lördag 16 maj 2009

Hellre frisk och rik än sjuk och fattig

Igår redovisades utredningen om försvarets stödmyndigheter. Debatten på tidningarnas internetsidor har varit intensiv men också något förvirrad. Många debattörer har helt bortsett från att utredningen behandlar ett nollsummespel. Det har inte rört sig om huruvida man ska reducera eller ej utan vilken balans man för en fast kostnad ska ha mellan den operativa verksamheten och stödverksamheten. Det blir lite som att jämföra en bil med ett högt pris med en med lågt pris och konstatera att den med högt pris är bättre utan att beakta ekonomin. Det är en korrekt slutsats men en slutsats av ringa värde. Om det skulle vara så att försvaret blev sämre av att man satsade mer pengar på en stödmyndighet då vore det väl väldigt illa i utgångsläget.

2 kommentarer:

B sa...

"Det blir lite som att jämföra en bil med ett högt pris med en med lågt pris och konstatera att den med högt pris är bättre utan att beakta ekonomin." Vad säger den kommentaren Göran? Vi kan ju inte köra en Skoda Felicia genom Afghanistans öken, där måste vi ha en terrängbil. Dyra bilar kostar mer, FÖR att de är bättre och kan användas på ett kvalitativt bättre sätt och förhoppningsvis håller de dessutom längre. Frågan är ju hur mycket vi kan skära och omstrukturera vårt försvar och fortfarande ha operativ verksamhet som håller någon som helst kvalitet. Debatten om ett ev framtida AVF försvar försvinner oxå här, för att genomföra detta behövs FHS, Pliktverket (om än under annat namn då) och FOI. För jag kan lova att kompetensen till att genomföra den förändringen finns inte på Lidingövägen, även om den kanske borde göra det.

Har ni politiker frågat Sv folket vad de vill? Det känns som flera med er tappar fotfästet, ni kan inte bara som du hänvisar till utgå från egna erfarenheter/meriter det är ett väldigt dåligt forskningsurval.

Anonym sa...

Och vilken kompetens för övergång AVF har byggts upp inom FHS och FOI???
Svenska försvarsmyndigheter sitter fast i gamla tanke- och meriteringsstrukturer. Det behövs göras någonting radikalt för att en verklig nyorietring skall ske.
Rädda över de friska skotten i resp verksamhet och avveckla överbygganden (och den plagierande professorn på FHS bör naturligtvis inte anställas i en nyskapad myndighet. En detalj förvisso, men en viktig sådan.)