söndag 18 december 2011

Socialdemokraterna behövs

Dagens Sifoundersökning ger upphov till flera tankar. Om man ser på ställningen mellan regeringspartierna och oppositionspartierna så ligger resultatet mycket nära valresultatet. Väljarströmmarna mellan "blocken" har varit liten. Vid motsvarande tid in i förra mandatperioden hade oppositionen vunnit över många väljare. Väljarströmmarna mellan oppositionspartierna har dock varit dramatiska, sedan valet har närmare 20 % av de socialdemokratiska väljarna bytt till MP eller V. Vad betyder dessa förändringar? En möjlig förklaring är att Juholts vänstersväng har medfört att medelklassväljare lämnat S för MP. Jag kan även tänka mig att många tidigare S-väljare stöts bort av Juholts personliga egenskaper. Hans överdrivna retorik och svajiga uttalanden tilltalar troligen inte pragmatiska mittenväljare. Jag tycker att det är beklagligt att Socialdemokraterna nu faller samman. Trots att jag är moderat riksdagsledamot anser jag att Sverige har haft ett av världens bästa vänster/center-parti. Socialdemokraterna har, med undantag för en virrfärd under delar av 70 och 80-talet, fört en rimlig politik. S har stått upp för marknadsekonomi och frihandel och man avreglerade jordbruket (EU-inträdet medförde tyvärr en återreglering). Tyvärr innebär valet av Håkan Juholt att Socialdemokraterna utvecklats till ett populistiskt vänsterparti. Det är tragiskt. Jag tror på konkurrens och Sverige skulle tjäna på att ha ett framtidsinriktat och reformvilligt stort oppositionsparti. SvD SvD GP GP Aftonbladet Expressen DN

3 kommentarer:

NH sa...

Jag får hålla med om att det är viktigt med en motpol i politiken, utan en motpol blir man inte tvungen att se på sina egna brister och då inträder stagnation. Det blir som en löpare på 100m utan motstånd - det finns ingen anledning till att anstränga sig.

Anonym sa...

SEROQUEL HOLOCAUST

Leif Ekstedt sa...

Du har en poäng i Ditt inlägg.
Med alltför mesiga motståndare blir vi för lata - en påtaglig risk. Något som är sämre ändå är vissa bloggare som talar om hur långt ner i dyn som S befinner sig och förbereder sig mer på en begravning än den starka reaktion som kan komma. Vi får inte vara mätta och nöjda utsan sträva vidare.Mycket återstår att förbättra.