄSTA NYHETER, EKONOMI OCH SAMHÄLLE", "BÄSTA ORIGINALKANAL" OCH "BÄSTA SVENSKA KANAL". Du kommer till röstningen om du följer den här länken http://www.daytona.se/podradiopriset

Du kan lyssna på det senaste avsnittet av programmet genom att trycka på playknappen på spelaren som finns ute i högerkolumnen på den här sidan. Tidigare avsnitt av radioprogrammet finner du på sidan http://dinledamot.libsyn.com

Vänsterblocket formerar sig!

I ett spännande utspel i dagens SvD talar sig socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog sig varm för en majoritetsregering med s, v och mp. Hon går till och med så långt att hon säger att hennes bedömning är att det blir en dylik majoritetsregering om vänstersidan vinner valet 2010. Det är bra om denna tydlighet blir giltig för socialdemokraterna och resten av vänsterblocket. Om så blir fallet så kommer väljarna i valet att få ta ställning till två tydliga regeringsalternativ. Valrörelsen kommer då att kunna handla om innehållet i de två blockens valmanifest. Vi får se hur framgångsrik Marita Ulvskog är i att få med sig sitt eget parti på sin linje. Om hon lyckas med det återstår ännu två utmaningar, att få med sig vänsterpartiet och miljöpartiet. Den ena verkar avsevärt svårare än den andra. Inför miljöpartiets kongress så tyder det mesta på att miljöpartiet nu förbereder sig på en koalitionsregering genom att bli ett mer strömlinjeformat parti. Innebär det att det skapas utrymme för ett nytt annorlunda parti på vänsterkanten? Birger Schlaug har en rolig filmsnutt om gångna tider på sin blogg.

SvD SvD Sydsvenskan Sydsvenskan

––––––––––––––––
Den politiska talradion dinledamot.se har blivit nominerad till Svenska podradiopriset 2008. Vinnaren utses genom en omröstning på Internet. Programmet som i omröstningen benämns "Din Ledamot" är nominerat i klasserna "BÄSTA NYHETER, EKONOMI OCH SAMHÄLLE", "BÄSTA ORIGINALKANAL" OCH "BÄSTA SVENSKA KANAL".

Du kan rösta på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset

Jag skulle uppskatta om du tog dig tid och röstade på vårt program.

onsdag 21 maj 2008

Podradio om Podradiopriset, besök i riksdagen och Rimbomoderaterna

Veckans avsnitt av den politiska talradion dinledamot.se handlar om tävlingen om Podradiopriset, pensionärsbesök i riksdagen och kritiska frågor från moderaterna i Rimbo. Du kan lyssna på programmet genom att trycka på playknappen på spelaren här nedanför.










Ten and out?

Om två veckor ska demokraterna hålla primärval i Puerto Rico. Men jag tror att primärvalet kommer att vara avgjort innan dess. I och med utgången av valen i Kentucky och Oregon så tror jag att många av de så kallade superdelegaterna kommer att anse att valet är över. Jag räknar med att vi under den kommande veckan kommer att få se hur ett stort antal superdelegater kommer att ansluta sig till Obama och därigenom ge honom absolut majoritet vid partikonventet. Enligt den traditionella amerikanska primärvalsdramaturgin ska Hillary Clinton erkänna sig besegrad och falla Barack Obama om halsen. Som motprestation tilldelas hon en central talarroll vid partikonventet och avslutar sin politiska karriär som guvernör för delstaten New York. Men när det gäller herrskapet Clinton kan man aldrig vara säker. När Bill Clinton avgick som president bröt han mot det gängse protokollet. Normalt sett lämnar den avgående presidenten sitt ämbete i tysthet och låter dagen tillhöra den tillträdande presidenten. Bill Clinton valde istället att hålla ett eget tal i Vita huset.
SvD SvD DN Aftonbladet

Hear, Hear!

I gårdagens blogginlägg kommenterade jag den förlamade svenska säkerhetspolitiska debatten. Att debattera försvarspolitik utan att först reda ut säkerhetspolitiken är av ringa värde. Idag så är SvD:s ledarsida och DN:s Per Ahlin inne på samma linje. Man skulle kunna tro att de ropar "Hear, Hear!" åt mitt blogginlägg. Nu tror jag dock att dessa politiska tänkare kommit till denna slutsats helt oberoende av mitt blogginlägg så jag ropar istället "Hear, Hear!" till deras inlägg.
SvD DN

I förra veckans avsnitt av den politiska talradion utvecklar jag mina tankar om svensk försvars- och säkerhetspolitik. Du startar radioprogrammet genom att trycka på playknappen på spelaren här under. Programmet startar efter cirka 30 sekunder.












