Jag har just läst igenom protokollet från Riksbankens senaste penningpolitiska möte. Det var en ovanligt svår beslutssituation. I ena vågskålen så fanns det höga kapacitetsutnyttjandet tillsammans med inflationen och framförallt inflationsförväntningarna. I den andra vågskålen fanns den globala finansiella oron med dess konsekvenser. Direktionen var oenig i sitt beslut. Vice riksbankscheferna Lars Nyberg och Irma Rosenberg reserverade sig mot höjningen av reporäntan och den penningpolitiska rapporten och dess huvudscenario.
Imorgon har vi i finansutskottet en offentlig utfrågning av riksbankschefen Stefan Ingves. Jag tror att utfrågningen kommer att kretsa runt riksbankens kommunikationspolicy och faktumet att marknaden blev så pass överraskad av beslutet. Vidare är det möjligt att oppositionen kommer att försöka få riksbankschefen att skylla räntehöjningarna på finanspolitiken. Det är dock något svårt att se finanspolitiken som expansiv när det har blivit mer lönsamt att arbeta än att låta bli. Dessutom har staten gjort ett överskott på över 100 miljarder under 2007 vilket väl knappast är ett tecken på att man varit expansiv.
Utfrågningen går att följa via riksdagens webb-TV.
Riksbankens protokoll finns på deras hemsida.
Ekonominyheterna DN
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om: politik finanspolitikpenningpolitik
måndag 25 februari 2008
Svårbedömt läge gav oenig direktion
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Fler i arbete betyder inte ökande inflationsrisker. Tvärsom, innebär fler i arbete minskande inflationsrisk. Om färre arbetar blir utbudet av varor och tjänster mindre med den påföljden att penningvärdet, allt annat lika, minskar.
Skicka en kommentar