tisdag 30 september 2008

En riktig hjältinna!

Igår belönades en riktig hjältinna. Den tidgare lohäradsbon Viveka Söderbärg Åhs fick både tårta och medalj av länspolismästaren Carin Götblad. Viveka grep resolut in och räddade genom sitt agerande livet på en man som blivit svårt knivskuren i halsen. Vi som känner Viveka blev inte överraskade när vi fick höra historien. Roligt att hennes fina ingripande även uppmärksammades av samhället i stort.

SvD

Anders Borg informerar finansutskottet


Igår misslyckades det amerikanska politiska systemet att ta ansvar. Istället för att enas över partigränserna föll ett antal ledamöter i representanthuset för ”publiktrycket” och röstade emot det finansiella krispaketet. Vissa pekar nu finger mot talmannen, demokraten Nancy Pelosi, för att hon agiterat allt för partipolitiskt inför omröstningen.

Idag informeras riksdagens finansutskott av finansministern Anders Borg och riksbankschefen Stefan Ingves inför de kommande årsmötena med Internationella Valutafonden (IMF) och världsbanken. Dessutom kommer Anders Borg att informera om utvecklingen på finansmarknaderna. Jag hoppas att det svenska politiska systemet i detta svåra läge för världsekonomin visar en bättre sammanhållning än det amerikanska gjorde igår.
SvD Veckans Affärer DN Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

måndag 29 september 2008

Värdekonservativa och ”värdeliberaler” tycker lika!

Det har varit mycket intressant att läsa de olika bloggar som länkar till dagens Brännpunkt. Sällan har väl bloggare med så olika utgångsvärden varit så pass eniga. Det verkar som om jag och Göran Hägglund i denna fråga hamnat på samma sida som Blogge Bloggelito och ett stort antal andra mycket ”värdeliberala” bloggare.

Mitt tidigare inlägg i samma fråga
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på http://dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

Gör en riktig bodelning mellan kyrka och stat

Kyrkan är inte längre statlig och bör därför inte syssla med myndighetsutövning, på den punkten håller jag med RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér. Hon framför på dagens Brännpunkt invändningar mot att kyrkan samtidigt ska ha vigselrätt och rätt att vägra viga personer som enligt lagen skulle ha rätt att vigas. Jag håller som sagt i grunden med Åsa Regnér i denna fråga. Dock krävs det då att boskillnaden mellan kyrkan och staten genomförs mer grundligt. När det gäller begreppet äktenskap så fanns det definierat långt innan vi hade en statlig lagstiftning. Att påstå att äktenskapet är instiftat av riksdagen är en falsk historiebeskrivning. Detta innebär att riksdagen inte borde ta sig friheten att omdefiniera begreppet. Istället borde det, precis som Åsa Regnér framför, införas någon form av civilrättslig registrering. Vilka konstellationer som tillåts ingå denna registrering avgörs av riksdagen. Begreppet äktenskap återges sin religiösa betydelse och det blir upp till de olika samfunden att avgöra hur deras religion ska uttolkas. Den civilrättsliga registreringen blir myndighetsutövningen och det är efter den som lagarna skrivs. Äktenskapet förblir ett religiöst begrepp och regleras inte av världsliga lagarna.

Här är en länk till ett antal tidigare inlägg jag gjort i denna fråga.
_________________________
Lyssna på den politiska talradion med Göran Pettersson och Jacob Birkeland. Du finner de senaste avsnitten på http://dinledamot.wordpress.com

söndag 28 september 2008

15:e mest diskuterade?

Det finns gott om rankinglistor. Jag råkade just snubbla över en på nätet. Det är tidningen Fokus som listar landets makthavare. En av kategorierna är landets mest diskuterade idag. Det var något överraskande att återfinna sitt eget namn på plats nr 15. Dock bygger nog rankingen bara på hur många omnämnanden och länkningar man fått på Internet under dagen. Till kvällen torde ordningen vara återställd.

