lördag 31 oktober 2009

En extremt inflytelserik blogg

Jag har bloggat i drygt två år och totalt har det blivit över 1000 blogginlägg. Bloggen har bidragit till att jag fått många nya politiska kontakter och jag tror mig veta att den även är läst av maktens män och kvinnor. Jag rankar min blogg som ett av mina viktigaste verktyg för opinionsbildning och påverkan. På siten inflytande.se så kan man granska hur högt olika bloggar rankas just i avseende på inflytande. Det är ett grovt verktyg men även det håller min blogg högt. Du finner resultatet om du följer länken http://www.inflytande.se/blog/dinledamot.blogspot.com/

Göran Pettersson och Fredrik Schulte om "kandidatförhören"


Så fick då slutligen, efter två års väntan, min riksdagskollega Fredrik Schulte vara med som gäst i "Den politiska talradion". Vi har arbetat rätt mycket tillsammans under våra tre år i riksdagen. Inför provvalet så har vi anordnat gemensamma så kallade kandidatförhör dit medlemmar har bjudits in för att granska oss inför beslutet om vem som ska representera dem i riksdagen. Om just dessa kandidatförhör handlar veckans avsnitt av "Den politiska talradion" som du kan lyssna på direkt här på nätet.
Du startar radioprogrammet genom att trycka på playknappen på spelaren här under. Programmet startar efter cirka 30 sekunder.











torsdag 29 oktober 2009

Love and marriage

Vad har Frank Sinatras gamla slagdänga med politik att göra? Jag möjligen kan man konstatera att det inte går att separera frågorna om parti och statsminister. Om de rödgröna vinner valet nästa år så blir inte Fredrik Reinfeldt statsminister. Idag är väljarna splittrade. När det gäller partisympatier så är det ett knappt men ändå tydligt och framförallt långvarigt försprång för de rödgröna, när det gäller uppskattningen och förtroendet för statsministerkandidaterna så leder Fredrik Reinfeldt med åtskilliga hästlängder före Mona Sahlin. När vi kommer till valdagen så går de inte att separera de två valen, en röst på de rödgröna är en röst för Mona Sahlin som statsminister. Precis som i sången regering och statsminister hänger ihop som häst och vagn.

SvD DN
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

onsdag 28 oktober 2009

En röst från/på baksidan

I många idrotter brukar man tala om otur i lottningen. Vanligast förekommande är det väl i idrotter som påverkas av vädret. På den tiden skridskomästerskapen hölls utomhus så spelade ofta väderförhållandena in på de inbördes resultaten. I skidåkning så skiftade föret. Lottningen kommer nog inte visa sig vara helt oväsentlig när det gäller det nu aktuella provvalet. Givetvis är det fördelaktigare att stå tidigt i presentationen, det är därför det i telefonkatalogen finns fler firmor med namn som börjar på de första bokstäverna i alfabetet. Av den anledningen så lottas det om vilken bokstav kandidatförteckningen ska börja med. Men oturen i lottningen kan ta sig andra uttryck. Man har gjort valsedeln tvåsidig och några av oss har placerats på baksidan! Men preics som i skidåkning och skridskoåkning så lönar det sig inte att klaga på oturen utan istället får man ta i lite hårdare så man blir framgångsrik trots de yttre omständigheterna.

Kampanjfilmen

Jag utlovade i provvalstexten jag skickade in för en månad sedan utlovade jag en kampanjfilm. Under inspelningen av densamma upptäckte jag att det var svårt att hitta en rimlig ton. Därför valde jag istället att göra något helt annat, resultatet finner du här. Mottagandet har varit extremt blandat från hyllningar till sågningar. Här kommer dock filmen i oklippt version och utan skyddsnät.
För dig som är känslig för försök till humor rekommenderas istället provvalsbroschyren.

Provvalskampanj

Ikväll blir det kandidatutfrågning i Österåker. Det är moderatföreningen i Österåker som bjudit in ett antal riksdagskandidater på presentation och utfrågning. Imorgon tänkte jag spela in två avsnitt av "Den politiska talradion". I det ena kommer jag samtala med Fredrik Schulte runt de kandidatförhör han och jag underkastat oss i riksdagen. Vilka frågor ställde medlemmarna och vilka blev våra svar. I det andra programmet är det Karl Sigfrid som är gäst och även här kommer samtalet att kretsa runt det nu pågående provvalet.

