SvD skriver om att USA försvarsmakt har tvingats sänka kraven på de soldater de rekryterar. Gissningsvis kommer detta att dra igång den svenska debatten om värnpliktssystemets fördelar. Det man dock måste beakta är att USA:s försvarsmakt nu i sex år utkämpat två större väpnade konflikter, Afghanistan och Irak. Dessutom är den kravnivå man nu gör avsteg ifrån mycket hög. En stor andel av de värnpliktiga som vi accepterade i Sverige under allmänna värnpliktens dagar skulle inte fylla kraven för antagning till USA:s försvarsmakt. Likaså var de krav som ställdes på amerikanska värnpliktiga under Vietnamkriget lägre än de krav som tillämpas idag. Jag och Jacob kommer om ett par veckor att besöka amerikanska marinkårens utbildningsdepå för grundläggande soldatutbildning, Parris Island. Efter det besöket kommer vi att kunna ge en förstahandsrapport om statusen på soldatmaterialet.
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.libsyn.com
Twingly
Andra bloggar om: politik
tisdag 22 april 2008
Högre krav än under Vietnamkriget
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Jag håller med om att det vore bra att införa en yrkesarmé i Sverige. Skulle det vara några större skillnader från i dag, utom att soldaterna går under kontrakt i stället för en plikt? Vi har ändå en väldigt begränsad armé, och de som tas ut till den vill i de allra flesta fallen vara med.
Jo en yrkesarme skulle nog fungera idag då vi endast har fredsbevarande styrkor på schemat.
I en mörkare tid med blodiga insatser i närområdet kanske frivillgheten sjunker och rekryteringen blir svårare. För att inte tala om vad som händer med frivillgheten då det faktist blir krig på riktigt...
Utan att fokusera på debatten om invasionen av Irak som man kan ha många åsikter om, jag är själv principiellt för att kunna störta diktatorer utifrån som sista åtgärd, men USA:s hantering både före och efter invasionen i Irak har ju varit usel.
Det som SvD dock inte skriver om i artikeln är att USA ännu har förbud för öppet homosexuella och bisexuella att jobba inom försvaret. Det senaste decenniet har närmare 10 000 människor blivit avskedade från försvaret för att de har förmåga att älska någon av samma kön. En del av dem har haft expertkunskaper, kunnat tala arabiska etc. Någon sa träffande att för Bush är kriget mot homosexuella viktigare än kriget mot terorismen. Allt fler i USA, även militärer, framhåller att policyn skadar USA:s försvarsintressen.
Och nu skaffar man istället dömda fd kriminella. Hyckleriet blir totalt.
Presidentvalet i höst blir avgörande för vilken policy som ska gälla. Vinner McCain så har han sagt att förbudet för öppet homosexuella och bisexuella att jobba i försvaret ska vara kvar. Både Obama och Clinton har tydligt lovat att avskaffa förbudet.
Det är idag bara tre NATO-länder som inte tillåter homosexuella att jobba inom försvaret, USA, Grekland och Turkiet. Situationen i Grekland är något otydlig. I Europa i övrigt så har även Vitryssland förbud mot homosexuella i försvaret.
Det är ungefär som om Frankrike skulle sagt att judar inte får jobba i försvaret eller Tyskland sagt att muslimer inte får göra värnplikten.
Att fritt välja yrke är en mänsklig rättighet. Bush, McCain och högern i USA respekterar inte mänskliga rättigheter när de vill behålla den diskriminerande policyn. Det måste svenska politiker, inklusive du Göran som riksdagsledamot, tydligt säga i kontakter med USA:s regering.
Bengt Held
Liberal
Göran Petterson, moderat riksdagsledamot.
"Jag och Jacob kommer om ett par veckor att besöka amerikanska marinkårens utbildningsdepå för grundläggande soldatutbildning, Parris Island. Efter det besöket kommer vi att kunna ge en förstahandsrapport om statusen på soldatmaterialet."
Även då är det givetvis mycket viktigt att du framför att det är oacceptabelt att förbjuda öppet homosexuella inom försvaret. Den nuvarande policyn kalls för "Don´t ask, don´t tell".
Även om det inte är försvarsanställda som avgör lagarna så lyssnar politiker på vad folk inom försvaret säger om policyn. Idag är det olika åsikter inom USA:s försvar, flera fd centrala militärer har fördömt USA:s nuvarande diskriminerande policy. Medan USA:s försvar idag officiellt ännu stöder policyn.
Du är riksdagsledamot för ett parti som nu är tydligt homovänligt. Att då vara tyst om allvarlig diskriminering "eftersom vi har så mycket annat viktigt att tala om" är givetvis helt fel.
Så mitt råd till dig Göran är att när du beökser Parris Islan. Ask and tell!
Bengt Held
Skicka en kommentar