Makthavare

Bästa laget på plats

Läget på finansmarknaden överskuggar nu all annan amerikansk politik. Nu kommer signaler om att kongressen är nära att komma överens om ett gigantiskt räddningspaket. Tanken är att vara klara med detta innan marknaderna öppnar på måndag. På tisdag kommer finansminister Anders Borg till oss i finansutskottet för att orientera om läget på såväl den internationella som svenska finansmarknaden. Trots att den svenska bankkrisen nu har femton år på nacken saknas ännu lagstiftning runt finanskriser. Socialdemokraterna lyckades inte under sina senaste tolv år i regeringsställning ta fram ett förslag. Alliansregeringen har nu drivit på arbetet men tyvärr torde det krävas ytterligare ett tag innan lagstiftningen är klar. Därför var det mycket bra att Anders Borg i fredags var tydlig när han deklarerade hur regeringen kommer agera om någon svensk bank kommer på obestånd. Signalen från finansministern var tydlig. Om staten ska gå in och rädda en bank så kommer det endast ske om aktierna lämnas över till staten. Det är bra, det får inte vara så att vinsterna ska vara privata emedan förlusterna ska kunna skyfflas över på staten. Ett sådant beteende riskerar att leda till ett osunt affärstänkande med ett alltför högt risktagande med andras pengar. Ett tydligt privat ägande bidrar till ett ansvarsfullt agerande.
När det nu är mycket oroligt på världens finansmarknader är det positivt att Sverige har ett mycket rutinerat lag på plats. Riksbankschefen Stefan Ingves och riksgäldens chef Bo Lundgren hade centrala roller när Sverige genomled bankkrisen i början av 90-talet. Deras agerande då tjänar nu som exempel för hur en stat kan agera i samband med ett sammanbrott i bankväsendet.
SvD E24 DagensPS DN

__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

lördag 27 september 2008

Barnsligheter från vuxna

Jag har alltid haft svårt för de politiska ungdomsförbunden. Inte sällan bedriver de en sorts omogen vulgärpolitik. Dessutom bidrar kulturen till att driva fram ett gäng strebrar som har synnerligen goda kunskaper i hur man spelar det interna maktspelet men som sällan haft ett riktigt jobb utanför politiken. Genom generösa bidrag har ungdomsförbunden möjlighet att bygga upp kanslier med anställda staber som bedriver diverse kampanjer. Att man kan tillhöra ungdomsförbunden tills man är 30 år tycker dessutom är skrattretande. Vi skapar en grupp vuxna som ägnar sig åt att spela (?) barn. SSU är det ungdomsförbund som genom stora inkomster från A-lotterierna disponerar mest pengar. Tidigare den här månaden slog man nog nytt rekord när man ville premiera dem som matförgiftat de anställda på Svenskt Näringsliv. I ett försök till krishantering säger man nu att det hela var ironi. Med tanke på tidigare kampanjer som bedrivit av SSU anser jag nog att hela organisationen är ett i grunden dåligt skämt.

SvD Aftonbladet

FRA-debatt på bokmässan


Igår gjorde jag mitt första besök på Bok & Bibliotek mässan i Göteborg. Huvudskälet för mitt besök var en inbjudan från Svenska journalistförbundet att debattera FRA-lagen. Debatten finns beskriven på SJF:s hemsida. Jag kan väl dock tycka att diskussionen runt vem som tolkar grundlagen bäst blev något missvisande beskriven i SJF:s reportage. Det är givetvis inte rättshaveristiskt att riksdagen fattar besluten. Däremot är jag kritisk mot att diverse tyckare går ut och säger att lagen strider mot grundlagen när landets ledande instans, lagrådet, för att tolka just detta lämnat sitt godkännande.

Vad gav då debatten för information?
Birgitta Ohlsson verkade mycket nöjd med att kunna få säga att hon varit den riksdagsledamot som sist gått med på kompromissen. (Andra källor säger dock att Camilla Lindberg bör föräras den titeln, de två folkpartisterna får kanske syterligt duellera om rätten till titeln)
Jag framförde att parlamentariskt arbete med vårt valsystem är ett lagarbete.
Agneta Lindblom Hulthén, förbundsordförande för SJF, var fortfarande skeptisk och tyckte trots att lagen kränker meddelarfriheten och källskyddet.
Den förra ministern Britta Lejon kritiserade lagrådet. Det är väl å andra sidan inte så konstigt tidigare socialdemokratiska regeringar och riksdagsmajoriteter har ju röstat igenom lagstiftning som enligt lagrådet inte uppfyllt grundlagens krav.
Ingvar Åkesson, generaldirektör för FRA, svarade som vanligt på diverse frågor om FRA och lagstiftningen. Måhända tyckte han att det var trevligt att som omväxling ha en politiker på plats som svarade på de rent politiska frågorna.

