torsdag 10 december 2009

Skrämmande nöjd

Jag måste erkänna att det känns lite ovant. Jag är nöjd över ett resultat trots att jag inte vann. Är det måhända ett tecken på att jag blivit medelålders och börjat tappa min vinnarinstinkt. Hur som helst sjundeplaceringen i Moderaternas provval inför riksdagsvalet 2010 känns riktigt bra. Resultatet skickar en tydlig signal att jag ska vara kvar i riksdagen nästa mandatperiod och det med ett starkt mandat från våra medlemmar. Idag har vi 17 mandat så plats nummer 7 får betecknas som en närmast kassaskåpssäker plats.

Extra stärkande blir resultatet om man beaktar att jag stod på baksidan av valsedeln. Jag har gjort en liten analys av resultaten och det är mycket tydligt att vi elva kandidater som hade förpassats till baksidan genomgående fått färre röster. Även om man räknar bort Fredrik Reinfeldts poäng så har kandidaterna på baksidan av valsedeln fått runt 30 % lägre poäng. Det har känts som att vi elva har åkt på träskidor och framsidans kandidater tävlat på plastskidor.

Du finner provvalsresultatet på sidan http://www.moderaterna.net/provval/?type=rd&a=lan

4 kommentarer:

Anonym sa...

GP !

Se det som en bekräftelse på att kompetens & ärligt engagemang är viktigare för väljarna än på vilken sida av valsedeln man presenteras....

Leif Ekstedt sa...

Din verksamhet under åren har varit till belåtenhet. Nästa valperiod gäller det,att gå vidare.
Ditt bloggande innebär,att Du kommer nära väljarskaran. Konsten att lyssna och tänka efter före blir det guldkant på.

Nils Matsson, moderat sa...

Göran! Sjua är bra. Det är inte bara för att du är medelålders, tror jag, som du känner dig nöjd. Riksdagen är stockkonservativ, det vet du. Baksida är inte det ultimata, men alla kan inte stå på framsidan. Du är väl värd en ny riksdagsplats Men nu ska valet vinnas. Och det ser ju väldigt tufft ut, med dagens SCB-undersökning i ryggen. Kanske är det roligare att sitta i opposition än i majoritet. Men jag önskar dig ändå en majoritet i riksdagen. Så nu är det hårt arbete som gäller!

Göran Pettersson sa...

Till Nils:
Givetvis ska man utforma en valsedel så att förhållandena blir så likvärdiga som möjligt. Det ska inte vara slumpen som avgör vem som lykas i provvalet. Om det skiljer hela 30 % i poäng mellan fram- och baksidan då har inte förhållandena varit likvärdiga. För egen del har detta bara haft marginell effekt men för en del andra kandidater så kan det betyda skillnad mellan att bli ledamot i riksdagen och att hamna utanför. Givetvis hade det varit möjligt att utforma valsedeln på ett annat sätt så att förhållandena blivit mer likvärdiga.