fredag 12 april 2013

Avdragstaket skapar utrymme för räntesänkning

Avdragstaket skapar utrymme för Riksbanken. Riksbanken är suverän när det gäller de penningpolitiska besluten och direktionen är i lag hindrad från att ta instruktioner. Här kommer dock en liten reflektion rörande skattesystemets inbyggda stabilisator som skulle kunna vara ett argument för att det finns utrymme för en räntesänkning. Det är endast de första 100000 i räntor som är avdragsgilla med 30% därutöver är avdragseffekten endast 21%. Vid dagens ränteläge på bostadslån(3,00% uppnår en räntebetalare avdragsgränsen vid en lånesumma på 3,33 miljoner.Mäklarstatistiken visar att genomsnittsvillan i stor-Stockholm genomsnittsbostadsrätten i centrala Stockholm har passerat den gränsen. Detta innebär en kraftig höjning av de faktiska lånekostnaderna vilket borde ha en åtstramande effekt på skulduppbyggnanden och ge utrymme för Riksbanken att sänka räntan. SvD DN

1 kommentar:

Magnus Redin sa...

Med tanke på att hög skuldsättning är ekonomiskt destabiliserande skulle det kunna vara en god idé att över en 10-20 år avveckla ränteavdragen med ett par procentenheter om året.

Allt på en gång går inte, det skulle skada de som har anpassat sig till det rådande systemet som uppmuntrar hög belåning.