måndag 15 oktober 2012

Ekonomipriset till Grekland

Med motiveringen:
Genom en väl genomförd strategi där löften utställts som senare dragits tillbaka har Grekland lyckats hålla sig i den ekonomiska debattens centrum under flera år. Långivarna har dessutom förmåtts att skriva ned sina fordringar utan att avskräckas från att ge nya lån.

Uppdaterad 13:04
Jag var tydligen felaktigt underrättad. Tur var väl det!

Uppdaterad 16 oktober 7:47
Jag borde nog ha försett inlägget med en liten ;-)
Norrtelje Tidning återger idag mitt blogginlägg på sin ledarsida. Men kan aldrig vara nog försiktig när man försöker att skämta :-)

1 kommentar:

Edis sa...

Grekland har följt den strategi som rekommenderats av IMF, EU, Tyskland med flera; dvs spara sig ur krisen. Grekland är inte det första landet som försökt och misslyckats med en sådan strategi. Storbritannien hade efter första världskriget dragit på sig en mycket stor statskuld och för att minska denna drog man åt svångremmen. Före andra världskriget bröt ut så hade sparandet enbart resulterat i en krympande ekonomi och en statskuld som vuxit från 140 till 190% av BNP, detta trots mer än två årtionden av sparande. När staten börjar spara så får detta ekonomin att krympa, när ekonomin krymper så sjunker skatteinkomsterna vilket gör att staten tvingas spara ytterligare. Detta skapar en nedåtgående sprital som kan köra ett lands ekonomi så i botten att tar mycket lång tid att återhämta sig. Tydligt är att politikerna inte lärt från tidigare misstag! Statens uppgift är i första hand att balansera ekonomin, inte budgeten.