fredag 24 juli 2009

Insatsen ändrar karaktär

I takt med att hotnivån höjs så ändrar den svenska insatsen i Afghanistan karaktär. Igår var det svenska förbandet inblandat i en eldstrid. Ofta när man talar om svenska internationella insatser så lyfter man fram hur bra det är att de svenska soldaterna även har annan yrkeserfarenhet. Givetvis är detta en tillgång när det gäller att t.ex. bygga förläggningar. Men när förbandet hamnar i eldstrid då är det bra om kulspruteskytten inte bara är en bra rörmokare utan om han framförallt är en bra kulspruteskytt. Det är viktigt att de svenska förbanden vi skickar iväg är utbildade och utrustade så att de kan lösa sina uppgifter även när läget blir mer militärt krävande.

Tidigare i veckan spelade vi in ett radioprogram där vi samtalade om den svenska insatsen i Afghanistan. Utgångspunkten var signalerna om de ökade hoten inom den del av Afghanistan där det svenska förbandet verkar. Du kan lyssna på programmet direkt via Internet om du besöker sidan http://dinledamot.wordpress.com/2009/07/20/den-politiska-talradion-om-afghanistan/

SvD DN Expressen

6 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med dej...

Men tyvärr är det ju så att Försvarsmaktens budget stramas åt hela tiden, och vad blir resultatet.. Pengar läggs inte på sånt som är mindre viktigt=sånt som inte händer och behövs i vanliga fall.. Mer än hälften av FM:s officerare är inte godkända på skutbanan ens.. För att prata om Flottan så har ju dom nu i Adenviken för första gången haft en "skarp" situation sedan ??? (evigheter sen) I vanliga fall ligger den lilla flottan som finns mest vid Kaj i Örlogshamnarna.. Så allt med pengar, omstrukturering o.s.v har satt sina spår..

JE sa...

Tack för att det finns sådana som du med sunda åsikter i vår riksdag. Sprid budskapet. Svensk militär är önskad och väl mottagen utomlands. Vi kan hjälpa till och ska göra det eftersom vi är bra på det.
Media och folket (ursäkta uttrycket men läs: pöbeln) tycker vi ska lägga ned allt vad försvar heter och ta hem alla soldater. Jättefint. Tyvärr fungerar det inte så vidare.

Finns inga soldater så finns inga krig, så heter det ju i sången. Men då lägger vi ned polisen så finns inga brott längre. Skrota helikoptrarna så försvinner både alla fjäll-, och sjöolyckor. Och stäng ned brandkåren så slutar det brinna.

Eller ?

Flavian sa...

Bortsett från att det inte finns någon anledning att spilla någon energi på ett bergsland som bebos av icke läskunniga fåraherdar håller jag helt med.

Anonym sa...

Jag håller med Flavian (som utvecklar sin ståndpunkt på ett bra sätt på sin blogg). Jag ser egentligen bara två anledningar att vara där, nämligen:

1) skarp övning för våra soldater.

2) smöra för USA så de hjälper oss här hemma. Men vill vi ha hjälp här hemma är det mycket bättre att bara gå med i NATO.

/Starvid

Anonym sa...

Civilisering av Afghanistan bör, om det sköts rätt, medföra att över 90% av världens opium/herointillverkning tas från marknaden..
Skulle inte det vara ett plus??

Anonym sa...

De sovjetiska soldaterna var vältränade och hade bra vapen... föga hjälpte det.