lördag 23 maj 2009

Personrösterna avgör vilka moderater som tar plats i Bryssel

Med dryga två veckor kvar till valdagen så kan man skönja ett mönster i opinionsundersökningarna. De stora partierna verkar stabilisera sig på högre nivåer jämfört med valet 2004. Dock är det nog fortsatt stora osäkerheter i resultaten och erfarenheterna från 2004 säger att det kan ske dramatiska omkastningar så sent som på valdagen. Om den senaste Sifoundersökningen skulle vara valresultatet så skulle mandaten fördelas enligt följande.
Moderaterna 5 mandat, Folkpartiet 2, Centern 1, Kristdemokraterna 0, Socialdemokraterna 6, Miljöpartiet 2, Vänsterpartiet 1 och Piratpartiet 1. För Moderaterna skulle det innebära att de fem nationella toppkandidaterna tog plats i Europaparlamentet förutsatt att ingen längre ned på listan ”kryssade sig” förbi. Jag tror dock att den moderata representationen kan komma att avgöras av personrösterna. Flera av kandidaterna bedriver mycket engagerade och engagerande valkampanjer. Jag har en liten omröstning här på bloggen. Om det var bloggens läsare som fick bestämma så skulle, morgonen 22 maj, de fem moderata mandaten tas av Gunnar Hökmark, Anna Maria Corazza Bildt, Christofer Fjellner, Anna Ibrisagic och Hans Wallmark. För egen del kommer jag att rösta på måndag på Norrtälje Stadsbibliotek tillsammans med Norrtäljes två övriga riksdagsledamöter. I samband med det tänker jag också offentliggöra vilken moderat kandidat som får min personröst.
SvD DN

3 kommentarer:

Tor sa...

Frågan är hur många det är som vet att ett uteblivet personkryss inte är en röst på den föreslagna ordningen. Om det stämmer som jag har hört, så borde det ju vara förhållandevis lätt för väljarna att lyfta fram även kandidater som står långt ned.

Göran Pettersson sa...

I ett stort parti är det inte så lätt eftersom det krävs 5 % av alla röster lagda på partiet. Men för ett parti som endast får ett mandat (runt 5 % av rösterna) kan det komma att räcka med runt 3000 personröster.

Göran Pettersson sa...

Jag räknade nog lite fel i hastigheten. Om valdeltagandet blir runt 40 % så innebär det i runda slängar 3 miljoner röster. Om ett parti får 5 % av dem så är det 150 000 röster. En kandidat kan alltså bli inkryssad på 7 500 röster. Det kommer i det fallet dock krävas att ingen annan kandidat för det partiet får fler personröster.