söndag 22 januari 2012

Därför är valresultat något annat

Dagens opinionsundersökning från Sifo ger enligt min uppfattning stöd för tesen att opinionsundersökningsresultat och valresultat är två skilda saker. Jag har mycket svårt att tänka mig att ett val under denna vecka skulle gett en riksdag utan majoritet för Alliansen. Men nu är det inte val idag och undersökningar ger trots allt värdefull information om stämningen i väljarkåren. Det kommer att komma många undersökningar innan valdagen och det kommer att bli intressant att följa utvecklingen inom oppositionen. GP SvD Aftonbladet

1 kommentar:

Inger E(norah4you) sa...

Håller med. Dock tror jag personligen att såväl vi inom Alliansen som de partier som finns inom Oppositionen glömt att göra den viktiga hemläxan. Världen idag ser inte ut som den gjorde igår. Definitivt inte som S tycks tro att 1970-talets värld är samma som idag. Men det är två viktiga bitar som man bör hålla i minnet:

* De unga som växer upp i Sverige och andra länder har helt andra värderingar på vad som är viktigt än vad min egen, din och andra över 30 har. Ren luft och rent vatten är en förutsättning för att storstäderna och landsbygden skall kunna leva. Det är därför många gått på det sk. Klimathotet. Rädsla inte för atombomben som min egen generation var rädda för. Men ändå rädsla för det okända, otänkbara att det inte skulle finnas rent vatten i kranarna i stan och inte energi tillräckligt för att klara alla 'nödvändiga' (?) tekniska framsteg.

* För 30 år sedan var det fortfarande så att många av olika skäl inte hade speciellt mycket fritid. Idag har utvecklingen gått framåt eller bakåt beror på hur man ser det. Men en stor del av problemen är inte längre ekonomiska, även om det ännu är det för alltför många. En stor del av problemen ligger i att människor inte alltid vet vad de skall göra med all den tid som blir 'över' när allt inklusive kunskap kan erhållas snabbare än förr. Den där lilla tid som många förr tog när de kom hem från arbetet 'att bara vara' den har försvunnit i ett hetsande curlande ekorrhjul.