tisdag 26 juli 2011

Oftast bra att lagstiftning tar tid

Jag tror det finns ett värde i att lagstiftning tar lite tid och föregås av opolitiska utredningar och granskningar av lagrådet. Många politiker har en tendens att dras med av vad som för dagen är aktuellt och bortse från lagarnas långsiktiga konskevenser. Utbrottet av EHEC som dödade många människor i främst Tyskland orsakades varken av spanska gurkor eller ekologiskt odlade tyska groddar. Den idag gällande sanningen säger att det var bockhornsklöverfrön som låg bakom smittan.

Terrorangreppet i Oslo har givit upphov till många krav på diverse lagförändringar. Jag tycker att det är klokt om vi lagstiftare tar tid på oss och verkligen analyserar vilka lagar som eventullt behöver ses över. Annars finns det risk för att barnet kastas ut med barnvattnet.

SR

1 kommentar:

Anonym sa...

22/7 är en ofattbar tragedi på alla plan och kommer säkert att få minst lika stora påverkan på samhället som 9-11. Tyvärr tror jag dock inte det blir några positiva förändringar utan krav på mer övervakning, mer kontroll och hårdare lagstiftning. Mest sansade tycks Norrmännen själva vara då de konstaterar att inte ens det mest långtgående STASI-samhället är en garanti för att stoppa enskilda galningar som Breivik.

Trots att i princip alla spektakulära rån, gänguppgörelser och "stureplansskjutningar" i Sverige sker med illegala insmugglade vapen och att det redan är i princip omöjligt att få licens på helautomatiska eller halvautomatiska vapen av militär typ i Sverige, så kommer det alltid som ett brev på posten att politiker kräver hårdare lagstiftning för svenska jägare/sportskyttar. Antagligen för att man vill visa handlingskraft och då man inser att det blir både dyrt och krångligt att göra något åt den illegala marknaden och de kriminella gängen.

Breivik hade licens på en Ruger Mini 14 enligt hans kompendium och jag vet inte om det är bekräftat att det var just det vapnet han använde, men hans tips om inköp och smuggling gäller definitivt inte den legala marknaden. Citat:

"London has become famous for two things: Strict gun control and easy availability of
firearms for their criminal classes."

En strängare lagstiftning kan enligt Breivik vara positivt då den illegala marknaden växer kraftigt vilket ger ett stort utbud även av helautomatiska vapen som annars kan vara svåra att få tag på.

Tyvärr har jag ingen patentmedicin för att stoppa alla galningar men jag håller med dig 100% om att det vore bra att vi inte lagstiftar i panik just nu.

/Jägarn