__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

Andra bloggar om:

tisdag 20 maj 2008

Svensk säkerhetspolitik behöver politiskt ledarskap

Det finns många dilemman inom politiken. Ett är hur man ska förhålla sig till ”folkviljan”. Frågan kan tyckas enkel, ”All makt utgår från folket” heter det ju i grundlagen. Men om man funderar på det hela en stund inser man att politikernas roll kan spelas på två olika sätt. Antingen så är man en tolkare och utförare av folkviljan. Med hjälp av opinionsundersökningar finner man ut ”folkets vilja” och genomför politiken i enlighet med detta. Den andra tänkbara metoden är att politikerna intar ledarpositionen och till del formar folkviljan genom folkbildning och argumentation. Nu tror jag dock inte att problemet är så enkelt att man kan välja en renodlad lösning utan inom politiken ska man nog använda en blandning av de två metoderna. Det som dock oroar mig är att det i dagens politik börjar bli brist på ledare och överskott på vindflöjlar. Särskilt oroande är detta när det gäller stora, viktiga och komplicerade frågor. En sådan fråga är säkerhetspolitiken. Det finns idag ett tydligt opinionsstöd mot ett svenskt Natomedlemskap. Trots detta inser nog de flesta i frågan insatta politiker att tiden nu är kommen för ett svenskt medlemskap. Genom ett aktivt opinionsskapande så borde det vara möjligt att svänga opinionen. Istället flyr politikerna fältet. Det formellt sett mest Nato-vänliga paritet i riksdagen, folkpartiet, deklarerar nu via sin partisekreterare att man avser tona ned sitt krav på Nato-medlemskap. Jag tycker att detta är tragiskt såväl när det gäller sakfrågan som när det gäller principen.

I förra veckans avsnitt av den politiska talradion utvecklar jag mina tankar om svensk försvars- och säkerhetspolitik. Du startar radioprogrammet genom att trycka på playknappen på spelaren här under. Programmet startar efter cirka 30 sekunder.













SvD
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

Andra bloggar om:

måndag 19 maj 2008

Avväpna "tidstjuvarna"!

Det är kris vid åklagarmyndigheten. Riksåklagaren begär ökade anslag. Rättsväsendet är en av statens huvuduppgifter och det är därför viktigt att justitiedepartementet ser till att verksamheten fungerar. Det finns flera skäl till den uppkomna situationen och alla av dem är inte negativa:
- Fler ärenden går till åtal, detta beror dels på att brottsligheten ökar men också på att fler poliser leder till fler åtal.
- Många rättgångar ställs in pga att åtalade och vittnen inte infinner sig. Denna ineffektivitet måste det göras något åt
- Många åklagare är bundna av andra arbetsuppgifter, bland annat arbetsgrupper som tillkommit på initiativ av politiker.

Är det måhända så att det precis som inom näringslivet behövs en minskning av de administrativa kostnaderna. I arbetet med regelförenkling för företagen så fann man att mycket av företagens administrativa börda härstammade från politiska initiativ. Bland annat skulle ett stort antal planer tas fram och årligen uppdateras. Finns det möjligen liknande ”tidstjuvar” inom rättsväsendet, jag skulle inte bli förvånad om så var fallet.

SvD
______________
Den politiska talradion dinledamot.se har blivit nominerad till Svenska podradiopriset 2008. Vinnaren utses genom en omröstning på Internet. Programmet som i omröstningen benämns "Din Ledamot" är nominerat i klasserna "BÄSTA NYHETER, EKONOMI OCH SAMHÄLLE", "BÄSTA ORIGINALKANAL" OCH "BÄSTA SVENSKA KANAL".

Du kan rösta på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset

Jag skulle uppskatta om du tog dig tid och röstade på vårt program. Om du dessutom har "dra in" fler röster så är jag mycket tacksam.

Podradiopriset 2008


Den politiska talradion dinledamot.se har blivit nominerad till Svenska podradiopriset 2008. Vinnaren utses genom en omröstning på Internet. Programmet som i omröstningen benämns "Din Ledamot" är nominerat i klasserna "BÄSTA NYHETER, EKONOMI OCH SAMHÄLLE", "BÄSTA ORIGINALKANAL" OCH "BÄSTA SVENSKA KANAL".

