lördag 29 december 2007

John McCain vinner om han får bli republikanernas kandidat

I skuggan av attentatet på Benazir Bhutto i Pakistan så går det amerikanska primärvalet vidare. Den 3 januari hålls den första omröstningen, i Iowa. Nästa stora värdemätare kommer 9 januari då New Hampshire håller sitt primärval. Som jag meddelat tidigare så är John McCain min favoritkandidat. Hans chanser att vinna det republikanska partiets nominering har dock varit små. De senaste veckorna, helt oberoende av mitt den 17 december deklarerade stöd, har dock stödet för McCain ökat kraftigt. Flera tunga politiska analytiker har lyft fram McCain som den mest valbare kandidaten. När man ställer republikanernas och demokraternas ledande kandidater emot varandra i opinionsmätningar så är John McCain den kandidat som klarar sig bäst. Men så fungerar inte det amerikanska valsystemet, för övrigt inte heller det svenska, för att kunna vinna i det riktiga valet krävs det att du blir nominerad av ditt parti. Det är den processen som praktiskt avgörs genom primärvalen, rent formellt utses partiets kandidat vid partikongressen. För att John McCain ska ha en rimlig chans att vinna republikanska partiets nominering krävs att han klarar sig bra i den inledande omröstningen som hålls i New Hampshire (Iowa har ett förenklat valförfarande så det första egentliga primärvalet hålls i NH). Hans kampanj har en tydlig allt eller inget inriktning med målsättningen att komma minst två i New Hampshire. Om detta inte lyckas kommer troligen luften att gå ur hans kampanj såväl organisatoriskt som ekonomiskt. Här nedan finner du lite länkar till såväl svensk som amerikansk bevakning av valet och John McCain.

Aftonbladet Rasmussen Report New York Times
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly intressant

Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, McCain förstärkar sig och det är bra. Republikaner däremot har bara till 30 percent bestämt sig vilken av deras ca 7 kandidater de stödjer. M a o vad som helst kan hända. Glädjer mig att Gulliani fortsätter tappar mark. På demokratiska sidanharca 60 per cent fastnat för en av deras ledande kandidater. Det bli svårt för någon att rubba Hillary...

Anonym sa...

John McCain blir 72 år gammal och med förlov sagt och utan att vilja bli beskylld för vad som populärt kallas 'åldersracism' är det inte en merit i sig på 2000-talet, tycker

Helge Stumm

Göran Pettersson sa...

Jag håller med om att han hade varit en ännu starkare kandidat om han hade varit yngre. Men faktisk ålder är inte allt. Den mycket framgångsrike amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan var hela 80 år när han avgick 2006. Ronald Reagan fyllde 70 det år han tillträdde som president.

Anonym sa...

Jag sa inte att ålder är allt men att det inte är en merit i sig. Alan och Ronald i all ära men årgång 1946 som t.ex. Kungen, Bill Clinton och jag känns väl inte sååå superfräscha idag jämfört med för 10-12 år sedan?? (Majestätsbrott????)

Helge Stumm