Riksrevisionen framför i en rapport till regeringen allvarlig kritik mot hur CSN och Försäkringskassan hanterar indrivandet av studielån från dem som är bosatta utomlands. Det har kommit varningssignaler tidigare om att dessa lån närmast per automatik är att räkna som osäkra fordringar. Ett radikalt grepp vore att staten sålde sin fordran till företag som har större vana på att driva in skulder även på en internationell marknad. Såsom systemet fungerar, eller rättare sagt inte fungerar, idag så riskerar det att skada inte bara landets skattebetalare utan även respekten för ingångna avtal och skulder.
Vi har redan tidigare inom den moderata gruppen i finansutskottet diskuterat denna fråga. Med Riksrevisionens rapport i ryggen finns det all anledning till att ta ett nytt tag med frågan.
DN SvD Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om: politik CSN
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Jag tror inte att det lönar sig att sälja skulden eftersom det brukar vanligtvis handla om en summa på endast 100k-500k SEK.
Kostnaden att driva en sådan liten skuld är väldigt högt om än juridisk eller praktiskt möjligt.
Det finns flera aspekter på den här frågan.
1. Fungerar verksamheten så dåligt som riksrevisorerna påstår då torde fordringarna betinga ett högre värde på marknaden än vad myndigheterna lyckas dra in. Då lönar det sig att sälja fordringarna alternativt bygga upp en bättre verksamhet.
2. Man får inte glömma bort vilken effekt agerandet har på framtida studenters återbetalningsvilja, jämför "Moral hazard" inom finansbranschen.
Bäste Göran,
Gott Nytt år önskar Fredrik, a.k.a Tokmoderaten, Dig och dina kära!
Följ länken nedan för inbjudan till 2009 års stora begivenhet samt ett uppdrag.
http://tokmoderaten.blogspot.com/2008/12/en-dag-att-fira.html
Till Fredrik:
Tack för erbjudandet :-)
Skicka en kommentar