När detta skrivs har "Din Ledamot" följande placeringar:
BÄSTA NYHETER, EKONOMI OCH SAMHÄLLE 3:a 25 röster
BÄSTA ORIGINALKANAL 5:a 16 röster
BÄSTA SVENSKA KANAL 7:a 18 röster

Jag hoppas att du tar chansen och deltar i omröstningen.
Du röstar på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset

Här kan du starta senaste avsnittet av den politiska talradion dinledamot.se
Allt du behöver göra är att trycka på playknappen och invänta att programmet startar.











lördag 17 maj 2008

Glada pensionärer på besök


Idag hade jag nöjet att få ta emot 28 glada pensionärer från föreningen Rurik i Norrtälje. Efter en inledande kopp kaffe med dopp och frågestund blev det en 90 minuters rundvandring i riksdagshusen. Det är alltid värdefullt att få ta del olika människors perspektiv på tillvaron. Jag hoppas att dagens besökare tog fasta på uppmaningen att hålla kontakt med ”sin ledamot” i riksdagen. Likaså vore det roligt om de tog med sig vänner och bekanta och kom på ”återbesök”.
______________
Den politiska talradion dinledamot.se har blivit nominerad till Svenska podradiopriset 2008. Vinnaren utses genom en omröstning på Internet. Programmet som i omröstningen benämns "Din Ledamot" är nominerat i klasserna "BÄSTA NYHETER, EKONOMI OCH SAMHÄLLE", "BÄSTA ORIGINALKANAL" OCH "BÄSTA SVENSKA KANAL".

Du kan rösta på sidan http://www.daytona.se/podradiopriset

Jag skulle uppskatta om du tog dig tid och röstade på vårt program. Om du dessutom har "dra in" fler röster så är jag mycket tacksam.

Finns det något gott i dagens kaos?

Ordspråket lyder ”Inget ont som inte har något gott med sig”. Kan det ha någon giltighet på det försvarskaos som råder? Låt mig göra ett försök.

1. Försvars- och säkerhetspolitiken har kommit i fokus. Det är bra detta är statens kärnuppgifter och de har hamnat i skuggan av diverse mer trendiga frågor. Vi får se hur länge allmänhetens intresse kvarstår.
2. ÖB uttalade de befriande orden om att försvarsförmågan inte är tillräcklig. Det är bra att vi nu får en förnyad debatt om hoten och utmaningarna. Hotbildsbeskrivningarna har inte hängt med utan i allt för stor grad relaterat till att gårdagens hot, Sovjetunionen, inte längre finns.
3. Kritiken mot försvarsberedningens egendomliga slutsatser har tilltagit. När försvarsberedningen kom fram till att det största säkerhetspolitiska hotet mot Sverige var klimatförändringarna så slog man enligt min uppfattning ett nytt rekord i trendkänslighet.
4. Ineffektiviteter i Försvarsmaktens ekonomistyrning har tydliggjorts. Förhoppningsvis innebär det att de kan rättas till, men det tror jag först när jag ser det.

Vad behöver Sverige göra för att ta sig ur det försvars- och säkerhetspolitiska moras i vilket vi befinner oss. Trappan måste städas uppifrån. Det krävs en omvärdering av Sveriges säkerhetspolitik. Jag hoppas att trycket ökar på de två största partierna att ta sitt ansvar och skyndsamt påbörja opinionsbildningen och underlagsarbetet för en ny och ändamålsenlig svensk säkerhetspolitik.

SvD SvD DN Sydsvenskan
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

fredag 16 maj 2008

Försvarsberedningens slutsatser ifrågasätts


En av anledningarna till turbulensen i försvarsfrågan bottnar i de bedömningar som försvarsberedningen gjorde i sin senaste rapport. Av den anledningen reprissänder jag nu ett äldre avsnitt av den politiska talradion dinledamot.se. I programmet diskuterar jag och Jacob rapporten med FOI:s säkerhetspolitiske expert Mike Winnerstig. Programmet är inspelat 2007-12-05. Tyvärr hade vi ett tekniskt fel som gör att programmet endast kan avlyssnas med full hörbarhet i stereo, annars försvinner ljudet från min och Jacobs mikrofon.
Du kan höra programmet om du följer denna länk.
Nu ska jag på väg till ett frukostmöte om försvaret men jag återkommer med ytterligare kommentarer under eftermiddagen.

SvD SvD DN DN

torsdag 15 maj 2008

Försvarsfrågan vid vägs ände!