HD SvD DN

torsdag 25 september 2008

Politisk kommunikation i informationssamhället

I veckans avsnitt resonerar vi runt politikers möjligheter att kommunicera med sina väljare. Hur har förutsättningarna ändrats genom Internets tillkomst och spridning? Dessutom gör vi en snabb genomgång av statsbudgeten som presenterades i måndags.
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

måndag 22 september 2008

En dag med statsbudgeten


Det har blivit mycket statsbudget idag. Först var det budgetdebatten i kammaren, därefter bar det av till Norrtälje och "seminariebehandling" med representanter från det lokala näringslivet och kommunalpolitiken och slutligen en dragning för Tyresös moderata kommunfullmäktige grupp. Det är alltid värdefullt att få synpunkter från olika perspektiv. En sak som står väldigt klar för mig är att vi har långt kvar till att vi har orienterat för mycket. När jag var i Tyresö uppmanade jag våra moderata politiker att bjuda in pensionärsgrupper till riksdagen. Jag åtog mig att både visa runt i riksdagshusen och att ingående förklara arbetslinjen och jobbskatteavdraget. Vi får se hur många som tackar ja till inbjudan. Imorgon kväll blir det dubbelföreställning i Lidingö. I första halvlek redovisar jag budgeten och efter paus så blir det en rond med FRA-frågan. Mer om det imorgon.

lördag 20 september 2008

The fight at the Sosseria in Sandviken - The movie

Nu finns debatten om FRA-lagen mellan mig och Mark Klamberg tillgänglig som film! Det är socialdemokraterna i Sanviken som lagt ut en videoinspelning. Jag tycker att det var en bra debatt och en mycket bra och blandad publik. Hela debatten är två timmar och femton minuter och filmen är uppdelad i tre delar.

Del 1 Del 2 Del 3

Utåtriktad vecka

Nästa vecka kommer jag att vara kringresande i blandad politik. På måndag är jag först i riksdagen och lyssnar på när Anders Borg presenterar budgeten. Därefter tar jag över staffetpinnen och genomför i Norrtälje en motsvarande presentation för lokala företrädare för politik och näringsliv. På kvällen presenterar/försvarar jag budgeten vid ett moderat medlemsmöte på Lidingö. Tisdagen innehåller en motsvarande budgetpresentation men denna gång i Tyresö. På onsdag blir det lite inre arbete i riksdagen. På torsdag däremot bär det av till Hallstavik och möte med det lokala nätverket som arbetar för att utveckla Hallstavik. Orten genomgår en kraftig omställning när pappersbruket drar ner på personalstyrkan. Istället för att sätta sig ned och beklaga sin otur så har man lokalt tagit tag i situationen och tänker använda "krisen" till att göra orten mer mångsidig. På fredag bär det av till bokmässan i Göteborg och en debatt om FRA. Du kan läsa mer om debatten med titeln "Rent mjöl i påsen?" om du följer denna länk. En liten lustighet är att jag i torsdags i Sandviken debatterade FRA med Mark Klamberg, nu blir det till att debattera samma fråga med hans hustru Birgitta Ohlsson. Övriga deltagare i debatten är
Agneta Lindblom Hulthén, förbundsordförande Journalistförbundet
Ingvar Åkesson, generaldirektör Försvarets radioanstalt
Britta Lejon, 1 vice ordförande Fackförbundet ST

fredag 19 september 2008

Besök från SPF Skutan från Väddö


Idag hade jag nöjet att visa riksdagshusen för en grupp från SPF Skutan - Väddö. Tyvärr missade besökarna att framföra sin kritik om jobbskatteavdraget så diskussionen om det glömdes bort. Jag hoppas att jag får tillfälle att besöka föreningen i Väddö och förklara varför jobbskattepolitiken är bra även för pensionärerna.