Dags att fokusera på valet

Igår redovisade United Minds att avståndet mellan de politiska blocken ökar till de rödgrönas fördel. Idag redovisade Synovate att samma avstånd minskar och i stort sett är utraderat. Det finns många möjliga förklaringar till skillnaderna i resultaten men frågan är hur meningsfullt det är att spekulera i dessa. Snarare börjar det bli hög tid att istället rikta in sig på nästa års val. Uppgiften för Alliansen är att vinna stöd hos ytterligare 5 % av väljarkåren vilket skulle ge en tydlig egen majoritet i riksdagen. Det är bättre att fokusera på det än teoretiska resonemang om hur vi ska agera om vi inte vinner en riksdagsmajoritet.

För egen del ska jag först avverka det partiinterna provvalet som börjar idag. Med ett starkt mandat därifrån så blir det dags att ta sig an förberedelserna och genomförandet av nästa års valrörelse.

DN Expressen
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com

Andra bloggar om:

tisdag 27 oktober 2009

Fortsatta kandidatförhör

Jag och Fredrik Schultes kandidatförhör fortsätter. Idag handlade frågorna främst om skattepolitik och försvars- och säkerhetspolitik. Det är både roligt och lärorikt att få svara på medlemmarnas frågor och på torsdag kommer vi att sammanfatta våra intryck i form av ett radioprogram. Det blir ett specialavsnitt av "Den politiska talradion". Men bara för du inte kommit på något kandidatförhör är inte chansen över att ställa frågor. Skicka dem till goran.pettersson@riksdagen.se och skriv provvalsfrågor i rubriken så återkommer jag med svar här på bloggen.

måndag 26 oktober 2009

Obama rekommenderar riksdagsledamot

Jag hade ambitionen att göra en kampanjfilm. Men efter att ha tittat på ett antal kollegors försök så insåg jag att en dylik film bara riskerar att bli patetisk. Jag tog mig då före att genomföra något ännu svårare, att göra en kampanjfilm som dessutom skulle innehålla avsiktlig humor. Här är resultatet. Jag är medveten om att domen kommer att vara rättvis och hård, men vi hade i alla fall roligt när vi spelade in filmen. Jag hoppas att du förutom att titta på filmen tar dig tid att studera min provvalsbroschyr som du finner om du följer den här länken.

söndag 25 oktober 2009

Ytterligare kandidatförhör i riksdagen

Idag har jag och Fredrik Schulte underkastat oss ytterligare förhör från moderata partimedlemmar i Stockholms län. Idag kretsade diskussionerna främst runt jobbskatteavdraget och pensionärsföreningarnas kritik. Jag redovisade bland annat mina positiva erfarenheter från en stor mängd besök i riksdagen från pensionärsföreningar. Eftersom en av de utfrågande dessutom var ordföranden för Moderata seniorer i Stockholms län så kom vi överens om att bjuda in alla seniorföreningar till riksdagen. Jag ser fram emot att dra mitt strå till stacken och rusta våra seniorer med goda argument inför nästa års valrörelse.

Feldt klär av Östros skattepolitik

Det är härligt med kloka fristående experter. Idag levererar två tungviktare inom svensk finans- och skattepolitik, Kjell-Olof Feldt och Sam-Olof Lodin en salva på DN Debatt. Jag håller i allt väsentligt med dem i deras kritik. På en punkt är dock kritiken lite inkonsekvent. De anser att jobbskatteavdragets utformning är onödigt krånglig, men det beror till stor del den tidigare utformningen av grundavdraget och den så kallade LO-puckeln som inte löstes i 1991 års skattereform som de hyllar.

Särskilt glädjande är att de båda debattörerna dels sågar Socialdemokraternas förslag till att återinföra en för Sverige skadlig förmögenhetsskatt dels klär av Socialdemokraternas retorik om att de minskar skatteskillnaden mellan förvärvsarbetande och pensionärer.

Artikeln rekommenderas till läsning!