1992 sprack försvaret av kronans fasta växelkurs. I den efterföljande rekonstruktionen skapades en bra svensk finans- och penningpolitik. Vissa hävdar att det krävdes ett sammanbrott för att det skulle gå att nå en bred politisk uppgörelse för det realistiska och uppenbara.
Svensk försvars- och säkerhetspolitik är på väg mot ett motsvarande sammanbrott. Jag har sagt det många gånger förut men jag upprepar det gärna; Svensk försvars- och säkerhetspolitik hänger inte ihop. Sedan en längre tid har regering och riksdag fattat beslut om en försvarspolitik som i grunden bygger på att Sverige ingår i en militär allians. Detta utan att se till att Sverige har de ömsesidiga säkerhetsgarantier som ett medlemskap ger. Det är nu hög tid att ledande och ansvarsfulla politiker inom riksdagens två stora partier visar ledarskap och snarast påbörjar processen för ett svenskt Natomedlemskap. Det duger inte att gömma sig bakom att det idag inte finns stöd hos väljarkåren för ett medlemskap. Hade tidigare riksdagsledamöter agerat på samma sätt så hade vi fortfarande haft vänstertrafik!

I gårdagens avsnitt av den politiska talradion utvecklar jag mina tankar om svensk försvars- och säkerhetspolitik. Du startar radioprogrammet genom att trycka på playknappen på spelaren här under. Programmet startar efter cirka 30 sekunder.













SvD SvD DN Sydsvenskan __________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

Andra bloggar om:

Milstolpar passerade

Igår hade bloggen sin 30 000 besökare sedan jag började mäta 20 november 2007. Även om det ligger långt efter Blondibellas besökstal så tycker jag att det är uppmuntrande höga tal. Jag har haft som mål att bloggen ska ha 1000 besök om dagen och det känns inte som någon omöjlighet att det ska gå att nå. När det gäller podradion så sker det också framsteg. Hittills har programmen laddats ned drygt 3000 gånger. Även här har jag ett, i mitt tycke, ambitiöst må, 1000 nedladdningar per vecka. Det som är roligt med podradion är att även äldre program har lyssnare. Ett program vi spelade in i december har hittills i maj dragit 30 lyssnare. Det hittills mest avlyssnade programmet är vårt allra första program som på sätt och vis kan fungera som en liten introduktion. Du finner alla programmen på http://dinledamot.libsyn.com

onsdag 14 maj 2008

Vems är felet?


Veckans avsnitt av den politiska talradion ägnas helt åt försvars- och säkerhetspolitik. Dels kommenteras den genomförda reformeringen från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar dels diskuterar vi vilka utmaningar som ligger framför oss. I programmet kommenterar vi också skuldfördelningen mellan riksdagen, regeringen och Försvarsmakten. Du kan starta programmet antingen genom att klicka på playknappen på spelaren uppe till höger eller genom att följa denna länk.
Det här blogginlägget illustreras av en bild tagen utanför den amerikanska kongressen.
SvD DN
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

Andra bloggar om:

tisdag 13 maj 2008

Huvudsak och bisak

Vad är huvudsak och vad är bisak inom försvars- och säkerhetspolitiken? För egen del anser jag att valet av säkerhetspolitik är huvudsaken. Därefter kommer frågan om operativa förmågor och uthållighet. Till bisakerna får snarast räknas produktionsorganisationens utformning förutom i de fall då den har direkt koppling till beredskapen. När man tar del av den försvarspolitiska debatten får man lätt intrycket att vi politiker blandat ihop huvudsak och bisak.

Valet av säkerhetspolitik bör göras först och vara tydligt och realistiskt. På denna punkt har Sverige misslyckats. Försvarsberedningens senaste rapport mynnar ut i något som är en synnerligen dålig kompromissprodukt. Å ena sidan talar beredningen om solidariskt stöd till grannländer samt skapar förväntningar om stöd till oss å andra sidan avvisar man medlemskap i västvärldens militärallians Nato. Att med försvarsberedningens rapport som grund utforma försvarspolitiken är inte en meningsfull uppgift. Valet av operativa förmågor och uthållighet påverkas i grunden av i vilket sammanhang förbanden ska användas. Därför riskerar den omstrukturering som nu utreds av Försvarsmakten bli ytterligare en plan med oklart mål. Försvaret mot yttre hot är en av statens huvuduppgifter. Det avspeglar sig också i statsbudgeten där försvaret, trots stora relativa neddragningar under lång tid, är en av de största utgiftsposterna. Men det tjänar inte mycket till om strategin är fel. Vi kommer inte få en vettig utformning av försvaret förrän vi ”rättat till” säkerhetspolitiken.

