onsdag 25 maj 2016

Hultqvist drar hela lasset för regeringen


Senare idag kommer riksdagen troligen med stor majoritet rösta igenom propositionen om värdlandsavtalet med Nato. Försvarsminister Hultqvist har haft att hantera ett eget parti där ett antal socialdemokratiska legendarer slängt maskerna och öppet agiterat mot regeringens linje som syftar till att stärka Sveriges säkerhet. Försvarsministern försöker i en debattartikel i Expressen lugna de sina genom att framföra att värdlandsavtalet inte är det första steget in i Nato. Jag hävdar att han har rätt på denna punkt. Det första steget på vägen till ett svenskt Natomedlemskap togs i och med det svenska EU-medlemskapet vilket innebar att neutralitetspolitiken blev överspelad. Sedan dess har flera steg viktiga steg tagits. Utrikesministern kommer inte närvara i riksdagen vid denna debatt där försvarsminister Hultqvist kommer dra hela det säkerhetspolitiska  lasset för regeringen, måhända skulle det vara att en lämplig ordning att ha även fortsatt.

2 kommentarer:

Sommarfararen sa...

Det är bra att vi för en gångs skull har en kompetent försvarsminister i kontrast till Leni Björklund, Tolgfors samt Enström.

Göran Pettersson sa...

Till Thomas B: Jämförelsen blir orättvis. Hultqvist har tillåtits och tagit den möjligheten att bli en av regeringens ledande ministrar, motsvarande mandat fanns troligen inte för de andra nämnda försvarsministrarna.