DN
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

lördag 24 oktober 2009

Fortsatta kandidatförhör

Jag och min riksdagskollega Fredrik Schulte har inför det moderata provvalet i Stockholms län anordnat ett stort antal kandidatförhör. Vi har bjudit in medlemmar i länet att komma till riksdagen för att granska oss två lite närmare. Det har blivit intressanta samtal med ibland överraskande vinklingar. Idag kretsade utfrågning främst runt skolan. Imorgon får vi bland annat besök av en pensionerad överste som lovat att grilla oss med frågor om skatt på pensioner och försvaret.

fredag 23 oktober 2009

SPF Botkyrka på besök i riksdagen



Idag hade jag nöjet att guida runt en grupp från SPF Botkyrka i riksdagen. Vi hann också med att diskutera äldrefrågor över en kopp kaffe. Jag hoppas att fler föreningar tar tillfället i akt att besöka oss riksdagsledamöter det är alltid bra att få fler perspektiv på verkligheten.

torsdag 22 oktober 2009

Intryck från kandidatutbildningen


Ikväll har jag agerat inhoppare på kandidatutbildningen i Stockholm. Det är ett bra drag i organisationen i Stockholm och ikväll hade närmare 200 kandidater samlats för att fylla på med information och argument. Mycket talar för att vi kommer att komma väl rustade till nästa års valrörelse.

Filmtips till Marianne Samuelsson

Förre landshövdingen Marianne Samuelsson har fått nya arbetsuppgifter. Hon ska utreda myndigheternas etiska riktlinjer rörande sexköp. Jag skickar med en liten filmsnutt som kanske har bäring på uppdraget.


SvD DN

tisdag 20 oktober 2009

Gustav Blix om Göran Pettersson


"Genom sin skärpa, nyfikenhet och kunskap är Göran inte bara min kanske roligaste samtalspartner i riksdagen, utan också en viktig tillgång både för den moderata riksdagsgruppen och för riksdagen som helhet."

Gustav Blix, moderat riksdagsledamot från Stockholm, ledamot av utrikesutskottet

måndag 19 oktober 2009

Sofia Arkelsten om Göran Pettersson


"Det bästa med Göran Pettersson är hans genuina informationsarbete. Han skapar inte bara politik utan berättar också om den på enkla och bra sätt genom bloggen, Fejjan, små filmer och framförallt radion. Det är en modern och personlig inställning till riksdagsuppdraget som jag inspireras av. Och så har han humor också. Det behövs här."

Sofia Arkelsten, moderat riksdagsledamot från Stockholm, miljöpolitisk talesperson.

Moderaternas primärval

Det har talats mycket om behovet av ett ökat personval inom svensk politik. Inom mitt eget parti Moderaterna lyfts det ofta fram att vi borde reformera det svenska personvalssystemet. Grundlagsutredningen tog ett litet steg i riktning mot ett stärkt personval genom att sänka spärrgränsen för personval till riksdagen från 8 till 5 % av rösterna. Samtidigt verkar starka krafter inom Moderaterna för att man centralt ska styra utformningen av valsedeln. Tydligast blev väl detta vid nomineringarna inför europaparlamentsvalet då Anna Maria Corazza Bildt flyttades bort från den valbara plats hon tilldelats av väljarna i provvalet. Väljarna valde dock att på valdagen ”rätta till” ordningen.

Inom mitt eget partiförbund, Stockholms län, så har medlemmarnas provval haft en mycket stark ställning och i allt väsentligt varit ledande vid utformningen av valsedeln. Man kan därför säga att det Moderata provvalet är att likna vid ett amerikanskt primärval. Men det finns dock stora skillnader. Trots att provvalet i praktiken avgör vilka som representerar partiet i riksdagen så är det tämligen okänt. Valrörelsen kan närmast jämföras med någon sorts hemlig operation. Det sker heller inte mycket av debatt om varför man borde rösta på kandidat A men inte på kandidat B. Jag tycker det är tråkigt. Den moderata riksdagsgruppens förmåga påverkas starkt av vilka som ingår i den. Likaså vore det bra om medlemmarna tydligare kunde sända signaler till ledamöterna om vilka de är nöjda med och vilka de vill ha ersatta.

För egen del får jag nog räkna dagen som starten för min ”provvalskampanj”. Idag får nämligen ett antal förtroendevalda moderater ett brev från mig. I utskicket argumenterar jag varför jag söker ett förnyat och stärkt mandat som riksdagsledamot.

Nästa vecka kommer provvalshandlingarna att skickas ut till förbundets närmare 10 000medlemmar och då börjar också själva omröstningen.