Förra veckan hade jag förmånen att få diskutera svensk och europeisk säkerhetspolitik vid en lunch på tankesmedjan The Heritage Foundation. Det är alltid uppfriskande att få andras perspektiv på tingens tillstånd. Jag återkommer i morgondagens podradiosändning till mina slutsatser om den svenska försvars- och säkerhetspolitiken.
SvD Brännpunkt
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly

Andra bloggar om:

söndag 11 maj 2008

Veckans nyhetsbrev


Här nedanför finner du mitt senaste nyhetsbrev. Jag försöker skriva ett kort nyhetsbrev varje vecka. I brevet finns det länkar som gör att du kan starta det senaste avsnittet av den politiska talradion dinledamot.se. Om du vill ha nyhetsbrevet direkt i din mailbox så skicka bara ett epostmeddelande till Jacob Birkeland.
_____________
Din ledamot.se Nyhetsbrevet – 9 maj

Jag är nyss hemkommen från en tiodagars studieresa i USA. Huvudsyftet med resan var att studera den finansiella situationen i USA dels vad avser krisen bland låneinstituten dels obalanserna inom de offentliga finanserna. Därutöver har jag också gjort ett antal besök med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik samt studerat hur man bedriver lokala valkampanjer i USA.

Tillsammans med tre moderata ledamöter ur riksdagens finansutskott besökte jag och Jacob (min politiske sekreterare) ett stort antal aktörer och experter inom finans- och penningpolitiken. Det var mycket intressant att få den nu pågående finansiella krisen beskriven av många olika aktörer med delvis olika intressen. Den bild som efterhand blev allt klarare kan sammanfattas på följande sätt.

Den amerikanska ekonomin är till stor del (ca 70 %) driven av privat konsumtion. Under ett antal år har amerikanerna ökat sin konsumtion genom att öka belåningen av sina hus. Låneinstituten har ökat utlåningen bland annat genom att erbjuda nya principer för utlåningen. Bland annat har man erbjudit lån som de första åren haft en relativt låg ränta men som därefter övergått till lån med rörlig ränta. Systemet har byggt på ständigt höjda fastighetsvärden och därmed kopplad ökad låneram. Den aggressiva försäljningen har delvis berott på att säljsidan haft volymstyrd provision. Dessa relativt osäkra lån har sedan förpackats till finansiella instrument som sålts vidare till olika finansiella företag. I samband med vidareförsäljningen har det genomförts en kreditvärdering genomförts av instrumenten. Här har det visat sig att kreditvärderingen inte fungerat. Kreditvärderarna har, troligen i sin ambition att få många uppdrag, varit tämligen generösa med att ge högt kreditvärde för dessa nya finansiella instrument. På detta sätt har det blåsts upp en bubbla som förutsatt ständigt höjda fastighetsvärden för att inte spricka. När så värdestegringen uteblev så föll systemet ihop såsom dominobrickor ställda efter varandra med enorma kreditförluster som följd. Slutsatserna man kan dra av det ovanstående är förskräckande enkla.
En sparad slant är bra.
Var återhållsam med belöningssystemen till den som lever på att ta risker med andras pengar.
Om du inte förstår ett finansiellt erbjudande och det verkar vara för bra för att vara sant så är det antagligen det.

Även inom amerikanska statsfinanserna är det stora strukturella problem. Under flera år har man dragits med stora budgetunderskott och framtidsutsikterna är mörka. Anledningen till de dystra framtidsutsikterna är de skenande kostnaderna för hälso- och sjukvård. I Sverige är notan för hälso- och sjukvård cirka 9 % av BNP emedan den i USA är hela 17 %. Även här spelar incitamentsystemen en viktig roll. Genom sjukförsäkringarnas utformning så är det ekonomiskt lönsammare att vara specialist än allmänläkare. Specialisterna genomför dessutom fler inkomstbringande tester än vad som kan tyckas nödvändigt. Nya tekniska framsteg innebär också att efterfrågan på hälso- och sjukvård hela tiden ökar. Allt detta sammantaget gör att det kommer att krävas radikala grepp för att få ordning på de amerikanska statfinanserna. I dagsläget är dock det politiska systemet i stort sett paralyserat. Det är valår och partierna är mycket ovilliga att genomföra breda uppgörelser.

Studieresan innehöll också en försvars- och säkerhetspolitisk del. Jag återkommer till slutsatserna därifrån i ett kommande nyhetsbrev.

