Jag brukar ofta berätta för besökare i riksdagen om politikens dilemma. Ett politiskt beslut som är bra för Sverige bestraffar de som fattat det opinionsmässigt samtidigt som ett dåligt beslut belönas. Som exempel på det förra brukar jag ta avskaffandet av förmögenhetsskatten och som ett exempel på det senare brukar jag nämna iförandet av en miljöbilspremie. Du finner flera inlägg här på bloggen om du söker på de två orden ”förmögenhetsskatt” respektive ”miljöbilspremie”. När det gäller den nu pågående finanskrisen så verkar det också finnas liknande ”politiska dilemman”. Införandet av en bankgaranti på 1500 miljarder var bra, likaså att starta en stabilitetsfond och klarlägga hur banker på obestånd skulle tas över. Dessa åtgärder möttes mest av kommentarer av att politikerna gick in och räddade bankfolket emedan annat näringsliv inte fick samma stöd. Detta trots att åtgärderna i finanssektorn inte syftade till att rädda bankerna utan det finansiella systemet och därigenom i förlängningen allt svenskt näringsliv. Finansministerns skäll på bankernas utlåningsmarginaler har dock vunnit stor folklig och massmedial uppskattning trots att det antagligen vore mycket bättre för Sverige om bankerna gjorde vinster och byggde upp sitt egna kapital och därigenom kunde öka sin utlåning. Problemet för Sveriges ekonomi just nu är inte att villaägarna har för låg köpkraft. De har fått höjda löner, sänkta skatter, sänkt ränta, lägre energikostnader och sjunkande inflation. Problemet är istället att finansmarkanden har stramats åt genom att ett antal finansiärer har lämnat den svenska marknaden. De svenska bankerna har inte haft finansiella muskler att fylla tomrummet.
Det bra beslutet som jag beskrev, bankgarantin, behöver dock förbättras. Därför är det viktigt att Sverige och våra allierade fortsätter att hålla tryck på EU så att regelverket förenklas så att ispropparna i det finansiella systemet kan lösas upp.
P J Anders Linder skriver klokt om frågan på såväl ledarsidan som ledarbloggen
I förra veckans avsnitt av ”Den politiska talradion – dinledamot.se” utvecklar jag mina tankar runt bland annat finanskrisen. Du kan lyssna på programmet genom att klicka på playknappen på spelaren här nedanför.
SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på http://dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om: politikfinanspolitikDen politiska talradionPodradio
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
FRA-lagen, IPRED-lagen och datalagringsdirektiver är dåliga lagar för Sveriges befolkning, men ni Riksdagsmän får ända behålla era jobb och löner!
JA, dåliga beslut kan löna sig!
Skicka en kommentar