fredag 9 oktober 2009

Pris i förskott

Vanligtvis brukar Nobelpriset delas ut rejält i efterskott då man verkligen blivit säker på att insatserna var av bestående värde. När det gäller fredspriset har det väl dock tummats en del på den saken. I år tycker jag att den norska nobelkommittén tagit det hela ännu ett steg längre. Visserligen har Barack Obama många vackra ambitioner men det känns som om priset är utdelat i förskott. Är det måhända så att de stackars norrmännen har gått i kändisfällan? Utdelningen av fredspriset har mer och mer blivit ett jippo med en massa inbjudan kända artister. Har man genom dagens utnämning säkrat de allra största artisterna till utdelningen i Oslo?
SvD DN Aftonbladet Expressen

6 kommentarer:

Gail Watt nya (m) sa...

Men det kan ligga nåt i att ge det till Obama som inger "hope" runt om i värld som ingen annan stormakts eller även lilla makts politiker har kunnat ge oss tidigare.

Möjligen kommer det skada honom inrikes mer än det gagnar... vi säker kan förvänta en lysande tal när han tar emot som kanske också "puffa" sakerna framåt.

Staffan Strömbäck sa...

Dagens slogan:
Om Obama kan få Nobelpriset - ja, då är allting möjligt. Tänk positivt!

PS En kollega fick mail från en amerikansk affärsbekant och statstjänsteman: "Firar ni 1:a april på hösten i Skandinavien?"

Hur svarar man på det, utan att det uppfattas som att man misskrediterar den amerikanske presidenten?

PPS Det sägs att Obama inte har gjort något för att få priset, men han har faktiskt organiserat socialt arbete i Chicago. Tänk, jag är ju ordförande i socialnämnd.

PPPS Någon som har adressen till Stortinget i Oslo?

Gail Watt nya (m) sa...

Jo du kan svara med vad en amerikansk vän sa till med:

Obama attempts to bring the Olympics to Chicago. Response: YEAAAAA! Big news II: Obama wins the Nobel Prize. Response: BOOOO! Does that make sense?

Hans J sa...

"The Nobel Committee makes its selection on the basis of nominations received or postmarked no later than February 1 of the year in question. Nominations which do not meet the deadline are normally included in the following year's assessment. Members of the Nobel Committee are entitled to submit their own nominations as late as at the first meeting of the Committee after the expiry of the deadline."

Källa: Nobelkommittén
http://nobelpeaceprize.org/en_GB/nomination_committee/who-can-nominate/

Så nominering måste ske senast FÖRSTA FEBRUARI - Obama blev president 20 JANUARI. ELVA dagar innan sista dagen för nominering! (teoretiskt kan alltså någon i Nobelkommittén nominera vid första mötet därefter)

Göran Pettersson sa...

Jag tycker dock att Barack Obama hanterat utnämningen på ett bra sätt. Det är ju trots allt inte han som bett om att få priset.

Torsk sa...

Gladast blev nog kineserna. Ett nobelpris till välförtjänte Hua Jia skulle satt fokus på ett Kina som långt ifrån uppfyller kraven på anständig behandling av sina medborgare.

Varför inte ett nobelpris till Mehdi Ghezali?