Du får gärna vara med och hjälpa till i "provvalskampanjen" hör av dig till mig på adressen goran.pettersson@riksdagen.se

Arbetslinjen mot bidragaslinjen

Det har ofta hävdats att Thomas Östros är en skicklig debattör. Jag kan nog tycka att det ligger en del i det. Trots att han i gårdagens Agenda hade att försvara en budgetmotion som vore en tillbakagång till bidragslinjen lyckades han med diverse debattknep blanda bort korten. Han talar vitt och brett om straffskatt på pensionärer och att låna till skattesänkningar. Men trots hans fördömande så har Socialdemokraterna med dessa förslag i sin budgetmotion. Om man går igenom Socialdemokraternas budgetmotion lite noggrannare finner man att mycket av ”satsningarna” på välfärden är rundgång på pengar. Man ökar bidragen till kommunerna men samtidigt höjer man arbetsgivaravgifterna och drar på det sättet tillbaka en betydande del av ”satsningen”. Den tydligaste skillnaden mellan regeringens och Socialdemokraternas budgetar är samma som inför valet 2006. Det är arbetslinjen mot bidragslinjen.



Aftonbladet Expressen
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

Reinfeldt som sångare

söndag 18 oktober 2009

Blir partikongressen vändningen?

Jag har länge hävdat åsikten att Alliansen kommer att vinna väljarstöd när regeringsalternativen och deras politik blir tydligare. De senaste månaderna har dock opinionstrenden varit till de rödgrönas favör. Visserligen så valde de rödgröna partierna att presentera varsin budgetmotion så det har ännu inte presenterats ett gemensamt ekonomiskt program. Den riktiga värdemätaren av min förutsägelse får därför anstå till "vårbudgeten".

Hur kommer då Socialdemokraternas partikongress att påverka opinionen? Den traditionella reaktionen är att ett parti går fram i opinionen när de får uppmärksamhet. Men för Socialdemokraterna under Mona Sahlin är det tveksamt om den gamla sanningen gäller. Är det måhända så att den Socialdemokratiska partikongressen utgör en möjlighet för Alliansen att vända opinionsvindarna?

SvD Aftonbladet Expressen GP Sydsvenskan Dagen

fredag 16 oktober 2009

Det är nomineringstider

Om knappt två veckor börjar Moderaterna i Stockholms läns provval inför riksdagsvalet 2010. Redan har en del andra länsförbund avhållit sina provval och resultaten har i vissa fall inneburit signaler om vaktbyte. Alla partier har inte provval utan där sätts nomineringsförslaget ihop enbart genom diskussioner inom olika typer av nomineringskommittéer. Den mer slutna processen är mer skonsam för den som inte får förnyat förtroende, det ges då bättre möjligheter för individen själv att meddela att man inte står till förfogande för omval. För egen del föredrar jag öppenheten. Därför ser jag fram emot vårt provval där medlemmarna ges tillfälle att rakt och tydligt tala om vad de anser.

onsdag 14 oktober 2009

Besök från Victor Rydberg gymnasium i Djursholm

Idag har jag tagit emot tre stycken skolklasser från Victor Rydberg gymnasium i Djursholm. Det var klasserna 1c, 1e och 1d som var på besök. Det blev tre intensiva pass med många och bra frågor. Det var många av eleverna som visade intresse för att engagera sig politiskt, måhända kommer någon av dem att höra av sig för att få praktisera i riksdagen.

tisdag 13 oktober 2009

jobbskatteavdrag.se

Socialdemokraterna har under snart tre års tid klagat på jobbskatteavdraget. Inledningsvis var de framgångsrika men nu verkar det som om vinden håller på att vända. Fler och fler förvärvsarbetande upptäcker att det har blivit lönsammare att arbeta. Jag utesluter inte att ett privat initiativ har varit en starkt bidragande orsak. På den förträffliga hemsidan jobbskatteavdrag.se kan man enkelt experimentera med vilken skatteeffekt blir för olika inkomster. SvD:s PJ Anders Linder uppmärksammar detta i dagens SvD så idag lär besökssiffrorna på jobbskatteavdrag.se bli extra höga.

söndag 11 oktober 2009

Johnny Munkhammar gästar "Den politiska talradion"


I veckan var debattören och färske riksdagskandidaten Johnny Munkhammar gäst hos om i "Den politiska talradion". Du finner programmet på radions hemsida Du kan också ladda ned programmet direkt här.

fredag 9 oktober 2009

Pris i förskott

Vanligtvis brukar Nobelpriset delas ut rejält i efterskott då man verkligen blivit säker på att insatserna var av bestående värde. När det gäller fredspriset har det väl dock tummats en del på den saken. I år tycker jag att den norska nobelkommittén tagit det hela ännu ett steg längre. Visserligen har Barack Obama många vackra ambitioner men det känns som om priset är utdelat i förskott. Är det måhända så att de stackars norrmännen har gått i kändisfällan? Utdelningen av fredspriset har mer och mer blivit ett jippo med en massa inbjudan kända artister. Har man genom dagens utnämning säkrat de allra största artisterna till utdelningen i Oslo?
SvD DN Aftonbladet Expressen

