lördag 19 september 2009

Därför gillar jag jobbskatteavdraget

Idag meddelade så slutligen regeringen det som varit på gång under en längre tid, det fjärde steget i jobbskatteavdraget. Jag tycker att jobbskatteavdragen är en förträfflig politik. För att kunna möta framtidens utmaningar så gäller det att alla som kan är med och bidrar genom eget arbete. Jobbskatteavdrag ökar incitamenten för att förvärvsarbeta. Den gamla devisen att den som arbetar inte ska behöva bidrag håller på att uppfyllas. Jag brukar ofta beskriva samhället som en vagn. För att vagnen ska kunna komma framåt krävs det att några drar. Ju fler som är med och drar istället för att sitta på vagnen desto bättre går det. Alla behöver inte orka dra lika mycket men bara att någon kliver ned från vagnen och går vid sidan om underlättar. Jobbskatteavdraget bidrar till att fler är med och drar. Dessutom har egenförsörjningen ett antal andra positiva effekter. Självkänslan ökar hos den som försörjer sig via arbete. Likaså fås ett positivt socialt nätverk om man har arbetskamrater.

Nu blir det intressant att höra vad Socialdemokraterna säger på måndag. Kommer de att fortsätta klaga på jobbskatteavdragen? Hur kommer deras alternativa budget att se ut när den presenteras senare i höst? Kommer de att slå vakt om rollen som bidragspartiet?

DNSvDAftonbladetExpressen

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jävla vänsterpartiet moderaterna!

Hur i helvete kan ni göra något innan ni sänker värnskatten! Inför platt skatt och lika för alla, även pensionärer och sjuka.

Göran Pettersson sa...

Att skapa ekonomiska incitament för att gå från bidragsberoende till förvärvsarbete är prioriterat högre än sänkt marginalskatt. Men borttagandet av värnskatten och därigenom sänka marginalskatten kommer högt på listan. När det gäller platt skatt anser jag att det inte är rimligt när man har ett skattetryck som vi har. Jag bedömer att vi skulle behöva komma ned till ett skattetryck runt 30 % för att det skulle vara realistiskt att ha en platt skatt. För pensionärerna är det viktigt att de i yrkesverksamålder arbetar därför är det rätt att ha ett jobbskatteavdrag.

Per Hagwall sa...

Tja, Socialdemokraterna brukar ju säga ja till alla jobbskatteavdrag utom det senaste...

Anonym sa...

Alliansen tar miljarder från pensionärer som har knegat i 40 år eller mer. Man tror att det ska öka viljan att jobba. Hur?

Sossarna kommer självklart inte att återställa skatten för pensionärerna. De gillar att få in skatt till bidrag, bistånd och invandring.

Det finns bara SD som tänker på pensionärerna.

Göran Pettersson sa...

Det har inte tagits några pengar från pensionärerna. Sedan valet 2006 har de fått sänkt skatt. Jobbskatteavdraget gäller de som förvärvsarbetar, det är till stor del finansierat genom åtstramat bidragssystem samt större avgiftsfinansiering av arbetslöshetsförsäkriningen.