Folkbildning i Sandviken



Igår kväll var jag och Jacob i Sandviken. Det var Sandvikens arbetarkommun som inbjudit mig att debattera FRA-lagen med Mark Klamberg. Det blev en kväll i bästa folkbildningstradition. En blandad, engagerad och mycket trevlig publik satt under arbetarkommunens fana och lyssnade och ställde frågor i två och en halv timme. Efter mötet vad det ingen som ville medge att de ändrat uppfattning i frågan. Jag tror dock att flera av socialdemokraterna fick sig en tankeställare. Hur kommer det sig att Mona Sahlin valt att hoppa på tåget och ställa upp i hetskampanjen mot den statliga myndigheten FRA som finns för att skydda Sverige och vår demokrati.

Hur som helst blev det ett bra möte som genomfördes i en mycket bra atmosfär trots det laddade ämnet. Det var också roligt att få träffa några av bloggens läsare och kommentatorer. Efter debatten skjutsade vi Mark hem till Stockholm och hade en trevlig pratstund om diverse politiska frågor. Mark är en trevlig och kreativ person. Jag tror dock att han passar bättre på Stockholms universitet som forskare i folkrätt än som utformare av svensk underrättelsetjänst.

Hela seminariet spelades in och det nämndes att det skulle läggas ut på Youtube. Jag har svårt att tro att någon har orken att titta på dessa två och en halv timmar av filmad debatt.
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

onsdag 17 september 2008

Räk- och finansfrossa

Ikväll ska jag till Sigtuna och träffa partimedlemmar. Jag ska tala på Sigtuna-föreningens "Räkfrossa". Det har hittills alltid varit givande att samtala med medlemmarna runt regeringens och paritets politik. Jag har ingen anledning att tro att det blir på något annat sätt ikväll. Idag har jag och Jacob dessutom spelat in ett nytt avsnitt av "Den politiska talradion". Veckans avsnitt avhandlar regeringsförklaringen samt den finansiella oron. Du kan lyssna på detta och tidigare avsnitt av programmet på sidan http://dinledamot.wordpress.com

Det bidde en tummetott!

Igår var den stora dagen för det massiva folkliga motståndet mot FRA. I månader hade planeringen pågått. På i stort sett alla landets debattsidor hade braskande debattartiklar uppmanat till deltagandet i den stora demonstrationen i Stockholm. Landets ledarskribenter hade nästan samfällt beskrivit det stora folkliga motståndet mot den av riksdagen beslutade lagen. Demokratin är i fara och diktatur står för dörren om man ska tro de mycket ordrika debattörerna. Igår synades korten. Av den massiva folkliga protesten blev en tummetott. På Sergels Torg talade hela 27 talare inför några hundra protesterande, en publiksiffra som i storlek är jämförbar med den som åser första maj-talet i Norrtälje.

Imorgon ska jag debattera FRA med Mark Klamberg. Vi får se om vi drar fler än det cirka 10-tal åskådare/talare som FRA-demonstrationen på Segels Torg drog.
SvD Aftonbladet DN
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

tisdag 16 september 2008

"ÖB dansar inte med kossan Doris!"

När jag tjänstgjorde hos överbefälhavaren brukade jag alltid avråda från alla mediaerbjudande som riskerade att minska befattningens vikt. Jag myntade uttrycket "ÖB dansar inte med kossan Doris". Idag ställer statsministern upp som gäst i programmet "Videokväll hos Luuk". Det är ett säkert val. Kristian Luuk var befälselev på Lv 3 88/89 samma år som jag var chef för skolkompaniet. Han imiterade dessutom mig rätt framgångsrikt på kompaniets julspex.

Programmet börjar om tio minuter och det ska bli roligt att se hurdan TV dessa två begåvade grabbar kan åstadkomma.

SvD Aftonbladet

Gäst hos Lantz i P1

Idag deltog jag som omväxling som gäst i någonannans radioprogram. Det var min gamle arbetskamrat Staffan Dopping som hade tipsat "Lantz i P1"-redaktionen att jag vore lämplig att uttala mig om relationen mellan överbefälhavaren och regeringen. Det blev några korta frågor och svar i slutet av dagens av snitt av "Lantz i P1".
Programmet går att lyssna på via Internet om du följer den här länken.

Länk till Lantz i P1

måndag 15 september 2008

I FN har en diktaturstat vetoröst

Idag är många debattörer upprörda över att Carl Bildt i gårdagens dokumentär om FRA inte uteslöt underrättelseutbyte med diktaturstater. Det kanske är på plats att sätta uttalandet i sitt sammanhang. Sverige samarbetar i FN med ett stort antal diktaturstater. När vi skickar förband utomlands på FN-uppdrag förekommer det regelbundet att förband från diktaturstater deltar i samma operationer. I FN:s säkerhetsråd, vilket många i Sverige anser vara världens moraliska regering och domstol, sitter ett antal diktaturstater. Det finns nog anledning att fundera ett par gånger innan man river upp hela världen över Carl Bildts i och för sig onödiga men tämligen odramatiska kommentar.

DN SvD Aftonbladet Dagen

Arbetssättet en konsekvens av valsystemet

Efter gårdagens Agenda har många uttryckt förvåning över att moderaternas riksdagsledamöter synes vara livegna och rösta som ett kollektiv. Jag kan förstå åsikten men den har sin förklaring i vårt valsystem. Det proportionella valsystemet leder till mycket svaga majoriteter i riksdagen. Detta gör att en regering har mycket små möjligheter att tillåta ”fri röstning”. I länder med majoritetsvalssystem som t.ex. Storbritannien får vinnande sidan en mycket stor majoritet i parlamentet. Detta i sin tur leder till att ledamöterna tillåts rösta friare då det ändå inte hotar regeringen. En annan viktigt skillnad med det brittiska systemet är att ledamöterna väljs i enmandats valkretsar. Detta innebär att partierna måste ställa upp med kandidater som kan vinna sin valkrets och därigenom får också ledamoten en starkare ställning gentemot sitt parti. I det svenska systemet är det de facto partiet som tilldelar mandaten till ledamöterna genom att placera kandidaterna i en viss ordning på valsedeln.

Det hävdas emellanåt att ledamöterna har fått ett antal personröster och därigenom skulle ha en stark legitimitet att rösta mot partilinjen. Om man studerar valresultatet 2006 så kan man konstatera att Birgitta Ohlsson fick 5,33 % av folkpartirösterna i sin valkrets (94,67 % röstade på någon annan folkpartist eller angav ingen kandidat alls), Karl Sigfrid fick 0,07% av moderatrösterna i sin valkrets.

För att få en fungerande riksdagsmajoritet tillämpas i den moderata riksdagsgruppen vissa regler. När det gäller ärendehanteringen så diskuteras frågorna och slutligen enas gruppen om ett gemensamt ställningstagande. När gruppen bestämt sig så förväntas alla ledamöter att rösta i enlighet med gruppens ställningstagande. Detta tillvägagångssätt skiljer sig inte från många andra arbetsgrupper (bolagsstyrelser arbetar på liknande sätt). Troligen arbetar de andra riksdagspartierna på ett liknande sätt.

Som moderat riksdagsledamot idkar man sitt inflytande genom att påverka beslutsfattningen i riksdagsgruppen. Lyckas man med det så får man igenom hela eller delar av sina förslag. Rent allmänt kan man väl säga att ju tidigare i processen man för in sina idéer desto större chans har man att påverka utformningen av de slutgiltiga förslagen.

Riksdagsgruppsmötena i alla riksdagspartierna hålls bakom slutna dörrar. Det ger större frihet för alla deltagarna att kunna uttrycka sina personliga uppfattningar i olika frågor. Det bidrar också till att det blir högre till tak. Av den anledningen kommenterar jag inte heller vad enskilda sagt under riksdagsgruppsmötena. Men det finns anledning att lyfta fram ett faktum som inte berörts i rapporteringen om det nu mycket uppmärksammade riksdagsgruppmötet. Frågan om gruppens ställningstagande i voteringen om ”FRA-lagen” hade redan behandlats vid ett tidigare gruppmöte. Gruppens ställningstagande var redan klart.
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

Bushdoktrinen

På söndagarna sänder alla de stora amerikanska TV-bolagen politiska veckokrönikor. ABC:s ”This week” är min favorit sedan snart 20 år. Då hette programmet ”This Week with David Brinkley” och leddes av den legendariske TV-journalisten som lånade sitt namn till programmets namn. Idag leds programmet av den tidigare medarbetaren till Bill Clinton George Stephanopoulos och han gör det mycket bra. Min favorit i programmet är dock precis som för 17 år sedan kommentatorn George Will. I veckans avsnitt svarar den synnerligen kunnige George Will på hur han hade klarat sig om han fått frågan om vad Bushdoktrinen är. Det var befriande att höra hans svar. Jag hade också haft svårt att reda ut exakt vad som avsågs med Bushdoktrinen.

Följ den här länken så kan du se "This Week" direkt i datorn.
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

lördag 13 september 2008

Bra men otillräckligt

Alliansen meddelar idag att man tillskjuter mer pengar till försvaret. Det är bra. Med rätt bryska metoder har nu regeringen lyckats genomdriva en omfördelning från materielanslaget till verksamhetsanslaget. Samtidigt har man stramat åt den ekonomiska kontrollen och uppföljningen. Tillsättandet av en generaldirektör (ställföreträdande myndighetschef) kommande direkt ifrån finansdepartementet och med erfarenhet från försvarsplanering borgar (ingen avsiktlig ordvits) också för ett ökat förtroende mellan finans och försvarsdepartementen. Inom kort redovisar pliktutredningen sitt resultat och jag är hoppfull om att den kommer att ha några riktigt bra förslag. (Läs gärna min rekommendation från 2001). Trots att allt detta är bra är det ändå inte tillräckligt. Jag har framfört det många gånger tidigare såväl här på bloggen, i artiklar som i riksdagen. Sverige behöver även reformera sin säkerhetspolitik. Det borde vara säkerhetspolitiken som styr försvarets utformning. Under cirka tio år har försvaret reformerats för att som en pusselbit passa in i ett försvarssamarbete. Detta har troligen gjorts avsiktligen och med tron om att ett svenskt medlemskap i Nato endast är en tidsfråga. Men Natomedlemskapet kommer inte av sig självt! Efter decennier av indoktrinering att självständig är stark så kommer det krävas rejält med politisk självrannsakan innan opinionen kan vändas. Jämför detta med socialdemokraternas omvändning i EEC/EG-fråga.
SvD Brännpunkt TA YA Kristianstadsbladet SvD
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

fredag 12 september 2008

Bildvalet avslöjar journalisten

När tidningarna skriver om politiker så illustreras ofta artiklarna av fotografier. Valet av dessa är väldigt avgörande för vilken känsla artikeln förmedlar. Idag har flera stora svenska tidningar på sina webbplatser illustrerat sin rapportering om Sarah Palins första stora TV-intervju med stora fotografier. Det är slående hur politiskt vinklade artiklarna kan uppfattas när man ser bilderna.

DN DN:s förstasida Aftonbladet Aftonbladets förstasida SvD

torsdag 11 september 2008

Något för alla

I dagens SvD skriver två gamla kollegor om vad de skulle använda ett ökat försvarsanslag till. Lite känns det som en önskelista där alla får något. Det som saknas i artikeln är en säkerhetspolitik analys. Det är givetvis helt rätt att den saknas, det är inte militärens uppgift att göra den. Men utan en säkerhetspolitisk analys blir de militära resonemangen tämligen ointressanta. Att bygga upp en självständig, allsidig och tillgänglig militär förmåga torde kosta avsevärt mer än de höjningar av försvarsanslaget som nu diskuteras. Jag har tidigare hävdat att det krävs en försvarsbudget i nivå med den franska eller brittiska. Det är alltså inte en framkomlig väg att hålla fast vid en överspelad säkerhetspolitisk inriktning.

Läs även ÖB:s nyhetsbrev som kom ut idag

Tidigare blogginlägg i ämnet

måndag 8 september 2008

Tillfälliga premier sällan bra

Den som har följt den här bloggen vet nog att jag varit mycket kritisk till systemet med miljöbilspremien (du kan läsa mina tidigare inlägg här). Den här typen av belöningar blir ofta mycket populära men de leder inte sällan till att marknaden blir ryckig vilket i längden skadligt. Inför att en premie införs avstannar försäljningen i väntan på att lagen ska träda i kraft. Under tiden premien finns blir försäljningen konstlat hög och når sin topp just innan premien tas bort. Därefter blir marknaden iskall. I värsta fall går marknaden sedan att väntar på att en ny premie ska införas. Allt detta leder till en kostsam ryckighet och den konstlade efterfrågan bidrar också till att prissättningen inte alltid gynnar konsumenten.
När jag håller föredrag om mitt liv i riksdagen så brukar jag lyfta fram just miljöbilspremien. Det är ett populärt beslut som är dåligt. Oppositionens kritik mot förslaget har inskränkt sig till att det borde ha varit högre och mer omfattande. När det gäller avskaffandet av förmögenhetsskatten så förhåller det sig tvärtom. Det är ett beslut som långsiktigt är bra för Sverige, däremot är det inte särskilt populärt opinionsmässigt. Det är detta som är politikens dilemma.
Sydsvenskan SvD DN
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com
Twingly
Andra bloggar om:

söndag 7 september 2008

FRA-debatt i Sandviken

Torsdagen den 18 september klockan 19.00 så ska jag debattera "FRA-lagen" med Mark Klamberg. Tillställningen arrangeras av socialdemokraterna i Sandviken och debatten går som sig bör i Folkets Hus i Sandviken. Du kan läsa mer om debatten på Facebook http://www.new.facebook.com/event.php?eid=23251554577 där du också kan anmäla dig. Piratpartiet har redan skickat ut en inbjudan via sitt Forum till sina medlemmar. http://forum.piratpartiet.se/Topic116874-44-1.aspx

Tar USA täten?

Vi kan inte med säkerhet säga att klimatförändringarna hänger ihop med människans förbränning av fossila bränslen. Men enligt min uppfattning är det tillräckligt mycket som tyder på att så är fallet att det vore oansvarigt att inte agera som om det var säkert. Jag tror dock att det blir väldigt svårt att få mänskligheten att sluta använda fossila bränslen om det inte är ekonomiskt fördelaktigt. Det torde vara mycket svårt att införa globala utsläppsregler eller utsläppsavgifter eller i varje fall att tillse att de efterlevs. Ända sättet att få oljan och gasen att bli kvar under jordskorpan torde vara att ta fram alternativa energilösningar som producerar energin billigare än den rörliga produktionskostnaden för olja och gas.

Den moderata miljöarbetsgruppen säger i sitt senaste utspel att nya bilar endast ska få släppa ut 95 gram koldioxid/km 2020. Jag tycker att det är bra att gruppen säger att detta ska vara krav för hela EU. Det är viktigt att varje land inte inför egna utsläppskrav då detta skulle försvåra och fördyra handeln med motorfordon.

Jag tror att det finns skäl att tro att vi kommer att få se ett mycket snabbt skifte iväg från bensin och diesel som fordonsbränslen. USA vill göra sig av med sitt beroende av Ryssland, Venezuela och arabstaterna. Samtidigt står den traditionella amerikanska fordonsindustrin vid ruinens brant. Ur detta kaos kan det möjligen uppstå nya bilindustrier vars produkter inte utgår från förbränningsmotorn.
SvD

lördag 6 september 2008

Vad säger Piratpartiet nu?

Jag har tidigare framfört åsikten att motståndarna till FRA-lagen är en mycket heterogen grupp. Här finns jurister, journalister, anarkister, liberaler av olika grader samt de mest högröstade, piratpartisterna. Tidigare har Piratpartiet gjort sig mest känt för sin kamp för fri fildelning och sitt stöd för verksamheter såsom The Pirate Bay. I mina öron låter Piratpartiets högljudda försvar av den personliga integriteten synnerligen falskt när man hör hur ledande företrädare för The Pirate Bay besvarar ett mejl från en far som vädjar till dem att ta bort bilder på hans mördade små barn, "Det var ett jävla tjat. Nej, nej och åter nej". Det ska bli intressant att höra hur Piratpartiet kommenterar agerandet från deras nära allierade piratvänner.

SvD DN Aftonbladet

torsdag 4 september 2008

Riksbanken höjer räntan

Sällan har osäkerheten om Riksbankens agerande varit så osäkert som inför dagens räntebesked. Det ekonomiska läget är synnerligen svåranalyserat och olika faktorer drar i helt olika riktningar. Hur som helst kan jag bara konstatera att systemet med en oberoende Riksbank är bra. Nu blir räntan något som regeringen har att förhålla istället för något som man kan styra och manipulera.
Gårdagens beslut, som meddelades idag, innebär att Riksbanken konsekvent fortsätter sin kamp att bekämpa inflationen. Detta innebär givetvis i det korta perspektivet att den svenska konjunkturen utsätts för ytterligare åtstramning men i det långa perspektivet så befäster det förhoppningsvis Sveriges ställning som ett låginflationsland.

SvD DN

Besök hos moderaterna i Vallentuna

Igår besökte jag den moderata partiföreningen i Vallentuna. Det blev ett intensivt och engagerat samtal runt ett stort antal aktuella politiska frågor. Personligen tycker jag att denna typ av möten är ett av de viktigaste inslagen i riksdagsarbetet. En tvåvägskommunikation med medlemmarna borde vara av värde för både riksdagsledamöter och medlemmar. I dag när partiväsendet är på tillbakagång är det extra viktigt att vi håller en nära kontakt med medlemmarna. Under de närmaste månaderna kommer jag att besöka ett antal av länets partiföreningar och bland annat samtala om såväl statsbudgeten som FRA.

Vicepresidentkandidaterna avgör inte valet, men…

Erfarenheten säger att vicepresidentkandidaterna inte har någon avgörande betydelse då väljarna slutligen röstar om vem som ska bli president. Den senaste veckan har det dock en vicepresidentkandidat varit i fokus. John McCains vice Sarah Palin har av diverse anledningar fått mer uppmärksamhet än någon av de två presidentkandidaterna. I morse så höll hon tal när hon accepterade sin nominering vid det republikanska partikonventet och John McCain kommer att få svårt att överträffa henne när det gäller publikovationer. Du kan se hela Sarah Palins tal genom att klicka på bilden här nedan. I veckans avsnitt av ”Den politiska talradion – Dinledamot.se” samtalar jag och Jacob Birkeland om det amerikanska valet. Du finner det programmet och tidigare avsnitt på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:



SvD DN Sydsvenskan Aftonbladet

__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

onsdag 3 september 2008

Den politiska talradion – Dinledamot.se

I morgon spelar vi in säsongens första avsnitt av Den politiska talradion – Dinledamot.se. Sedan starten den 15 november 2007 har det blivit totalt 40 program. Totalt har det gjorts lite drygt 9000 nedladdningar av våra program vilket ger ett snitt på 225 per avsnitt. Från våren 2008 sänder vi dessutom även programmet vi närradiostationen Radio Roslagen som kan höras av dem som befinner sig i Norrtälje kommun.

För att göra det lite lättare för våra lyssnare att lyssna via Internet så har vi dragit igång en särskild blogg enbart för podradion. Adressen är http://dinledamot.wordpress.com och där är det enkelt att starta valfritt avsnitt av programmet.

Under den kommande säsongen avser vi att spela in ett 30 minuters avsnitt varje vecka. Det kan även tänkas att vi då och då genomför någon extrautsändning med anledning av någon aktuell politisk händelse.

I vår strävan att nå fler lyssnare erbjuder vi nu ett enkelt sätt att inkludera radion på din hemsida eller blogg. Om du skickar ett mejl till Jacob Birkeland så förser han dig med instruktioner om hur du kan placera en ”radiomottagare” direkt på din hemsida/blogg.

Vi är också intresserade av att sända vårt program via fler rundradiostationer. Om du har eller vet om någon radiostation som vore intresserad av att sända vårt program så hör av dig till Jacob.

Besök gärna den nya bloggen för Den politiska talradion – Dinledamot.se och lyssna t.ex. på det senaste avsnittet. Det är ett samtal med Jan Segerfeldt som är informationschef för Svenska Riskkapitalföreningen.
__________________________________________
Andra bloggar om: