söndag 10 februari 2008

Finns det substans bakom de fantastiska talen?

Demokraternas primärvalskampanj utvecklar sig till en holmgång av klassiskt snitt. Partietablissemangets kandidat Hillary Clinton står mot utmanaren Barack Obama. Utmanaren har fått stöd från ett antal avhoppare såsom Ted Kennedy och blir ett allt större hot mot favoriten. Demokraterna står nu inför ett stort dilemma. Vid konventet i slutet av augusti är det möjligt att ingen av kandidaterna har vunnit en majoritet genom valen. I så fall kommer avgörandet att fällas av de många superdelegater som demokraterna har. Detta är ledande partifunktionärer som själva kan välja vilken kandidat de ska välja. Om Barack Obama har vunnit fler delegater än Hillary Clinton men superdelegaterna ändå väljer Clinton till partiets kandidat tror jag att demokraterna kommer att få svårt i presidentvalet.

Jag har nu hört Barack Obama tala till sina anhängare tre gånger. Han har en fantastisk förmåga att trollbinda sina åhörare. Men från att blivit mycket imponerad första gången börjar jag nu bli alltmer skeptisk. Finns det någon substans bakom det fantastiska talet? Igår så avvek talet lite från tidigare versioner. Obama talade direkt om vad han skulle utföra under sin första mandatperiod som president. Det blev en önskelista som skulle ha fått jultomten utbränd. Det verkade inte finnas någon begränsning för en amerikansk presidents makt.

Obama seglar nu i stark medvind. Det förekommer nu många opinionsundersökningar som visar att han skulle vinna över John McCain om de ställdes mot varandra i presidentvalet. Men det mycket lång tid kvar till presidentvalet i november. Om Obama ställs mot John McCain får han vara beredd på att det inte kommer att räcka med hänryckande tal. Hans politiska förslag kommer att granskas och värderas.

Mycket talar för att Barack Obama kommer att vinna en majoritet av delegaterna i de primärval som avgörs på tisdag (Maryland, Virginia och District of Columbia). Om majoriteten blir mycket stor är det är inte omöjligt att detta skapar en dominoeffekt som gör att Hillary Clintons kampanj hamnar i brygga.
SvD Aftonbladet DN
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om:

8 kommentarer:

Anonym sa...

Fråga: Har du kollat in hans förslag på hans hemsida? Nog har ha ideer alltid. Sen kan han inte rå för att han är en bra talare?

Göran Pettersson sa...

Obama har gott om idéer men vad jag ifrågasatte var realismen. När Bill Clinton blev vald 1992 så skulle Hillary Clinton "fixa" sjukförsäkringsfrågan, hon gick bet på det. För att få igenom sina förslag måste presidenten kunna arbeta tillsammans med Kongressen. Då krävs inte bara idéer utan även politisk kompetens och erfarenhet.

Anonym sa...

Å andra sidan verkar det väl inte helt logiskt att låta Hillary Clinton "fixa" sjukförsäkringsfrågan när hon redan har misslyckats en gång?

"Politisk kompetens och erfarenhet" - är i så fall Hillary Clinton rätt person? Hon har suttit i senaten längre än Obama, men den senare kom in i Illinois delstatsförsamling redan 1997 och har alltså längre erfarenhet av att inneha ett politiskt valt ämbete än vad Clinton har.

Anonym sa...

Obama har charm men är otestad och utan substans. Om Hillary var en man eller Obama en kvinna med samma erfarenheter vore det inte en tävling. Clintons är inte perfekta, men det är mer förutsägbart vad som väntar. Obama kan bli ok, men också katastrof. Tyvärr är USA inte redo att rösta för en kvinna. Hillary representerar det traditionalla demokraterna. Läs Questions for Dr Retail av David Brooks in NYTimes

Göran Pettersson sa...

Lagstiftning i Washington DC är en särskild konst. Dels beror presidentens möjligheter på om hans parti har majoritet i representanthuset och senaten. vidare har det att göra med hur pass starkt mandat han har. När valet kommer närmare blir det intressant att följa utvecklingen både på kongress- och senatsvalen.
Min egen favoritkandidat är John McCain. Som senator har han varit bra i att söka breda uppgörelser. Huruvida detta skulle vara en fördel för honom om han blev president är svårt att säga.

Anonym sa...

John McCain - känd för sitt häftiga humör. Senator Thad Cochran, en partikamrat som känt honom i mer än tre årtionden, har nyligen sagt att tanken på McCain som president sänder en kall rysning längs hans ryggrad. McCain är också 71 år, vilket kanske inte är helt optimalt.

Göran Pettersson sa...

Det finns många faktorer att ta ställning till när man väljer en president. Åldern är givetvis en faktor. Ronald Reagan var något år yngre än John McCain när han blev vald och han satt åtta år. Alan Greenspan tjänstgjorde som centralbankschef tills han var närmare 80. När det gäller humöret så blir det väl till att välja en passande stabschef. En av USA:s mest framgångsrika presidenter (JFK) hade svår värk och behövde smärtstillande mediciner. Trots det hanterade han en akut kris, Kuba-krisen, på ett mycket bra sätt. En annan framgångsrik president (FDR)tillbringade en stor del av sin tid i rullstol

Anonym sa...

Hur framgångsrik JFK var som president är omdiskuterat. Bay of Pigs var ett fiasco som hade en roll i att skapa Kubakrisen. Svårigheten för McCain är att han behöver de konsertiva, men om han går dem tillmötes förlorar han de oberoende, vilket är ett problem särskilt mot Obama.