fredag 15 maj 2009

Så blir mandatfördelningen

Idag redovisas två olika opinionsundersökningar, Novus och Demoskop, inför Europaparlamentsvalet 7 juni. Resultaten är radikalt olika. Osäkerheterna i dessa mätningar är mycket stora bland annat på grund av att valdeltagandet är lågt och osäkert. Jag har ändå roat mig med att räkna ut vilken mandatfördelning det skulle bli om dessa prognoser blev det slutliga valresultatet.

I undersökningen från Novus får Moderaterna 25,9 % vilket skulle ge 5 mandat (vi har 4 idag). I undersökningen från Demoskop får Moderaterna 36,4 % vilket skulle ge 7 mandat. Det kommer troligen att bli en mycket spännande valvaka för många av kandidaterna. Om man dessutom beaktar möjligheten till personval blir frågan om vilka som vi skickar till Bryssel ännu öppnare. För en moderat kandidat att bli inkryssad kommer det krävas mellan 35 och 50 000 röster beroende på vårt valresultat och valdeltagandet. Det är många kryss men jag bedömer att ett antal av våra kandidater har potentialen att bli personvalda.
Expressen SvD

2 kommentarer:

Niklas Starow sa...

Du kanske känner till att nätverket förordar en moderat röst att hamna på Christofer Fjellner.

Om inte kan du se hela listan här:

http://svartmandag.blogspot.com/2009/05/pressrelease-natverket-svart-mandags.html

Hardum sa...

Jag tycker att det kanske inte är en så stor idé att kolla på opinionsundersökningar, folk orkar oftast inte satsa på att fylla i dom orentligt. Man orkar kanske svara på de första frågorna men mot slutet kan svaren vara långt ifrån vad man faktiskt själv tycker - för att man inte orkar läsa frågorna ordentligt, eller inte orkar tänka efter.En bra sida som lönar sej att testa är: www.hastighetstest.tk