måndag 31 mars 2014

Nu testas ledarskapet i Europa



EU upplever nu en säkerhetspolitisk utmaning vars motsvarighet vi inte upplevt sedan kalla krigets dagar. Mitt i denna kris genomgår en av unionens största medlemsstater en regeringskris. Vi får vara tacksamma att vi och Tyskland har två av unionens mest rutinerade såväl regeringschefer Reinfeldt och Merkel som finansministrar Borg och Schäuble. Nästa vecka samlas Internationella valutafonden (IMF) för sitt vårmöte i Washington. IMF har en central roll i stabiliseringen och utvecklingen i Ukraina och därigenom i hela Europa. För att detta ska lyckas behövs ett starkt transatlantiskt ledarskap. Jag kommer nästa vecka att återkomma med direktrapporter från Washington där jag deltar i parlamentarikerdelen av vårmötena.

fredag 28 mars 2014

Abborrbacken kvar innan målgång


Flera medier rapporterar om de senaste opinionsundersökningarna, TT under rubriken brant uppförsbacke för Alliansen. Opinionsläget sex månader före valdagen har förvisso likheter med sista milen på Lidingöloppet men vi som sprungit ett antal Lidingölopp vet att med lite extra saltgurkeintag vid Grönsta gärdet övervinns även Abborrbacken och målet nås. För Alliansen är uppgiften att fram till valdagen öka med 11,8 procentenheter. Huvuddelen av dessa väljare utgörs troligen av väljare som röstade på ett alliansparti 2010 men idag uppger att de är osäkra när de blir tillfrågade av opinionsinstituten. Den andra betydande delen väljare som behöver vinnas för att uppnå de 11,8 procentenheterna är pragmatiska individer som idag anger att de skulle rösta på Socialdemokraterna och som när vi kommer närmare valdagen kommer att inse att en röst på Socialdemokraterna är en röst på ett regeringsalternativ med mycket starkt inflytande från Miljö- och Vänsterpartiet.

Med sex månader kvar till valet finns precis som sista milen på Lidingöloppet ett par backar att besegra, men det är ingen omöjlig uppgift. Vi får sätta in stöten och avgöra i Abborrbacken.

 
DN SvD

torsdag 27 mars 2014

Ukraina och IMF

Jag har i tidigare blogginlägg betonat att Arsenij Jatsenjuk är synnerligen lämplig för det svåra uppdraget att som tillförordnad premiärminister leda Ukrainas regering under dessa utomordentligt utmanande tider. De rika demokratiska staterna har nu ett stort ansvar att via IMF stötta Ukraina  moraliskt och ekonomiskt och därigenom kväva Putins expansionism i sin linda. Vårmötena med Världsbanken och IMF i början av april  lovar att bli spännande och jag kommer att återkomma med rapporter direkt från Washington D.C.

SR DN