Slutligen vill jag ta tillfället i akt och göra lite reklam för de två senaste avsnitten av den politiska talradion dinledamot.se.
I förra veckans avsnitt var vår gäst folkpartiets ledare för riksdagsgruppen Johan Pehrson. Det blev ett spännande och roligt samtal. Programmet kan avlyssnas via Internet, adressen är http://media.libsyn.com/media/dinledamot/2008-05-02_V18.mp3

Den här veckans program är inspelat i USA. I programmet lämnar jag och Jacob en rapport från vår då pågående USA-resa. Adressen för det programmet är http://media.libsyn.com/media/dinledamot/2008-05-09.mp3

Du finner alla avsnitt av radioprogrammet på sidan http://dinledamot.libsyn.com

Med vänliga hälsningar
Göran

För och emot Clinton som VP

På tisdag hålls primärval i West Virginia. Allt tyder på att Hillary Clinton kommer att vinna frågan är bara med hur mycket. I dagens SvD spekuleras över huruvida Barack Obama kommer att erbjuda Hillary Clinton vicepresidentplatsen om han blir demokraternas presidentkandidat. Bland amerikanska politiska analytiker framförs nu starka åsikter både för och emot en sådan valsedel (Bob Novak emot, Bill Schneider för). Personligen tror jag inte att den kommer att bli av men i amerikansk politik kan allting hända.
SvD
__________________________________________
I veckans avsnitt av den politiska talradion rapporterar vi från vår studieresa i USA. Du kan lyssna till programmet genom att följa länken http://media.libsyn.com/media/dinledamot/2008-05-09.mp3
Tidigare avsnitt av programmet finner du på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

lördag 10 maj 2008

En skatt är en skatt och en avgift är en avgift

Göteborgs Posten skriver idag om utredningen om obligatorisk A-kassa. Om GP:s uppgifter stämmer så kommer utredningen föreslå att alla som tjänar över 110 000 tvingas vara med i A-kassan och betala en månadsavgift på 433:-. Ibland framförs i debatten att en obligatorisk a-kasseförsäkring är jämförbart med en obligatorisk trafikförsäkring. Enligt min uppfattning haltar den jämförelsen. När det gäller trafikförsäkringen så är den till för att skydda medtrafikanterna. När det gäller arbetslöshetsförsäkringen så är det försäkringstagaren som får ersättningen. Principen med försäkringar är att man tecknar dem när man minska sina risker. Att teckna försäkring för något som man ekonomiskt kan hantera är vanligen en mycket dålig affär såvida man inte är extremt olycksdrabbad, slarvig eller är en försäkringsbedragare. För många personer är det helt logiskt att inte teckna en arbetslöshetsförsäkring. Till exempel kan man ha få år kvar till pension och sannolikheten att man under den tiden blir arbetslös kan vara i stort sett obefintlig. För egen del är jag innehavare av en så kallad fullmaktstjänst. Det innebär att jag inte kan sägas upp från min anställning i Försvarsmakten på grund av arbetsbrist. Att i det läget teckna en arbetslöshetsförsäkring är inte ekonomiskt rationellt. Jag ska noga studera utredningen när den kommer. Blir det så som GP skriver så är nog det rimliga att man slutar kalla systemet för en försäkring och bakar in avgiften i skatten. Det är intellektuellt ohederligt att säga att man sänker skattetrycket genom att kalla skatter för försäkringspremier.
SvD
__________________________________________
I veckans avsnitt av den politiska talradion berättar vi om vår studieresa till USA. Det blir bland annat kommentarer om den finansiella krisen samt våra besök på Pentagon, Brookings Institute, Heritage Foundation och Marinkåren. Du kan lyssna till programmet genom att följa länken http://media.libsyn.com/media/dinledamot/2008-05-09.mp3
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

fredag 9 maj 2008

Podradio

Här kan du starta senaste avsnittet av den politiska talradion dinledamot.se
Allt du behöver göra är att trycka på playknappen och invänta att programmet startar.











Från en terrass i South Carolina

Denna veckas program är inspelat i den amerikanska södern, närmare bestämt på terrassen till Paul Sommervilles hus i Beaufort. Jag och Jacob summerar vår studieresa till USA och vi kommenterar våra besök till finans- och budgetinstitutioner samt våra besök vid Pentagon och Marinkåren. Du kan lyssna till programmet genom att följa den här länken. Tidigare program finns tillgängliga på http://dinledamot.libsyn.com