lördag 5 februari 2011

Uppfriskande med skattepolitisk debatt

Politik är ingen exakt vetenskap. I vissa stycken påminner den om krigsvetenskapen. Utfallet påverkas inte bara av vilka faktiska åtgärder man genomför utan även utav ledarskapet som utövas och hur åtgärderna förklaras och drivs igenom. Politiken i en demokrati innehåller också funktionen att man endast kan genomföra sina idéer om man får stöd från väljarna vid val. Ekonomi är en annan icke exakt vetenskap. Förvisso forskar nationalekonomer och samlar in data för att styrka sina teser. Men även här spelar många saker in förutom det vidtagna åtgärderna. Detta gör ekonomisk politik till en konst. Ekonomisk politik handlar dessutom inte bara om att maximera ekonomins storlek. Även andra faktorer som påverkar samhället beaktas.

Jag hoppas att få vara med och fortsätta att bidra till utvecklingen av Sverige och den ekonomiska politiken. Det jag skulle vilja se inom skattepolitiken är reformer som ökar människornas egen makt. För det första gäller det inkomstskatten, jag vill se en fortsatt satsning på jobbskatteavdrag så att de allra flesta kan försörja sig på sin egen lön. Den som arbetar ska inte behöva leva av bidrag. En annan viktig reform när det gäller inkomstskatten är att sänka marginalskatterna. Därför borde beloppet när man börjar betala statlig inkomstskatt respektive värnskatt höjas (33000/mån respektive 47000/mån). Jag tycker att de två reformerna är högre prioriterade än ett slopande av värnskatten.

En annan reform jag skulle vilja se är en sparreform. Idag premierar skattesystemet lånefinansiering och bestraffar sparande. Jag skulle vilja att vi succesivt ändrade på detta. Ränteavdragen borde gradvis minska samtidigt som sparande borde premieras. Kanhända kunde vi införa ett grundavdrag för inkomst av kapital, t.ex. kunde de första 10 000:- varje år vara skattefria.

För någon månad sedan hade jag nöjet att samtala med ordföranden i riksdagens skatteutskott om svensk skattepolitik. Du kan lyssna på samtalet med Henrik von Sydow om du följer den här länken http://traffic.libsyn.com/dinledamot/2010-12-20_HvS.mp3

Här är också en liten videosnutt med Henrik, tyvärr blev ljudet lite lågt.


SvD
Bloggar: Jesper Svensson Pia Kent Persson

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Ja skatterna är alltid i ropet.
Men varför beskattar man inte vinster poå spel och dobbel. I USA spelar man lotto och uppvisar vinster på ibland 100 milj USD.
Skall man hämta ut en sådan vinst är den netto betydligt mindre.
Vad skulle hända om vi hade skatt på LOTTO t.ex. 25%.
Folk skulle inte sluta spela av den anledningen . Men kanske Svenska Spel är oroliga för att få konkurrens av andra spelbolag.
Men skatten skulle stanna i Sverige. Det är väl inte Regeringen som vill skydda Svenska Spel-eller?