Uppförsbacke för Socialdemokraterna

Vi människor är av naturen skeptiska till förändring. Därför är det alltid svårare att få gehör för en förändring än ett bevarande. Tydligast blev väl det i folkomröstningen om högertrafik 1955 då runt 80 % av de röstande röstade nej. Socialdemokraterna har så här långt i mandatperioden varit opinionsmässigt framgångsrika i sina protester mot förändringarna av den ekonomiska politiken. Man har slagit vakt om bidragssamhället och kritiserat övergången till en arbetslinje. Men efter tre år är det inte längre helt klart vilken linje som är normaltillståndet. Ett par undersökningar visar snarare på att regeringens politik alltmer börjar uppfattas som det trygga alternativen emedan socialdemokraternas återställarförslag uppfattas som en riskfylld chansning. Senast i raden av dylika tecken är den av Almega beställda Demoskop-undersökningen om väljarnas inställning till hushållsnära tjänster.
Jag blir alltmer hoppfull om att dessa undersökningar är indikationer på att vi snart kommer se en ytterligare överströmning av väljare från de rödgröna till Alliansen.

GP SvD Newsdesk
__________________________________________
Lyssna på politisk talradio på dinledamot.wordpress.com
Andra bloggar om:

torsdag 8 oktober 2009

Stig-Björn Ljunggren hos "Den politiska talradion"


Denna vecka gästades "Den politiska talradion" av statsvetaren och proffstyckaren Stig-Björn Ljunggren. Det blev ett lättsamt samtal om bland annat kändisarnas entré på den partipolitiska scenen. Vi ställde också frågan om Stig-Björn själv står i begrepp att kandidera till riksdagen. Som framgår av bilden var det denna gång synd att vi är ett radio- och inte tvprogram.

Du kan lyssna på programmet på sidan http://dinledamot.wordpress.com/2009/10/08/stig-bjorn-ljunggren-gastar-den-politiska-talradion/
För nedladdning klicka här

Statens normalskola för flickor


Igår hade jag ett för mig minnesvärt besök i riksdagen. Det var en grupp flickor från Statens normalskola för flickor som var på besök. Under nästan tre timmar trippade de runt i riksdagshusen och vid den efterföljande lunchen underhöll de med dråpliga historier om lärare och rektorer. Flickorna var av årsmodell 1925 och man undrar om de tillverkas i samma kvalitet idag.

Vad säger svaren?

DN presenterar idag en Synovate-undersökning om väljarnas syn på hur man personligen har påverkats av regeringens politik. Frågan löd: ”Om du ser till den politik regeringen Reinfeldt för och hur den påverkar dig personligen, skulle du säga att regeringens politik gynnar eller missgynnar dig personligen?” Man kan givetvis ha många synpunkter på vad svaren på den frågan mäter. Ett antal socialdemokratiska bloggare har också det. Men det som dessa bloggare missar är trenden som återfinns i svaren. 2007 och 2008 var det en mycket klar majoritet som ansågs sig missgynnas av regeringens politik 2009 är läget det omvända. En majoritet anser sig gynnas av regeringens politik. Särskilt glädjande är att många LO-medlemmar nu upptäckt att regeringens arbetslinje gynnar dem. Jag är som sagt rätt osäker på vad den här undersökningen verkligen mäter men för mig blir det tydligt att trenden ger hopp om att opinionen kommer att fortsätta att svänga i Alliansens favör även när det gäller partisympatierna.

Expressen
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

måndag 5 oktober 2009

Anders Borg i Norrtelje Tidning

Jag brukar skriva alla mina debattartiklar själv. Jag tycker att det är mitt privilegium som riksdagsledamot. Men någon tvingas man göra ett undantag som idag. Av det utkast jag skickade till finansdepartementet så överlevde på sin höjd två meningar. Det hade givetvis varit roligare om den avsevärt spetsigare artikeln hade publicerats men den får anstå till en annan gång. Vad gör man inte för att få Anders Borg att skriva i Norrtelje Tidning.

Dags att införa "motionsrätter"?

Just nu pågår den allmänna motionstiden i riksdagen. Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen och jag kan konstatera att mitt inlägg från förra året http://dinledamot.blogspot.com/2008/10/riksdagen-motionerar.html tyvärr är lika giltigt i år, förutom delen om stegräkningstävlingen. Jag tycker det är glädjande att SvD uppmärksammar cirkusen och förhoppningsvis får en dylik granskning några av de värsta motionsmarodörerna att besinna sig. Personligen lekte jag med tanken att motionera om att riksdagen skulle införa motionsrätter på samma sätt som utsläppsrätter.

