onsdag 16 september 2009

Bildt befriande tydlig

Jag har många gånger stört mig på svenska massmedias okritiska ställningstagande för svenska medborgare som häktats och dömts utomlands. Ofta redovisas fallen väldigt ensidigt och förståelsen för andra länders rättsväsende är ofta mycket begränsad. Likaså verkar det nästan vara regel att svenskarna döms helt felaktigt. Jag tycker att det var befriande att utrikesminister Carl Bildt inte tänker sätta frigivandet av "pakistanresenärerna" högst på sin prioteringslista. Dessa personer har redan en gång i sina relativt unga liv förhandlats ut ur fängelser där de suttit misstänkta för terrorism. Att advokaten och fd riksdagsledamoten Peter Althin är upprörd på utrikesministern snarast stärker mig i min uppfattning att Carl Bildt gör rätt.
DN SvD Aftonbladet Expressen

12 kommentarer:

Anonym sa...

Se där ja... en folkvald till som vågar stå för sin åsikt! Kan det bli flera? Hur många? Har den politiska korrektheten blåst över? / Il Padre

Oscar sa...

Herregud!

Du har uppenbarligen ingen som helst förståelse för rättsstatens grundläggande principer.

Att anklagas och dömas för ett brott i en rättvis rättegång innan man slängs i fängelse är något som man aldrig kan tumma på. Det handlar inte alltid om att "få ut någon ur fängelse" utan i dessa fall om att kräva en prövning/dom eller att de släpps, i enlighet med rättsprinciper i hela västvärlden.

Sedan är Sverige långt ifrån det land som arbetar mest för att "få hem" sina medborgare. USA och nu senast Norge är goda exempel på hur detta sköts regelmässigt av västländer. Det Althin vill ha sagt är att Sverige har vissa skyldigheter gentemot sina medborgare, som inte har att göra med politiska prioriteringar utan som följer av folkrättsliga principer och lag.

Att sedan förhandla om att få ut folk efter att de lagligen dömts - det är politik, och där kan Bildt göra som han vill. Men att kräva att grundläggande mänskliga rättigheter följs är inget man kan "prioritera bort".

Jag blir beklämd av att en person med dina åsikter kan sitta i Riksdagen. Ditt partis klassiskt borgeliga/liberala krav på en rättsstat som respekterar medborgarens rättigheter (som USA väl försvarar exempelvis) verkar du helt ignorera. Skrämmande!

Anonym sa...

Peter Althin har i alla fall nu hjälpt mig att definitivt ta steget över från Kd till M. Karln gör mig kräkfärdig.

Chris sa...

Moderaterna har min röst även i nästa val! Skönt med en person som kan säga rakt ut vad flertalet svenskar tycker och känner! Tummen upp! Bildt rockar!

Joakim sa...

Bra av Bildt. Och du Oscar, du kan ju ta hem alla jävla terrorister och kriminella till dig eftersom du verkar älska dem så mycket. Eller vänta du är en av dem som vill att alla andra ska göra saker medans du skriver alla på näsan.

Anonym sa...

Ja det gäller att förvalta skattepengarna på rätt sätt!
Skall inte vi andra få lite av kakan ochså?//Rockolga

Anonym sa...

tack för din blogg. jag gillar som du Bildt, han är slipad nog för att våga sig på ett meddelande som sänder helt rätt signaler utan att säga det 100% rakt ut. Skönt att det sitter lite vanligt folk i riksdagen och inte bara pol.mag. människor som pratat sig fram till en riksdagsplats och sitter och tycker saker utan att själv behöva ta ansvar för det.

AG sa...

"befriande tydlig"? snarare unken populism som lämnar ett frågetecken över hur bildt (och göran petterson för den delen) egentligen ser på grundläggande rättsprinciper. reinfeldt och borg gör ett bra jobb, men såna här attityder gör att man ändå aldrig kommer rösta på moderaterna.

AG sa...

re: anonym
jo du, du tycker det är bra att bildt antyder saker utan att säga det rakt ut, samtidigt som du inte gillar politiker som tycker saker utan att behöva ta ansvar för det. finn ett fel...

AP sa...

Bildt sa att detta inte var ett högprioriterande fall. Inte att UD inte skulle hjälpa alls. Det finns en klar skillnad. Det betyder inte att det handlar om brist på "grundläggande mänskliga rättigheter" som någon här uttrycker det. En del vill verkligen tolka allt nattsvart eftersom man tydligen har en egen politisk agenda. Argt och korkat i överkant!

Anonym sa...

Tack Göran för att du vågar vara rakryggad och inte viker dig för den politiska korrektheten!

Jag har ofta velat mellan Kd och M, men Ella Bohlins förmyndarmentalitet och Peter Altins och Gustaf von Essens daltande med kriminella gör att jag alltmer lutar åt M. Och vågar du fortsätta stå för dina åsikter kanske du kan föräras med mitt kryss!

Peter

Ps Du Oscar, klassiskt borgerliga värderingar är konservativa. Liberala värderingar är vänster.

Göran Pettersson sa...

Tack för alla kommentarer. Givetvis ska Sverige bevaka att de mänskliga rättigheterna följs. Men det jag vänder mig mot är att vi i Sverige har väldigt lätt att utgå från att en svensk medborgare som grips utomlands är oskyldig.