måndag 7 september 2009

Många rätt och något fel

Jag tycker att regeringens besked idag om pengar till kommuner och landsting var mycket bra. Framförallt uppskattar jag att det extra bidraget var tillfälligt och generellt. Det är också bra att regeringen drar ingång en utredning om ramverket, jag har efterlyst det under en längre tid. Så som det finansiella ramverket är utformat idag så kan kommunerna inte hantera kraftiga konjunktursvängningar. Det kan då uppstå orimliga fenomen där staten försöker stimulera ekonomin samtidigt som kommunerna stramar åt densamma. Kommunerna som har en tämligen jämn efterfrågan oavsett konjunktur borde inte agera procykliskt men ramverket tvingar dem till att göra det. Det jag tyckte var mindre bra med dagens besked rörde argumentationen. Flera statsråd nämnde att man gjorde satsningen för att värna jobben. Det kan inte vara syftet med att vi har anställda inom kommuner och landsting. Om efterfrågan minskar ska givetvis antalet anställda anpassas efter det nya läget. Däremot borde kvalitén i skolan inte vara en funktion av konjunkturen.

SvD DN Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

1 kommentar:

Niklas sa...

Hej Göran,
I den norska tidningen Computerworld står det att kommunikation till och från Sverige är undantagen från FRAs signalspaning enligt det förslag som riksdagen ska behandla i höst. Stämmer det?

http://www.idg.no/computerworld/article142442.ece

Jag har uppfattat att överenskommelsen innebär att FRA ej får spana på rent inhemsk trafik som råkar ta omvägen utomlands. Däremot går det bra att spana på kommunikation mellan en person i Sverige och en person i Norge. Har jag uppfattat saken rätt? (I så fall har Computerworld fel)