lördag 5 februari 2011

Matematik och Lyckoslanten

Finansinspektionen utreder vad som kan göras för att öka befolningens kunskaper om privatekonomin. Jag tycker att det är mycket bra. Det blir lätt en överdriven fokusering på statens finanser men samhället är mer än staten. FI har nu kommit fram till att bristande matematikkunskaper har en menlig påverkan på förmågan att sköta privatekonomin. Det låter rätt rimligt. Dock minns jag historien om klassåterföreningen då det var grabben med underkänt i matematik som blivit miljonär. På klasskamraternas fråga hur detta hade varit möjligt svarade han. Jag köper in saken för 100 kronor och sedan säljer jag dem för 200 kronor och på de 10 % klarar jag mig väldigt bra.

Hur som helst. Det är bra att matematikkunskaperna eller snarare bristen därav uppmärksammas. Som huvudman i en av Sveriges fristående sparbanker, Roslagens Sparbank, kan jag också med glädje konstatera att en modern version av min barndoms Lyckoslanten finns tillgänglig på banken. I den finns till och med den gamla "Spara och Slösa" som tecknad serie.
DN SR

4 kommentarer:

Nina Söderström/Mats sa...

Kul matte-exempel

Själv brukar jag berätta för eleverna att "Ingo" blev miljonär efter att i tuffa förhandlingar inte nöja sig med 1/3 av intäkterna. Fick han inte minst 1/4 vägrade han boxas.

Annars rättfärdigas matematiken alltför ofta av pragmatiska motiv.

Den praktiska nyttan är inte fy skam. Men att man ÖVAR SIG ATT TÄNKA, klart och logiskt är ingen dålig bieffekt.

Hälsning
Mats Wilzén (MP)

Anonym sa...

Som tur är kan ju alltid våra välutbildade riksdagsmän ställa upp med lite matematikundervisning på hög nivå, om någon skulle vara oklart tex. i procenträkningens ädla konst...

http://www.youtube.com/watch?v=ZIgJDigHHhY

Bakgrunden, ifall någon missat:

http://www.youtube.com/watch?v=IPEPu4zoIz4

Markus Berglund, webredaktör Roslagens Sparbank sa...

Du är varmt välkommen in på ditt närmsta sparbaknskontor för att hämta ett nummer varje gång det kommer ett nytt Göran.

Markus "LAKE" Berglund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.