Det som stör mig mest med missbruket av motionsväsendet är att det skadar det skadar just detsamma. Jag anser det är viktigt att minoriteten presenterar förslag som kan debatteras i kammaren. Nu riskerar dessa förslag dränkas i motionsfloden.

I senaste avsnittet av ”Den politiska talradion – dinledamot.se” diskuterade vi bland annat riksdagsledamöternas motionerande med riksdagskandidaten Maria Arbahamsson. Du kan lyssna på programmet på nätet om du besöker sidan http://dinledamot.wordpress.com/2009/10/02/maria-abrahamsson-i-den-politiska-talradion/
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

Dags att införa "motionsrätter"?

Just nu pågår den allmänna motionstiden i riksdagen. Jag har skrivit om det tidigare här på bloggen och jag kan konstatera att mitt inlägg från förra året http://dinledamot.blogspot.com/2008/10/riksdagen-motionerar.html tyvärr är lika giltigt i år, förutom delen om stegräkningstävlingen. Jag tycker det är glädjande att SvD uppmärksammar cirkusen och förhoppningsvis får en dylik granskning några av de värsta motionsmarodörerna att besinna sig. Personligen lekte jag med tanken att motionera om att riksdagen skulle införa motionsrätter på samma sätt som utsläppsrätter.

Det som stör mig mest med missbruket av motionsväsendet är att det skadar det skadar just detsamma. Jag anser det är viktigt att minoriteten presenterar förslag som kan debatteras i kammaren. Nu riskerar dessa förslag dränkas i motionsfloden.

I senaste avsnittet av ”Den politiska talradion – dinledamot.se” diskuterade vi bland annat riksdagsledamöternas motionerande med riksdagskandidaten Maria Arbahamsson. Du kan lyssna på programmet på nätet om du besöker sidan http://dinledamot.wordpress.com/2009/10/02/maria-abrahamsson-i-den-politiska-talradion/
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

söndag 4 oktober 2009

På utflykt i södern

Igår spenderade jag sex timmar hos Moderaterna i Salem. För egen del var det lärorikt att få ta del av hur en annan förening resonerade runt sina kommunalpolitiska framtidsfrågor. Vi drog ett antal slutsatser både för kommunen Salem och Moderaterna i Salem. Jag ser fram emot att på distans följa hur Moderaterna går vidare och tar fram sitt handlingsprogram inför valet 2010.

fredag 2 oktober 2009

Maria Abrahamsson gästar "Den politiska talradion"

Maria Abrahamsson gästar i veckan Den politiska talradion. Som ledarskribent på Svenska Dagbladet är hon van att granska och kommentera den aktuella politiska debatten, men var kommer intresset ifrån? Med ett år kvar till riksdagsvalet kandiderar hon för Moderaterna i Stockholms stad.

Vi samtalar kring skillnader och likheter som kan finnas mellan att skriva ledarsidor och vara riksdagsledamot. Vilka frågor vill hon driva i riksdagen, varför just Moderaterna och hur ser hon på att gå från granskare till granskad?

Detta och mer diskuterar vi med veckans gäst som är Maria Abrahamsson. Du kan lyssna på programmet genom att klicka på playknappen på spelaren uppe till höger eller genom att besöka hemsidan för "Den politiska talradion - dinledamot.se"

Expressen SvD

torsdag 1 oktober 2009

Fel numera rätt


Ikväll har Stockholms länsförbund av Moderaterna haft ett medlemsmöte med försvarsminister Sten Tolgfors. Det var ett välbesökt möte med många och välinitierade frågor som fick bra och fylliga svar. Mitt huvudintryck var att vi har en försvarsminister som tror på det han gör och som gillar sitt uppdrag. Det är en bra start. Sten Tolgfors kommenterade i eftersnacket att jag hade en länk på min blogg till hans blogg. Där hade han fel men jag har sett till att ministern numer har rätt, så mitt svar kan därför bli "javisst herr minister".

Besök i försvars- och säkerhetspolitiken

Ikväll ska jag lämna finanspolitiken och ägna mig åt lite försvars- och säkerhetspolitik. Försvarsminister Sten Tolgfors ska träffa moderata medlemmar från Stockholms län och gissningsvis blir det en spännande diskussion.