fredag 31 juli 2009

Då är det lika bra att ta en öl

Ibland trampar även den normalt sett så skicklige Barack Obama snett. Häromdagen begick han misstaget att generalisera och dra förhastade slutsatser. Han tog känslomässigt ställning för en vän som gripits av polisen. Det hedrar dock Barack Obama att han insåg sitt misstag och det olämpliga med att presidenten gör sig skyldig till ett rasistiskt grundat stereotypiskt tänkande. I en snygg gest för att gjuta olja på vågorna bjöd han in polisen och den gripne till Vita huset på en öl. Det verkar som om det hela fungerade rätt väl.

På frågan om Obamas bidrag till samtalet svarade polisen Crowley: - Han stod för ölen. Här tror jag dock att polismannen hade fel. Det var troligen de amerikanska skattebetalarna som tog notan.

Aftonbladet SvD DN DN
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

1 kommentar:

En Imponerad sa...

Fast även om Obama måhända uttryckte sig aningen klumpigt så råder det knappast någon tvekan om att det var synnerligen välmotiverat att kritisera gripandet, liksom att ifrågasätta grunderna för det. Om professorn hade varit vit så skulle han aldrig ha gripits på samma sätt i samma situation. Obama har satt sig själv i en viss turbulens, men lyckats få upp en extremt viktig fråga på dagordningen, och därefter dämpat elden på ett förnämligt sätt. Extremt imponerande. Alldeles för många (alla?) toppolitiker är så slipade att de aldrig skulle ha kommenterat fallet, över huvud taget. Det ger en platt debatt och leder också till att viktiga diskussioner trycks undan. Man måste kunna skjuta lite från höften ibland också, men då vara beredd på att hantera efterdyningarna. Obama visar gång på gång att han är makalöst modern och nytänkande.