fredag 5 december 2008

Finans- och penningpolitik

Finans- och penningpolitiken har för ovanlighetens skull stått i rampljuset de senaste dagarna. För egen del har också de gångna dagarna varit fyllda av finanspolitik. I utskottet har vi haft besök av såväl OECD:s delegation som studerat ekonomin i Sverige, ordföranden för finanspolitiska rådet Lars Calmfors och professor John Hassler från Stockholms universitet. Det har varit givande diskussioner om vad staten kan och bör göra med anledning av den globala ekonomiska krisen. Mitt under redovisningar kom också beskedet från riksbanken att man sänker reporäntan med hela 175 punkter. Beslutet gillades av samtliga närvarande föredragshållare.

Det har givits många goda råd och om vad som borde göras men minst lika viktigt så har de varnats för vissa åtgärder. Alla rådgivarna har återkommit till att eventuella åtgärder ska följa 3T-regeln (Temporary, Timely and Targeted).

Det finns även andra komplikationer med denna typ av åtgärder. Ett meddelande om att man planerar att t.ex. sänka momsen på utombordare medför att försäljningen avstannar i väntan på momssänkningen. När momssänkningen är införd ökar försäljningen för att sedan stanna av när momsen återställs. Detta skapar en ryckig marknad som inte är optimal.

Jag tror att jag får anledning att återkomma med ytterligare kommentarer om stimulanspaket senare idag.

Intill den har du möjlighet att lyssna på senaste avsnittet av Den politiska talradion där jag och Jacob Birkeland samtalar om energipolitik med industrimannen Kenneth Eriksson från SCA. Du startar radion genom att klicka på playknappen på spelaren här nedanför.












Aftonbladet SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på http://dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: