söndag 30 november 2008

Skillnad på råd och beslut

Nu lyfts återigen Lars Calmfors råd om finanspolitiska stimulanser fram. Många har använt hans DN Debatt-artikel som slagträ i debatten om nya stimulanspaket. Troligen har de som lutar sig tyngst mot Calmfors råd inte läst hans artikel särskilt noggrant. Viktigast är att han i artikeln konstaterar att den föreslagna budgeten innehåller cirka 30 miljarder i finansiell stimulans och att tillkommande åtgärder under 2009 bör vara mindre. Han för sedan ett problematiserande resonemang runt olika åtgärders för- och nackdelar. Om man läser artikeln noga finner man att den i många stycken beskriver förslagen som å ena sidan bra å andra sidan dåliga. Råden är inte så svart-vita som de beskrivs i artikelns rubrik och ingress. Bland de olika stimulansåtgärderna finns det också sådana som han direkt avskriver, selektiva branschstöd t.ex. till fordonsindustrin.

Jag tillhör dem som tycker att det är bra att vi har ett finanspolitiskt råd som utvärderar regeringens politik. Det kan till och med vara lite uppfriskande att de ibland lämnar sina råd i förväg. Däremot så är det regering och riksdag som har att ta de skarpa besluten och bära konsekvenserna av sina åtgärder.

Aftonbladet skriver idag om Swedbanks årliga beräkningar av hushållens ekonomi. Av den framgår det tydligt att det blir mer i plånboken nästa år. Därför är det lite egendomligt att all diskussion just nu handlar om en kärvare privatekonomi och behovet av stimulanser. När lönen betalas ut den 25 januari kommer många att upptäcka att de har mer pengar att röra sig med än de hade i år.

SvD Expressen Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob Birkeland på
Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dock, alla de arbetslösa kommer ha mindre i plånboken nästa år.. Just de grupperna riskerar att halka efter på olika sätt, långt in i nästa högkonjunktur. Att glömma dessa människor, eller tro att vi resten med jobb, kan bära hela lasset, är dumt.
Anders Borg är nog en intelligent människa, om än på sin kant. De beslut han inte tar nu, tar han i vår. Så räkna inte bort oppositionen, utan kom ihåg var du hörde förslagen först.
Den här krisen innebär ett stort undantag. Inte en helt vettig start på en valrörelse.

Anonym sa...

Det finns ingen anledning till panik, finanskrisen är lika naturlig i ett kapitalistiskt system som feber vid sjukdom. Bägge måste läka ut av egen kraft med bistånd av mediciner. Lagda varsel träder i kraft om ett antal månader och den påbörjade arbetslösheten blir ett faktum tidigast första halvåret 2009. Mycket kan hända på ett halvår i den internationella ekonomin vilket gör den klok som har vett att hålla inne med essen till sista spelomgången.