torsdag 3 februari 2011

Så ska det låta!

Finansminister Anders Borg slår på dagens Brännpunkt ett slag för en oberoende granskning av finanspolitiken. Jag tycker att det är mycket bra. Det är viktigt att regeringens politik granskas inte bara politiskt. Finanspolitik är allför viktigt för att utan granskning överlåtas till oss politiker. Särskilt viktigt är det att långsiktigheten i finanspolitiken granskas. Bara för att politiken fungerar bra för tillfället behöver inte innebära att den är långsiktigt hållbar. Inom politiken så sker ofta belöningen (väljarstödet) för de kortsiktiga effekterna. Därför är det viktigt att vi har oberoende granskare som lyfter fram de långsiktiga effekterna.

Jag är som sagt mycket nöjd med dagens utspel från finansministern. Utspelet är inte bara bra det visar också på Anders Borg förmåga att lyssna på argument och inte låsa fast sig vid initiala ställningstaganden.

SvD DN SvT

2 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Ja vår Finansminister vet vad han vill. Får igenom det också.
Nordea är morgondagens karamell.
Han har naturligtvis räknat på nuvarande intäkter ,som blir lägre på sikt. Pengarna han får för första potten av aktier skall enligt uppgift gå till att betala av på de vi har lånat från andra länder. Förmodlgen hamnar bankens huvudkontor i Helsingfors.

Göran Pettersson sa...

Det är bra att statens roll renodlas. Staten ska sätta spelreglerna för marknaden och svara för tillsynen. Då är det lämpligt att staten själv inte samtidigt är en aktör på samma marknad.