söndag 13 december 2009

Dags för uppryckning

Det finns en kultur inom partierna när det gäller att kommentera opinionsundersökningar. Om undersökningen visar en framgång för det egna partiet så framförs ofta saker som partiet gjort som förklaring, om undersökningen istället visar en tillbakagång för det egna partiet så blir kommentarerna oftast i stil med ”det är bara valresultatet som är intressant”. För Alliansens partier gäller det nu att ta till sig resultatet av de senaste mätningarna och inte agera som Bagdad Bob och stoppa huvudet i sanden.

Den analys jag tänkte skriva om tillståndet är redan skriven. PJ Anders Linder hann före och du kan läsa den på Svenska Dagbladets ledarsida.

För oss moderater gäller det nu att ta tag i situationen och efter julhelgen vända trenden för att på valdagen vara ikapp och förbi oppositionen. För att det ska lyckas måste vi ta till oss av kritiken från EU-valet. Vi måste inrikta oss på framtiden och kunna peka ut hur vi vill utveckla Sverige.

Jag tycker att läget är allvarligt. Men tack vare den ökade väljarrörligheten så är läget inte hopplöst. Snabba förluster kan förbytas till snabba vinster. Vi moderater har fortfarande möjlighet att utmana Socialdemokraterna om platsen som Sveriges största parti. Om det lyckas skulle det kunna räcka för att helt utradera oppositionens försprång. Jag håller det inte för omöjligt. Ju närmare valet vi kommer desto större fokus kommer det att bli på statsministerfrågan. Någon gång torde den frågan få genomslag i opinionen.
SvD
SvD
GP
Expressen
Aftonbladet
__________________________________________
Lyssna på ”Den politiska talradion” med Göran Pettersson och Jacob på
Andra bloggar om:

3 kommentarer:

Anonym sa...

Finns väl just nu bara en reel statsministerkandidat !?

När denne är upptagen med att utföra de förpliktelser som kommer med att Konungariket leder EU så "kostar" det.

Sakargumenten & konsekvent ledarskap kommer att betala sig på valdagen.

Jag är inte orolig !

Nils Matsson, moderat sa...

Läste också ledaren i SvD idag. Ligger mycket i vad P J Anders Linder skriver. Statsministern har varit upptagen med annat och Sverige har fått rulla på, litet utan styrsel. Jag hoppas på bättre tider, men det ser svårt ut.

Anonym sa...

Anna König (M) har ju ett kreativt förslag... Kommentera gärna.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6264464.ab